Ara llegint
S’Albufera compta amb dues noves illetes per potenciar la presència d’aus aqüàtiques

S’Albufera compta amb dues noves illetes per potenciar la presència d’aus aqüàtiques

S'Albufera compta amb dues noves illetes per potenciar la presència d'aus aqüàtiques

La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural ha habilitat dues noves illetes de cria i descans d’aus aquàtiques al Parc Natural de s’Albufera de Mallorca. Les illetes tenen un forma circular i una superfície, entre ambdues, de poc més de 200 metres quadrats.

Des de la Conselleria han explicat que esperen que durant la primavera de l’any que ve siguin ocupades per diferents espècies d’aus aquàtiques per nidificar-hi. Fins aleshores, també es podran fer servir com a zona de descans. De fet, ja s’hi han vist grups d’avisadors (Himantopus himantopus), de cama-roges (Tringa totanus) i de cama-verdes (Tringa nebularia), entre altres espècies més escasses.

Les illetes s’han dissenyat als Colombars, una àrea que s’ha vist afectada pel procés de salinització creixent que pateix s’Albufera. Davant la pèrdua dels canyissars, ara s’està habilitant la zona perquè pugui ser emprada per espècies diferents de les quals hi habitaven tradicionalment.

No és la primera vegada que es condicionen illetes en aquest espai natural protegit, segons recorden des del Govern. De fet, a s’Albufera ja n’hi ha més d’una vintena, si bé algunes són de mides molt més petites que les que s’han habilitat aquest mes d’agost. Totes elles han estat ràpidament acceptades per la fauna i cada any hi crien exemplars diverses espècies d’aus aquàtiques, fet que assegura que les noves illetes també tendran un notable èxit.

Entre les espècies que més les utilitzen a l’hora de criar es troben els avisadors (Himantopus himantopus), els becs d’alena (Recurvirostra avosetta), els picaplatges camanegres (Charadrius alexandrinus) i les llambritges (Sterna hirundo). Més de 200 parelles d’aquestes i altres espècies crien a les illetes.

A més, en una de les dues illetes creades s’hi deixarà créixer la vegetació de saladines i salicòrnies a l’espera que la rosseta (Marmaronetta angustirostris), una petita ànnera típica de salobrars que es troba en perill d’extinció, també pugui seleccionar-la a l’hora de fer-hi els seus nius.

Aquesta actuació forma part del ‘Projecte per a la millora de l’hàbitat de nidificació de la rosseta (Marmaronetta angustirostris)’, que fou presentat pel Servei de Protecció d’Espècies de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural a la convocatòria del Fons del Patrimoni Natural i Biodiversitat per a espècies en situació crítica (2022), i ha estat executada pel Consorci per a la Recuperació de la Fauna de les Illes Balears (COFIB), amb la col·laboració de l’equip de gestió del Parc Natural de s’Albufera de Mallorca. El cost total de l’actuació ha estat de 36.300 euros, inversió que fou aprovada a la Conferència Sectorial de Medi Ambient de 20 de juny de 2022, repartint-se l’aportació en un 80% per part de l’Estat i un 20% per part de la comunitat autònoma.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt