Ara llegint
Un llibre de Bernat Oliver recull les tradicions pesqueres i la feina dels mestres d’aixa

Un llibre de Bernat Oliver recull les tradicions pesqueres i la feina dels mestres d’aixa

El coordinador de la Unitat de Patrimoni Marítim, Bernat Oliver, és l’autor del llibre “Les barques tradicionals dels pescadors de Mallorca”, que s’ha presentat al Club Nàutic de Cala Gamba amb la presència de la presidenta del Club Nàutic de Cala Gamba, Susana Zanoguera; la vicepresidenta i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient del Consell de Mallorca, Aurora Ribot; i el director insular de Medi Ambient, Josep Manchado.

El llibre cerca conscienciar de la importància de les tradicions pesqueres com a part essencial de la història de les poblacions costaneres d’Europa. Neix com a una iniciativa dins el projecte europeu «CHERISH» del programa «Interreg Europe», de cooperació interregional per millorar les polítiques de patrimoni natural i cultural.

En vuitanta pàgines, la publicació descriu les barques i la pesca tradicionals. També parla de la feina dels mestres d’aixa de Mallorca. Així mateix, el llibret també fa un repàs per les tipologies de barca artesana tradicional: la pastera, el gussi, el bot, el llaüt i la barca de bou. En la part final, es pot trobar un glossari.

La consellera Ribot ha insistit que «gràcies al projecte “Cherish”, hem pogut conèixer molts exemples d’arreu d’Europa en els quals la tradició s’ha fet servir per regenerar l’economia i fomentar el desenvolupament sostenible».

«Hem de ser conscients de la riquesa que tenim entre mans i comprendre que no són només peces de museu, sinó una finestra d’oportunitat per pensar un millor model per al futur», ha afegit Ribot.

Per la seva banda, el director insular de Medi Ambient, Josep Manchado, ha explicat que «aquest llibre és una meravellosa tasca de recopilació que ens servirà no només per conèixer el que tenim, sinó per ser conscients del que hem de salvar en el futur».

Projecte europeu CHERISH

El projecte CHERISH Interreg Europe promou iniciatives de cooperació interregional per millorar les polítiques de patrimoni natural i cultural.

Les comunitats pesqueres de la Unió Europea comparteixen els mateixos canvis provocats pel canvi climàtic, la pressió turística i la transformació de la indústria pesquera europea.

CHERISH pretén millorar les polítiques de desenvolupament regional amb la protecció i promoció del patrimoni cultural lligat a les comunitats pesqueres per augmentar així l’atracció que aquestes regions poden exercir sobre empreses, ciutadania i turistes.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt