Alaró aprova la denominació per a vuit nous espais públics i en dedica un a les Collidores d’Oliva
L’Ajuntament d’Alaró ha aprovat per ple i per unanimitat la denominació de fins a vuit nous carrers, espais públics i un aparcament que s’han obert o de pròxima obertura del poble.
Aquests carrers i espais públics provenen del desenvolupament, que s’està fent o es farà en un futur inmediat, de diverses figures del planejament municipal, com són les unitats d’actuació de Son Mas i s’Escorxador, i la urbanització del carreró de Can Manyoles, a l’espai de l’antiga fàbrica de Can Fullana.
La proposta aprovada ha estat elaborada per una comissió integrada per diverses persones de reconegut prestigi d’Alaró, ha utilitzat com a criteris la preferència de la toponímia antiga o actual de la zona i, en segon lloc, noms que fan referència a persones de la societat alaronera i personatges de la cultura popular.
Així a la urbanització de Son Mas es dedica un carrer a Maria Genovart Brunet, una de les primeres dones de la democràcia regidores d’Alaró que dedicà molts d’anys de feina i de lluita per millorar el benestar dels alaroners.
Homenatge a les collidores
També hi haurà un carrer de les Collidores d’Oliva amb la idea de retre homenatge a les dones alaroneres que en una època tampoc no tan llunyana es dedicaven a aquesta feina de condicions dures.
De la mateixa manera es crea la denominació Aparcament de Son Mas. Aquest nom, que ha de denominar l’aparcament situat precisament a la urbanització de Son Mas, es justifica tot sol, ja que forma part de la toponímia d’aquest espai i, per tant, val la pena conservar-lo.
D’altra banda a la Urbanització de S’Escorxador, on hi ha vies que s’executaran els propers anys, hi haurà un Carrer de les Bruixes de s’Alcadena. El nom d’aquest carrer vol ser el reconeixement del poble d’Alaró a les nostres bruixes més properes: les bruixes de s’Alcadena, que recull mossèn Antoni M. Alcover a l’Aplec de Rondaies Mallorquines d’en Jordi des Racó.
Aixímateix l’Ajuntament ha aprovat el Carrer de la Vall Socarrada. El nom escollit per a aquest nou vial situat entre els carrers de Can Manyoles i de Joan Rosselló de Son Fortesa suposa una doble remembrança toponímica i literària relacionada amb el poble.
Un altre nom és Parc des Molinàs. Aquest topònim és ben identificatiu de la zona on s’ubica l’espai que vol denominar i que se situa en una zona anomenada des d’antic es Molinàs, i es refereix clarament a un molí gran, la història del qual es lliga al sistema àrab-berber que va posar en funcionament deu molins hidràulics per irrigar el cabal d’aigua de què es gaudia per les diferents terrasses en què es distribuïa la zona d’irrigació.
Alaró també tindrà a partir d’ara la Plaça de l’Escorxador. Amb aquesta denominació no es fa altra cosa que oficialitzar un nom que ja està estès entre els alaroners i que fins i tot s’ha utilitzat en programes de festes per a anunciar la celebració d’actes.
Finalment es crea el Carrer de Son Corb. Amb aquest nom que ha de servir per denominar el nou vial es vol recordar un antic casal situat al carrer de Can Manyoles que es trobava vora el casal de Son Manyes i que subsistí fins la dècada dels anys 50 del segle XX, en què fou transformat en la fàbrica de sabates Can Fullana.
El batle d’Alaró, Llorenç Perelló ha manifestat que “estam molt contents de recuperar noms tradicionals com el topònim de les zones per evitar la seva desaparició i a la vegada també usar noms de la cultura popular”
Perelló ha mostrat el seu agraïment “a les persones que han integrat la comissió que ha fet la proposta per la seva implicació i feina per tal que la historia, la cultura i el patrimoni local continui essent present entre els alaroners en forma dels noms dels carrers”.
Una ajuda del Consell de Mallorca, a més, ha permès canviar els indicatius d’un seguit de vies.