Ara llegint
Un estudi revela que consumir carn de proximitat genera la meitat d’emissions de carboni

Un estudi revela que consumir carn de proximitat genera la meitat d’emissions de carboni

Un estudi revela que consumir carn de proximitat genera la meitat d'emissions de carboni

El departament de Medi Ambient, Reserva de Biosfera i Cooperació del Consell Insular de Menorca ha publicat l’“Estudi sobre la petjada de carboni del sector ramader a Menorca”. Aquesta extensa avaluació analitza les emissions de les diferents tipologies de ramaderia a l’illa. L’objectiu és proporcionar informació detallada per a l’aplicació de polítiques públiques que fomentin el sector primari i contribueixin a la mitigació del canvi climàtic.

En una roda de premsa, el conseller de Medi Ambient, Reserva de Biosfera i Cooperació, Simón Gornés, ha presentat avui l’estudi. L’acompanyaven la consellera d’Economia i Serveis Generals, Maria Antònia Taltavull Fernández, i un dels autors de l’estudi, l’enginyer forestal José Joaquín García García-Roldan.

L’estudi aborda tot el cicle de producció de carn a l’illa, utilitzant dades dels anys 2021 i 2022. Aquestes dades inclouen les emissions del bestiar, l’agricultura necessària per a l’obtenció de farratge, la gestió de fems, l’ús de fertilitzants, així com la petjada associada a maquinària, consum elèctric, transport i sacrifici dels animals. Es tenen en compte les característiques específiques del sector a Menorca, proporcionant dades desagregades per a cada part del cicle per facilitar la presa de mesures concretes.

Resultats destacats

La carn produïda localment a Menorca presenta una important diferència en les emissions de CO2 respecte de la carn importada. Per exemple, la carn de bestiar boví local genera 13,63 tones equivalents de CO2 per cada tona de carn comercialitzada. En contrast, la carn de boví importada genera el doble, 27,03 tones equivalents de CO2 per tona.

Per al bestiar oví i caprí, la carn local genera 28,62 tones equivalents de CO2 per tona, mentre que la carn importada arriba a 39,23 tones equivalents de CO2 per tona.
L’emissió associada a la venda de porcí local és quatre vegades inferior, amb 3,57 tones equivalents de CO2 per tona, en comparació amb les 12,13 tones equivalents de CO2 per tona de la carn importada.

Aquest estudi proporciona una base sòlida per a la presa de decisions i la implementació de mesures que promoguin la sostenibilitat i la reducció de la petjada de carboni en el sector ramader de Menorca.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt