Ara llegint
Dotze establiments d’Eivissa ja són “Emblemàtics balears”

Dotze establiments d’Eivissa ja són “Emblemàtics balears”

Dotze establiments d'Eivissa ja són "Emblemàtics balears"

La ciutat d’Eivissa s’incorpora al projecte «Emblemàtics balears», que té com a objectiu visibilitzar i protegir l’activitat comercial tradicional de la ciutat. Així, un total de dotze establiments han rebut aquest matí de la mà de l’alcalde d’Eivissa, Rafael Triguero, i del director general d’Empresa, Autònoms i Comerç, José Antonio Caldés, la placa que els distingeix com a comerç emblemàtic. Amb aquests, l’illa compta amb 22 establiments adherits al programa impulsat per la Conselleria d’Empresa, Ocupació i Energia a través de la Direcció General d’Empresa, Autònoms i Comerç, i de l’Institut d’Innovació Empresarial de les Illes Balears (IDI).

L’acte de lliurament, que s’ha celebrat a la sala capitular de l’Ajuntament d’Eivissa, ha comptat amb la presència dels comerciants i de la consellera de Promoció Econòmica, Cooperació Municipal i Recursos Humans del Consell d’Eivissa, Maria Fajarnés; de la regidora de Turisme, Comerç i Mercats d’Eivissa, Laura Planells, i de la gerent de l’IDI, Silvia Delgado.

Els comerços distingits són:

  1. Can Vinyes (cistelleria): amb història i patrimoni
  2. Cafés Ibiza (cafès): emblemàtic
  3. Can Pascual (equipament de la llar): emblemàtic
  4. Forn Can Vadell (forn i pastisseria): arrelat amb història
  5. Fruiteria Pepita (fruiteria): amb història i patrimoni
  6. Natural (productes ecològics): arrelat
  7. Papereria Ca’n Verdera (papereria i llibreria): amb història
  8. Pastisseria Bonanza (forn i pastisseria): arrelat
  9. Pastisseria Fina (forn i pastisseria): arrelat
  10. S’Hort Nou (alimentació): arrelat amb història
  11. Sombrerería Bonet (capelleria i cistelleria): emblemàtic
  12. Armeria Balanzat (armeria): amb història i patrimoni

El projecte «Emblemàtics balears» neix de la necessitat de protegir els comerços amb més tradició dels municipis, però la resta de teixit comercial també se’n beneficia, ja que els emblemàtics funcionen com a element tractor i reclam per als visitants de dins i fora de les illes.

El director general d’Empresa, Autònoms i Comerç, José Antonio Caldés, ha recordat que «aquesta iniciativa pretén donar suport al petit i mitjà comerç que genera llocs de feina estables i que contribueix a diversificar l’economia de la ciutat». Caldés ha assegurat que des del Govern es continuarà treballant per incorporar més establiments al projecte per donar màxima visibilitat al teixit comercial tradicional.

Per la seva banda, l’alcalde de l’Ajuntament d’Eivissa, Rafael Triguero, ha agraït als propietaris d’aquests comerços emblemàtics el seu treball durant tots aquests anys i ha expressat el seu orgull perquè a partir d’ara la Ciutat d’Eivissa compti amb 12 comerços amb aquest reconeixement del Govern. Segons Triguero, «aquestes distincions atorguen visibilitat al teixit comercial de la capital de l’illa i contribueixen a la protecció i al foment  del petit comerç, el tradicional, el més pròxim, el de tota la vida i el que atresora l’essència d’Eivissa».

L’Ajuntament d’Eivissa ha identificat els comerços del municipi que complien els requisits per ser emblemàtics, d’acord amb el manual de l’IDI que estableix les diferents categories. Així, un comerç pot ser catalogat com a arrelat (amb un producte o ofici singular), amb història (amb més de 50 anys de vida) i amb patrimoni (amb elements patrimonials interiors i exteriors destacats, així com amb valor immaterial). A més, els establiments que compleixen aquestes tres categories són denominats emblemàtics.

S’ha de destacar que «Emblemàtics balears» és un projecte viu que permet la incorporació de més comerços a mesura que compleixen els requisits. La web a través de la qual es visibilitzen els establiments és www.emblematicsbalears.es.

Actualment, hi ha 29 municipis d’arreu de les Illes Balears amb un total de 338 comerços catalogats.

Eivissa compta amb 22 comerços catalogats de Santa Eulària des Riu (5), Sant Josep de sa Talaia (5) i Vila (12). La resta d’establiments catalogats són d’Alaró (4), Alcúdia (7), Algaida (5), Artà (7), Campos (16), Consell (6), Esporles (5), Felanitx (12), Inca (14), Lloseta (7), Llucmajor (10), Manacor (25), Marratxí (12), Palma (73), Pollença (9), Porreres (8), Santa Maria del Camí (15), Santanyí (7), sa Pobla (7), Selva (1), Alaior (5), Ciutadella (14), es Mercadal (1), Ferreries (11), Maó (30), i Formentera (8). Per categories, hi ha 90 establiments emblemàtics; 108 d’arrelats i amb història; 28 amb patrimoni i història; 53 amb història; 40 d’arrelats; 8 d’arrelats i amb patrimoni, i 2 amb patrimoni.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt