Ara llegint
Segueixen els cartells presumptament il·legals a Bàlitx d’Enmig

Segueixen els cartells presumptament il·legals a Bàlitx d’Enmig

Els cartells instal·lats sense autorització per la propietat de Balitx d’Enmig, i que desvien als senderistes per un sender fora de la Ruta de la Pedra en Sec (GR221), segueixen en el seu lloc i no han estat retirats pocs dies abans de l’inici de la temporada. El cinc d’abril els agents de medi ambient varen aixecar acta reiterant la denúncia feta el 2011 pels mateixos fets, tal com va informar aquest medi en l’edició del 7 d’abril.

Estan instal·lats en els punts on existeixen les bifurcacions. El primer es troba a pocs metres d’entrar a la finca des de Bàlitx d’Amunt, i adverteix que tant el camí per als vehicles com el camí empedrat es troben tallats una mica més endavant, i condueix els senderistes pel nou camí, que consta d’un tram habilitat per a la circulació de vehicles i un tram exclusivament per als vianants, al final d’aquest segment. El segon panell indicatiu es troba més enllà de les cases, ja sortint cap a Bàlitx d’Avall, al final del sender alternatiu esmentat, i conté exactament la mateixa informació.

Els cartells envien als senderistes per un recorregut per damunt les cases amb la intenció d’evitar el pas per les seves proximitats. Aquestes han experimentat un procés llarg de restauració a càrrec de la família propietària, molt coneguda a Mallorca. La Ruta de la Pedra en Sec (GR221), marcada i promocionada pel Consell de Mallorca, fa servir en aquest tram el camí que comunica les diferents possessions de la Vall de Balitx, per unir la Vall de Sóller i Cala Tuent. Es tracta d’un dels segments més atractius des del punt de vista naturalístic i paisatgístic. Està registrada en mapes de senderisme en diferents editorials i idiomes (també en els del Consell de Mallorca), alhora que és present en multitud de rutes GPS fetes servir habitualment per visitants estrangers.

La finca de Bàlitx d’Enmig en plena Serra de Tramuntana. (Foto: Xisco Simón)

En el cartell, expressat en castellà i angles, s’indica de forma explícita “ESTA PROHIBIDO TERMINANTEMENTE: Salirse del camino señalado en el plano…”  Fa servir la declaració com a Patrimoni Mundial de la UNESCO i altres normatives com a argument expressant “La zona está calificada como Patrimonio de la UNESCO, Area Natural de Especial Interés (ANEI) Integrada en la Red Natura 2000 (Ley 42/2007), Lugar de ImportaciaComunitaria (LIC), Zona de Especial Protección de las Aves (ZEPA), APR deslizamientos, APR Erosión, Bien de Interes Cultural del entorno i APR incendios”

Segons es pot consultar, un ANEI “En principi, no és una llei de protecció de la naturalesa stricto sensu, com ho podria ser la Llei estatal 4/1989, de 27 de març, de conservació dels espais naturals i de la flora i fauna silvestres, sinó més aviat una norma de protecció territorial i urbanística.”

Per altra banda l’acrònim APR indica Àrea de Prevenció de Risc. En el cas, per exemple, d’una APR incendis, en la seu electrònica del Govern Balear s’indica “Per a realitzar determinades obres o instal·lacions en zones delimitades com a Àrees de Prevenció de Risc d’incendis (APR d’incendis), segons els plans territorials insulars, és preceptiu obtenir un informe previ favorable de la Conselleria de Medi Ambient i Mobilitat, Direcció General de Biodiversitat.” Es tractaria, per tant, d’una normativa que afectaria suposadament als propietaris i a l’administració i no als senderistes.

Consultada la conselleria de Medi Ambient, s’expressa des de la direcció general d’Espais Natural i Biodiversitat que “… l’expedient s’està tramitant (…) En relació a la possible sanció, dependrà de la decisió de l’instructor. En tot cas, es tindrà en compte que la propietat ja fou sancionada, el 2011, amb una multa per import de 1.000 euros.” La reiteració o la continuïtat en la comissió d’una falta ja sancionada podria comportar un agreujament de la sanció.

No es donen detalls sobre una hipotètica retirada dels cartells per part de l’administració.

Una altra vista de Bàlitx d’Enmig. (Foto: Xisco Simón)

Vall de Balitx, cor de la Serra de Tramuntana

La zona de la vall de Bàlitx és una de les més emblemàtiques dels termes municipals de Sóller i Fornalutx. Està situada prop de la costa nord-est de la Serra de Tramuntana i comprèn el Puig de Bàlitx (d’una altura de 579 metres), tres possessions (Bàlitx d’Amunt, Bàlitx d’Enmig i Bàlitx d’Avall) i la vall del torrent de Bàlitx. Es pot admirar la part més significativa de Tramuntana Central amb el Puig Major de Son Torrella com a element més significatiu.

En els darrers anys primer les finques de Balitx d’Enmig i, recentment, Balitx d’Amunt han canviat de propietaris. Aquest canvi d’amo ha suposat un gir en la concepció tradicional de l’explotació de les finques i la seva accessibilitat, cada vegada més limitada, de forma similar al que va passar a la propera finca de Moncaire i altres llocs emblemàtics de la Serra de Tramuntana.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt