Ara llegint
L’Autoritat Portuària planeja invertir 310 milions d’euros en el port de Palma en el marc del Corredor Mediterrani

L’Autoritat Portuària planeja invertir 310 milions d’euros en el port de Palma en el marc del Corredor Mediterrani

La recent inclusió del port de Palma al Corredor Mediterrani com a node de la Xarxa Transeuropea de Transport permetrà a l’Autoritat Portuària de Balears (APB) participar en el Grup de Treball de dit Corredor Mediterrani i proposar i fer seguiment de projectes, que han de contribuir de forma rellevant als objectius generals del Corredor.

El president de l’APB, Francesc Antich, afirma que “el Corredor Mediterrani, a més d’enfortir la connexió amb el continent, tan rellevant per a nosaltres en matèria de mercaderies i passatgers, ens permetrà participar en les comissions que hauran de decidir sobre el finançament per millorar infraestructures i serveis”.

Els projectes, que l’APB té previstos executar en tot cas en la planificació d’inversions del port de Palma fins a l’horitzó 2030, seran d’aquesta manera potencialment finançables per la Unió Europea.

Amb les estimacions actuals, que s’aniran actualitzant periòdicament, ascendeixen a 310 milions d’euros, i es divideixen en tres grans grups, que són el desenvolupament i modernització de les infraestructures portuàries i les connexions interiors i accessos del port de Palma (275 milions d’euros); la implementació de projectes vinculats a energies netes i sostenibilitat ambiental (25 milions d’euros); i l’aplicació de noves tecnologies i innovació (10 milions d’euros).

En el primer grup s’inclou el desenvolupament de molls i esplanades, vials interiors i accessos a la zona sud-oest del port. Pel que fa als projectes d’energia neta i sostenibilitat s’inclouen infraestructures i instal·lacions per a la connexió elèctrica dels bucs a terra (cold ironing), així com sistemes de millora d’eficiència energètica (il·luminació, promoció de vehicles elèctrics) i fins i tot la possible dessalació d’aigua amb energies renovables per a proveïment d’embarcacions i terminals.

Finalment, els projectes persegueixen la transformació del port de Palma en un port digitalitzat i “intel·ligent”, amb nova arquitectura i connexions amb operadors i altres ports, i un major desenvolupament de l’administració electrònica i de la ciberseguretat.

Corredor Mediterrani

El marc financer 2021-2027 del Reglament CEF (Mecanisme Connectar Europa), pel qual es financen les xarxes transeuropees de transport, energia i telecomunicacions, preveu entre els seus objectius i prioritats les actuacions sobre 9 corredors multimodals de transport (de mercaderies i persones), entre els quals es troba el Corredor Mediterrani.

A més, per la seva connexió amb les línies d’alta velocitat europees i la seva interoperabilitat amb els principals ports espanyols, constitueix un dels eixos de transport més importants a nivell econòmic i comercial d’Europa.

@Foravila_IB
#Foravila

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt