Marratxí es prepara per acollir una nova edició de la Fira del Fang, que obri portes aquest divendres
Marratxí tendrà obertes les portes, del dia 1 al 10 de març, la XXXIX Fira del Fang, “deu dies en què Marratxí rendeix culte i és el centre neuràlgic de la ceràmica de Mallorca i de les Illes”, segons ha explicat el batle, Jaume Llompart, a la presentació del programa. “Es tracta d’un esdeveniment on s’ajunta la tradició, les arrels, amb el present i amb el futur, un futur en què no ens volem oblidar del que hem estat, sinó tot el contrari, volem posar-ho en valor i destacar el nostre sentit de pertinença a aquesta terra amb el nostre fang com a nexe comú”, ha continuat Llompart.
Les activitats de la Fira es duran a terme a dues ubicacions: la plaça de l’Església de Sant Marçal, centre neuràlgic del municipi, que acollirà la zona d’exposició i venda dels artesans. I, en segon lloc, la carpa, situada al costat de la plaça, a la zona coneguda com a esplanada de La Verònica, on es duran a terme les exposicions dels alumnes de l’escola de ceràmica i de les peces del món rural, el tema central de la fira.
A més, hi ha un tercer escenari: el Museu del Fang, on hi ha una exposició permanent de peces de fang antigues, i que és on s’exposarà i es podrà visitar l’obra artística guanyadora del premi Benet Mas, l’obra “El fin. El orígen” de l’artista Leticia Muñoz.
Gastronomia
Com a novetat, el Museu del Fang enguany també comptarà amb un esdeveniment gastronòmic en què hi participaran cinc xefs molt reconeguts de l’illa; Ariadna Salvador, Jordi Cantó, Tomeu Lassio, Miquel Calent i Andrés Benítez, conegut com el Pecatta Minuta.
Miquel Calent, ha assistit a la presentació de la fira i ha explicat que “en aquest especial Pecatta Minuta, entre els cinc elaborarem cadascun una recepta i després les ajuntarem totes en un plat de fang formant així el famós plat tradicional de la terra”. Calent també ha ressaltat la importància de donar suport a aquest tipus d’esdeveniments i fires que busquen promocionar les tradicions d’un municipi.
Entre els tres escenaris, s’habilitarà un tren que farà una ruta diària des de Sant Marçal, el cor de la Fira, fins al Museu del Fang.
Les paradetes
A la plaça s’hi situaran un total de 26 paredetes d’artesans: els onzeceramistes i siurelleres de Marratxí, i quinze de fora del municipi: altres pobles de Mallorca com Binissalem, Lloseta, Llucmajor, Algaida o Palma, i també un artesà de Barcelona. En la plaça també es duran a terme una sèrie d’activitats durant tota la setmana: tallers de fang, que enguany s’han incrementat donat el seu èxit (onze en total destinats a públic en general d’una banda, però també altres destinats a famílies). I també amenitzaran les jornades de fira ballades populars, cercaviles, contacontes i concerts.
La carpa acollirà per la seva part els tallers escolars, en els quals solen participar en total uns 1.500 nens de tots els col·legis de Marratxí, així com les exposicions: “La ceràmica en el món rural” que és la temàtica d’aquest any de la Fira, i que consisteix en la mostra de 18 peces de ceràmica que antigament s’usaven en el món rural, en les possessions, i que són desconegudes per a molts.
I també s’exposarà una mostra dels alumnes de l’Escola de Ceràmica de Marratxí, i dels alumnes del taller extraescolar del col·legi Costa i Llobera de Pòrtol.