Ara llegint
Vinicultura a Santa Maria quaranta anys després

Vinicultura a Santa Maria quaranta anys després

El mes de novembre de 1981, la revista “Coanegra” presentava un reportatge que radiografiava els cellers i el conreu de la vinya a Santa Maria del Camí. En aquella època, el poble bullia amb dotze cellers elaboradors de vi de barral, omplint els carrers amb l’aroma intensa del most. Avui, quaranta anys després, Bernat Calafat i Vich, del taller Jaume de Puntiró, ha realitzat una mirada retrospectiva, comparant l’estat de Santa Maria del Camí l’any 1981 amb la seva realitat actual.

A través d’aquesta radiografia, presentada a la desena edició de les Jornades d’estudis locals de Santa Maria, celebrada recentment, explorara l’evolució dels cellers, la seva relació amb la vinya, i les transformacions en la producció i consum de vi fins a l’any 2021.

D’esquerra a dreta, Tià Ordines(7103), Pere Calafat i Bernat Calafat (Jaume de Puntiró), emmig d’ells Maria Antònia Pastor (Sebastià Pastor) i Ramon Servalls (Macià Batle) durant la festa del vi novell del 2021

En la comunicació “Els nostres vinaters (1981), una mirada quaranta anys després” s’exposa que els dotze cellers del 1981 eren predominantment gestionats per pagesos que conreaven les seves vinyes i elaboraven vi a les dependències familiars. Aquesta pràctica es reflectia en les característiques dels cellers:

Vinyes empolitxonades, petites extensions, principalment una o dues quarterades.
Variedades de raïm com manto negre, callet, mandó, fogoneu i bastista, amb una presència limitada de premsal blanc.
Empra de portadores de fusta i goma negra, i una vermada realitzada amb trinxets i paneres, evolucionant cap a poals grossos.
Cups de pedra viva o ciment armat, amb emmagatzematge en dipòsits cilíndrics o quadrats.
Producció predominant de vi negre d’anyada, amb alguns cellers elaborant vi rosat i dolços.
Consum de vi de barral arrelat a la comunitat local i un mercat en expansió, atraient compradors d’altres pobles de Mallorca.

Penjada de la branca de pi del vi novell del 2009.

L’escena vinatera actual

Dels dotze vinaters del 1981, només en Bartomeu Rubí Cabot de Can Marranxa (actualment Vins Rubí), continua present en l’escena vinatera. Alguns dels descendents mantenen l’activitat vinatera, formant part de la Denominació d’Origen Binissalem. Altres han diversificat les seves activitats, com en el cas de Bartomeu Rubí, que es dedica a embotellar i comercialitzar vins de Mallorca i la península.

La comparativa entre els cellers del 1981 i els actuals revela una continuïtat en l’activitat de conreu de les vinyes. Nou dels dotze continuen amb aquesta pràctica, mentre que dos han abandonat completament.

Quant a l’elaboració de vi, només dos cellers mantenen i expandeixen l’activitat inicial, mentre que un ha experimentat una disminució significativa i un s’ha transformat en comerciant de vins. Això representa una clara disminució en el nombre de cellers elaboradors, contrastant amb la presència de nous cellers, com Macià Batle, Ramanyà, Angel, 7103 i microceller Son Crespi, que han estat fonamentals en la creació i consolidació d’un sector vitivinícola emergent.

Les noves bodegues, creades des de la dècada del 1990 fins a l’actualitat, han aportat una nova dinàmica al paisatge vinícola de Santa Maria del Camí. Macià Batle, Ramanyà, Angel, 7103, i microceller Son Crespi han donat un impuls a la producció i distribució del vi, consolidant-se com forces innovadores en el sector. Aquestes noves iniciatives han mantingut i millorat la tradició vinícola santamariera.

La presentació de l’estudi.

Comparativa dels nostres vinaters (1981-2021)

La comparació entre els vinaters de 1981 i 2021 destaca diversos canvis significatius:

La continuïtat de dos cellers embotelladors, un celler familiar i un distribuïdor de vins.
L’entrada de cinc nous cellers, amb quatre provinents de famílies que ja conraven vinyet i un de nova creació.
La transició de l’elaboració exclusiva de vi de barral a tots els cellers produint vi embotellat, amb dos que encara mantenen la tradició del vi de barral.
Un increment substancial en la producció total d’hectolitres de vi, passant de 250-350 Hl el 1981 a 1500-2000 Hl el 2021.

La conclusió a la que arriba Bernat Calafat i Vich en el seu estudi és que Santa Maria del Camí continua essent un referent en la producció de vi a Mallorca, amb set cellers elaboradors de vi embotellat, mantenint-se com el poble amb el major nombre de cellers de l’illa. L’evolució del sector vitivinícola reflecteix canvis significatius en les pràctiques de conreu, l’elaboració i el consum de vi.

La creació de noves bodegues ha estat clau, segons exposa, per consolidar aquesta evolució i assegurar un futur prometedor per a la vinicultura a Santa Maria del Camí, i remarca que s’ha produït un important increment de la producció total d’hectolitres de vi, que s’ha incrementat en un 400 o un 500% en aquest temps.

Pere i Bernat Calafat de Jaume de Puntiró a la porta d’entrada amb la branca de pi.

Foto portada: Fotografia de Miquel Frontera Serra (del llibre “El Vinyet”, pàgina 27, Consell de Mallorca, 2009)

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt