L’ofici de marger es combina amb les manifestacions creatives a Raixa amb el Lític Art
Aquest horabaixa ha arrancat a la finca bunyolina de Raixa el primer festival Lític Art, que té l’objectiu de maridar l’ofici mil·lenari dels margers amb totes les manifestacions creatives, per tal de reivindicar la feina de la pedra seca com a element essencial del patrimoni històric de Mallorca.
Aquesta és una iniciativa del Gremi de Margers, que compta amb el suport de l’Institut d’Indústries Culturals i la col·laboració del Consell de Mallorca, Euskal Etxea Artea, l’Associació Cultural Grallalsac, l’Associació per a la Revitalització dels Centres Antics (ARCA) i els cellers José Luis Ferrer, Jaume de Puntiró i Son Vic de Superna.
L’acte inaugural, presentat per l’actriu Neus Cortès, ha comptat amb la presència d’Antònia Roca, vicepresidenta del Consell de Mallorca.
Els participants a l’esdeveniment han pogut visitar en el celler de la possessió les exposicions de fotografia (David Bonet, Pepe Cañabate, Miquel Frontera, Jaume Gual i Vicenç Matas; Lluc Julià amb refotografies, comparativa de gravats de l’Arxiduc amb fotografies d’ara), pintura (Gaspar Riera) i la intervenció escultòrica de Ferran Aguiló. A més, ha tengut lloc el taller “Mans de marger” a càrrec del fotògraf David Àlvarez.
Durant l’acte s’ha procedit a la preestrena del documental “La febre de la pedra”, d’Antoni Mir Marí, amb l’ofici de marger com a protagonista, que ha anat seguit d’un col·loqui.
La dansa i la imatge ha acompanyat la veu del poema “L’assemblea de pedres”, de Vicent Andrés Estellés, just abans de la lectura de fragments de textos dels escriptors Maria de la Pau Janer, Carles Duarte, Joan Tomàs Martínez, Biel Mesquida, Eduard Moyà, Miquel Rayó, Sara Rivera i Pere A. Pons.
Felip Munar, tot seguit, ha parlat de “Rondalles, margers i pedra seca”, i ha donat pas a l’actuació musical de Txalaparta (Euskal Etxea Artea de Mallorca) i del grup de música tradicional de Bunyola, Grallalsac.