Ara llegint
El Govern obri una convocatòria per finançar projectes d’investigació per avaluar i mitigar l’impacte del canvi climàtic

El Govern obri una convocatòria per finançar projectes d’investigació per avaluar i mitigar l’impacte del canvi climàtic

El Govern obri una convocatòria per finançar projectes d'investigació per avaluar i mitigar l’impacte del canvi climàtic

La Direcció General de Recerca, Innovació i Transformació Digital ha convocat una línia d’ajuts per finançar projectes i actuacions de recerca en biodiversitat en el marc dels plans complementaris d’R+D+I, una eina de foment de la recerca en col·laboració amb les comunitats autònomes posada en funcionament gràcies al Mecanisme de Recuperació i Resiliència.

L’objectiu és finançar projectes de recerca, tant individuals com cooperats, que puguin ajudar a assolir els objectius establerts en el Pla Complementari de Biodiversitat: monitoratge i seguiment de la biodiversitat, inventari de serveis ecosistèmics, avaluació i mitigació de l’impacte del canvi global sobre la biodiversitat. Pel que fa a les actuacions, enteses com a accions puntuals de recerca concretes destinades a complementar projectes de recerca ja existents o futurs, es poden finançar actuacions de preparació de propostes per a la participació d’equips de recerca en projectes internacionals de biodiversitat, accions concretes de política cientificotecnològica que presentin un interès o urgència especial i actuacions de col·laboracions entre grups de recerca.

L’import total de la convocatòria és d’1.312.183 euros, dels quals 889.554 provenen dels fons del Mecanisme de Recuperació i Resiliència i 422.629 de fons propis.

Els plans complementaris

Els plans complementaris són una nova eina per posar en funcionament programes de recerca en àrees estratègiques, cogovernats i cofinançats pel Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats i les comunitats autònomes en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. Les Illes Balears participen en tres dels vuit plans engegats fins ara pel Ministeri de Ciència: el Pla Complementari d’Astrofísica i Física d’Altes Energies, el Pla Complementari de Ciències Marines i el ja esmentat Pla Complementari de Biodiversitat.

La participació de la CAIB en el Pla Complementari d’Astrofísica i Física d’Altes Energies s’articula a través de la tasca del centre d’astrofísica de la Universitat de les Illes Balears amb el projecte «L’astrofísica com a motor de la transformació digital», amb un pressupost de 2 milions d’euros aportats al 50 % entre els fons MRR i la CAIB. En l’execució del Pla hi participen, a més de les Illes Balears, Catalunya, Andalusia, Cantàbria, la Comunitat Valenciana i Aragó, i l’activitat de recerca es concretarà en les línies d’actuació «Experiments d’ones gravitacionals i astronomia de multimissatgers» i «Computació, big data i intel·ligència artificial».

Pel que fa al Pla Complementari de Ciències Marines, la participació de les Illes Balears se substancia en el programa EBAMAR-PortoC, que suposarà, per una part, la incorporació de l’antic far de Portocolom a la Xarxa d’Estacions d’Investigació de les Illes Balears i, per l’altra, en la instal·lació de diverses plataformes i instrumental per a l’observació i el monitoratge del medi marí i litoral, i una tercera línia que se centrarà en la innovació tecnològica a través de la creació d’un Bessó Digital del Medi Marí, Marítim i Coster.

Participen en aquest Pla, a més de les Illes Balears, Andalusia, les Canàries, Cantàbria, la Comunitat Valenciana, Galícia i Múrcia. El pressupost de l’activitat que aportaran els centres de les Illes és d’1,6 milions d’euros amb una aportació d’1.066.267 euros provinents dels fons MRR a través del Govern central i 574.144 euros provinents de fons propis de la CAIB.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt