Ara llegint
El Consorci Serra de Tramuntana promou la recuperació de l’activitat agrària a finques en desús d’Estellencs i Banyalbufar

El Consorci Serra de Tramuntana promou la recuperació de l’activitat agrària a finques en desús d’Estellencs i Banyalbufar

Un projecte estratègic del Consorci Serra de Tramuntana que es durà a terme a Estellencs i Banyalbufar permetrà recuperar l’activitat agrària en finques que actualment estan en desús. Aquesta iniciativa es basa en els vincles entre la pagesia i el sector de la restauració i l’hosteleria, que promouran l’economia circular a la Serra, partint de la recuperació de les marjades.

Estellencs i Banyalbufar són alguns dels municipis de la Serra de Tramuntana que perden més població i que, a la vegada, han anat deixant de banda el sector primari, tal com s’ha constatat a la investigació del Sistema d’Indicadors de la Serra.

«La millor manera de preservar la Serra, sobretot en espais que han perdut població i on s’ha anat deixant de banda el sector primari, és dinamitzar-la i fer-la rendible amb activitats sostenibles i responsables, en col.laboració amb veïnats i veïnades, propietaris i ajuntaments» ha expressat la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, durant la visita realitzada avui dematí.

El projecte es desenvoluparà a partir del Pla de participació amb els veïnats dels municipis i entitats implicades. La iniciativa preveu també la dinamització dels canals de distribució de proximitat, i l’acció anirà acompanyada amb una estratègia de promoció i màrqueting del producte local.
 
El manteniment de les explotacions agrícoles, així com el dels sistemes hidràulics, són totalment necessaris perquè la Serra de Tramuntana pugui mantenir la seva essència, ha comentat la consellera de Territori, Maria Antònia Garcías, qui ha acompanyat la presidenta a la seva visita a Estellencs. «Cal revitalitzar un territori que va rebre la distinció de Patrimoni Mundial de la UNESCO com a paisatge cultural precisament per aquesta interacció dels seus habitants que cercaven la productivitat d’un terreny complicat de cultivar», ha dit la consellera.

«Aquest pla que avui presentam cerca això, incentivar i reforçar la capacitat productiva dels petits productors, pagesos i pageses proporcionant-los terrenys a finques en desús, finançament per poder-hi participar i creant vincles entre el seu producte i sectors de restauració i hostaleria», ha conclòs.

La presidenta Cladera, a més de visitar la Finca d’Es Collet i altres parcel·les d’Estellencs, acompanyada del batle Bartomeu Jover, la consellera de Territori, Maria Antònia Garcías, el director insular de Territori i Paisatge, Miquel Vadell, i tècnics del Consorci Serra de Tramuntana, ha aprofitat per veure el resultat dels projectes de recuperació d’elements etnològics, agrícoles i municipals finançats pel Consorci.

Les subvencions del Consorci Serra de Tramuntana per aquest 2022 per primera vegada han superat el milió d’euros i arriba fins als 1.075.000 euros. Garcías ha recordat que enguany les ajudes han introduït novetats basades en reivindicacions de la pagesia, a la vegada que també la convocatòria promou la millora dels sistemes hídrics i la catalogació dels camins públics.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt