Ara llegint
El projecte europeu CHERISH converteix la pujada a la torre Picada del Port de Sóller en un itinerari familiar

El projecte europeu CHERISH converteix la pujada a la torre Picada del Port de Sóller en un itinerari familiar

La presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, i la vicepresidenta i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, han inaugurat avui dematí el camí senderista de 4,8 quilòmetres que uneix el Port de Sóller i la torre Picada en el marc de la celebració de la Fira de la Mar, Serra de Tramuntana. A la visita guiada que han fet també hi han assistit la directora insular de Medi Ambient, Inmaculada Férriz i els regidors de l’Ajuntament de Sóller Sebastià Aguiló i Jaume Mateu.

El recorregut s’ha s’iniciat al carrer de la Marina del Port de Sóller, davant el moll comercial, just devora l’antiga estació del tramvia i continua en pujada per la barriada de Santa Catalina fins arribar a l’oratori. És recomanable fer una aturada a l’oratori de Santa Catalina, ara reconvertit en el Museu de la Mar, i guaitar a la Miranda, un balcó espectacular sobre la Mediterrània i els penya-segats.

Els itineraris familiars del Consell de Mallorca destaquen per ser excursions fàcils, curtes i amb pendents poc pronunciats aptes per a tota classe d’usuaris. La creació de l’itinerari familiar de la torre Picada s’emmarca dins el projecte europeu «CHERISH» del programa («Interreg Europe») que té com a objectiu principal millorar les polítiques de desenvolupament regional per protegir i promoure el patrimoni cultural de les comunitats pesqueres amb la finalitat de potenciar l’atractiu d’aquestes regions per a empreses, ciutadans i turistes.

En la visita guiada, Catalina Cladera ha destacat que «avui és un dia perfecte perquè tothom conegui la feina de millora i senyalització d’aquesta ruta i descobreixi una alternativa sana, respectuosa i per a totes les edats amb què gaudir els valors de la Serra de Tramuntana” ha expressat la presidenta Cladera. “És una bon exemple de l’aposta que hem fet des del Consell per ampliar, senyalitzar i millorar l’oferta de senderisme a Mallorca, ampliant, senyalitzant i millorant estat dels camins arreu de l’illa», ha dit.

Per part seva, Aurora Ribot ha dit que «gràcies al projecte CHERISH hem pogut restaurar i senyalitzar aquest itinerari familiar nou, que ens permet connectar el Port de Sóller i conèixer la torre Picada en una passejada molt recomanable per a totes les edats. Aquesta breu excursió ens permet promocionar el patrimoni marítim i alhora potenciar el senderisme com a activitat saludable».

«La ruta donarà visibilitat a les embarcacions pesqueres tradicionals i a la llotja del Port de Sóller, a l’antic barri de pescadors de Santa Catalina, al Museu de la Mar i a la torre Picada», ha afegit la consellera Ribot.

La torre Picada és la talaia de defensa més gran de Mallorca i una de les més ben conservades. Es va construir entre els segles XVI i XVII per controlar els atacs corsaris. Els voltants ofereixen vistes excel·lents de sa Illeta i del puig de Bàlitx a un costat, i del cap Gros i la costa nord a l’altre. Aquesta torre es comunicava amb les torres de na Seca (Escorca) i sa Pedrissa (Deià).

Aquest trajecte nou forma part dels itineraris familiars del Consell de Mallorca. A més de la senyalització, es preveu promoure i difondre la ruta a través del web de Pedra en Sec i Senderisme, l’app Senderisme a Mallorca i les oficines d’informació turística de Sóller.

Projecte europeu CHERISH

El públic d’interès local del projecte europeu CHERISH «Interreg Europe» es varen reunir ahir al Museu de la Mar per conèixer de primera mà les feines que s’han duit a terme i la senyalització de l’itinerari senderista. La restauració del camí del Port de Sóller a la torre Picada ha estat cofinançada pel projecte «CHERISH», que recull la creació d’aquest recorregut dins el seu pla d’acció.

El grup local dels stakeholders que es reuneix cada semestre està format per: la Federació Balear de Confraries de Pescadors, la Confraria de Pescadors de Palma, l’Ajuntament de Sóller, el Consorci Museu Marítim de Mallorca, el Club Nàutic de Cala Gamba, l’Associació d’Amics del Museu Marítim de Mallorca, l’Associació Alzinaires i la Confraria de Pescadors de Sóller.

«CHERISH Interreg Europe» és un projecte de cooperació interregional per millorar les polítiques de patrimoni natural i cultural. Les comunitats pesqueres de la UE comparteixen les mateixes situacions provocades pel canvi climàtic, la pressió turística i la transformació de la indústria pesquera europea.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt