El nou Laboratori RiscBal, l’instrument que ha de servir per evitar víctimes davant els desastres naturals
L’Observatori de Riscos Naturals de les Illes Balears (RiscBal) ha reunit un centenar de responsables i tècnics dels organismes que participen de la gestió i la recerca sobre catàstrofes naturals a les Illes Balears en el marc de la I Jornada de Riscos Naturals i Emergències de les Illes Balears.
La Jornada té lloc avui dimecres a la seu de RiscBal, al Centre Bit Raiguer, a Inca.
Laboratori
En el marc de la jornada s’ha inaugurat el Laboratori RiscBal, que completa el desplegament que la Universitat de les Illes Balears ha fet al Centre Bit Raiguer d’Inca per consolidar RiscBal, i que suposa la descentralització de les infraestructures de recerca que s’ubiquen a l’illa de Mallorca.
El Laboratori disposa d’instrumental en ciències de la Terra, biologia i enginyeria electrònica per tal de fer el manteniment de tota la sensòrica i instrumentació de RiscBal-Control (xarxa de monitoratge ambiental desplegada arreu de les Illes Balears), el qual sustenta el desenvolupament dels Sistemes d’Alerta Primerenca davant Riscos Naturals a les Illes Balears; RiscBal-Alertes.
En aquest laboratori també es duran a terme anàlisis de mostres d’aigua, sòls, arena i vegetació necessàries per a la monitorització ambiental i el calibratge dels models que permetran la predicció i també mesures fiables a RiscBal-Alertes.
Sessions
El programa de la jornada ha inclòs diferents sessions dedicades al marc cientificotècnic de RiscBal: els riscos naturals i les emergències en un context de crisi climàtica, la gestió de les emergències a escala local, el desplegament d’eines d’alta resolució espacio-temporal de detecció primerenca de riscos naturals i una taula rodona dedicada a la gestió de la comunicació d’emergències. Així mateix, els assistents han pogut visitar les instal·lacions de RiscBal i gaudir d’una demostració del funcionament de les estacions i les eines de camp de l’observatori.
Entre els ponents que hi han intervingut hi havia el subdirector d’Estudis i Relacions Internacionals del Consorci de Compensació d’Assegurances, senyor Francisco S. Espejo Gil; el cap del tercer batalló d’Intervenció d’Emergències de la Unitat Militar d’Emergències, tinent coronel Jorge Mariano Pérez; el cap de Bombers de Menorca, senyor Joan Rosselló; el cap del Departament d’Emergències del Govern de les Illes Balears, senyor Antoni Bernat; el coordinador cientificotècnic de RiscBal, doctor Josep Fortesa; el director general de Recursos Hídrics, senyor Joan Calafat; el cap del Servei d’Ordenació d’Emergències, senyor Joan Pol, el president de la Mancomunitat del Raiguer i batlle de Selva, senyor Joan Rotger, i el cap del Departament d’Incendis Forestals de l’IBANAT, senyor Miquel Sintes.
A la clausura de la jornada han intervingut el director general d’Emergències, senyor Sebastián Sureda, i el director de RiscBal, doctor Joan Estrany.
Illes Balears: territori vulnerable
Les Illes Balears es troben exposades a perills naturals, un fet que les converteix en un territori d’alta vulnerabilitat. Els darrers decennis, els processos de canvi global i, en particular, el canvi climàtic han donat lloc a un increment considerable d’aquests perills: inundacions, erosió, desertització, incendis forestals, moviments en massa, fenòmens meteorològics extrems, etc.
Tot plegat suposa un increment considerable dels riscos i de les pèrdues derivades dels desastres naturals i antròpics. A més, el grau d’artificialització al territori de les Illes Balears s’ha incrementat de manera notable, i ha fet que augmenti el grau d’exposició de la població i les infraestructures als perills naturals i antròpics.
RiscBal
L’Observatori de Riscos Naturals i Emergències de les Illes Balears (RiscBal) és un instrument de control i monitoratge en temps real dels riscos naturals, ambientals i climàtics mitjançant sistemes d’alerta primerenca amb l’objectiu de donar suport a la presa de decisions en el cicle de gestió de l’emergència front els riscos naturals a les Illes Balears.
Ubicat al Centre Bit Raiguer, a Inca, l’observatori el gestiona la Universitat de les Illes Balears a través del grup de recerca en Hidrologia i Ecogeomorfologia en Ambients Mediterranis (MEDhyCON) i l’Institut d’Investigacions Agroambientals i Economia de l’Aigua (INAGEA), amb àmplia experiència en l’anàlisi dels riscos naturals. L’equip investigador de la UIB suma així el coneixement científic sobre catàstrofes naturals al coneixement tècnic de la Direcció General d’Emergències i Interior i altres institucions implicades en la gestió de riscos naturals, ambientals i climàtics en l’àmbit territorial de la comunitat autònoma de les Illes Balears.