Ara llegint
IMEDEA i el Grup Iberostar s’uneixen per crear el primer observatori del canvi climàtic de Mallorca

IMEDEA i el Grup Iberostar s’uneixen per crear el primer observatori del canvi climàtic de Mallorca

L’IMEDEA (CSIC-UIB) i el Grup Iberostar han presentat el projecte Hoteles-Observatorio, una iniciativa que analitzarà, per primera vegada, els efectes del canvi climàtic a la dinàmica de les platges al nord de Mallorca.

L’objectiu principal d’aquesta iniciativa és generar coneixements científics i eines d’anàlisi per avaluar els riscos i els impactes del canvi climàtic, com són les inundacions o els processos erosius de la costa, i així proposar accions de mitigació.

Alejandro Orfila, investigador de l’IMEDEA participant en el projecte, destaca “la importància de la col·laboració científica entre entitats públiques i privades, que ajuda a incrementar la visibilitat social dels resultats de la investigació. El sistema que es desenvoluparà a la platja de Muro demostrarà la importància dels mesuraments continus a platges i permetrà monitoritzar els possibles efectes del canvi climàtic sobre entorns tan importants com fràgils”.

Marta Marcos, també participant en el projecte, sosté que “l’observatori proporcionarà les dades necessàries per avaluar la dinàmica del sistema i comprendre millor els processos físics i la resposta a l’escalfament global”.

Per la seva part, Sandra Benbeniste, directora de Sostenibilitat EMEA de Grup Iberostar, ha destacat que “des d’Iberostar treballem enfocats a aportar solucions per als desafiaments més grans a què s’enfronten els oceans i que estan basades a demostrar la nostra capacitat per accelerar el canvi cap a una indústria més resilient . Volem que les nostres destinacions tinguin més capacitat de regeneració mediambiental i econòmica, i que, tant les comunitats locals com els visitants, puguin continuar vivint i gaudint de la bellesa de les nostres costes”.

Observatori en el canvi del litoral mallorquí

A partir de la seva posada en marxa, prevista per a la setmana del 27 de setembre, es podran comprendre els processos físics que afecten la morfodinàmica de la Platja de Muro i els canvis que es donin en aquest litoral. Més concretament, l’efecte que produeixen les variacions de nivell del mar i l’onatge a la platja, anticipant la rellevància d’aquestes variables a escenaris de canvi climàtic.

A aquest efecte, l’observatori s’instal·larà a l’hotel Iberostar Alcudia Park, situat al nord de l’illa, que es convertirà en un centre participatiu de conscienciació dels canvis que es produeixen al medi ambient costaner.

Així, les accions que es posaran en marxa com a part d’aquesta iniciativa seran les següents:

  • Creació d’un observatori del canvi climàtic per veure la incidència de l’augment de nivell del mar, dels temporals i les onades a la primera línia de costa.
  • Instal·lació de tres càmeres a l’hotel Iberostar Alcudia Park per mesurar l’evolució de l’estat de la platja davant dels efectes derivats del canvi climàtic. S’utilitzaran imatges obtingudes mitjançant vídeo monitorització amb informació de sensors instal·lats i registres de mareògrafs. Aquesta informació serà visible a temps real.
  • Monitorització de l’onatge en aigües succintes mitjançant diferents sensors acústics i de pressió desenvolupats experimentalment.
  • Mostratge de sediments a diferents cotes i profunditats de la platja per indicar el calibre del sediment típic de la platja i la seva variació temporal.
  • Delimitació de la línia de costa i establir aquesta mesura base per fer un seguiment de com evoluciona. L’anàlisi de les imatges de les càmeres permetrà delimitar la línia de costa i els canvis, mesurar l’onatge i inferir la batimetria de la zona més somera.
  • Observacions meteorològiques in situ que proporcionaran mesures de pressió atmosfèrica, vent, temperatura i precipitació en temps real i alta resolució temporal.
  • Presa de decisions i un pla dacció per protegir les nostres costes.

Participació activa dels ciutadans

Un altre eix fonamental per a l’IMEDEA i Iberostar és la participació ciutadana, tant pel paper dels voluntaris en la recopilació de dades com per la divulgació dels resultats a la ciutadania i clients dels hotels. Així, es potenciaran les accions de conscienciació social respecte als canvis mediambientals, especialment aquells derivats de l’escalfament global que posen en relleu la fragilitat dels sistemes naturals.

Aquest projecte està emmarcat al full de ruta del Grup Iberostar per cuidar, protegir i restaurar la salut de les costes on la companyia té hotels, tal com va presentar el mes de juny a la Conferència sobre els Oceans de les Nacions Unides. Aquesta iniciativa forma part d’una de les cinc línies d’acció que responen al compliment de la seva Agenda 2030, la clau de la qual és la millora de la biodiversitat i la salut dels ecosistemes costaners i marins.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt