Ara llegint
350 persones configuren l’operatiu interinsular contra incendis forestals durant la campanya 2024

350 persones configuren l’operatiu interinsular contra incendis forestals durant la campanya 2024

350 persones configuren l’operatiu interinsular contra incendis forestals durant la campanya 2024

Un total de 350 persones, entre personal de l’Institut Balear de la Natura (IBANAT), del Servei de Gestió Forestal i agents de medi ambient, entre d’altres, configuren l’operatiu interinsular contra incendis forestals (OIIF) de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural. Aquest operatiu està activat durant tot l’any, però es desplega al màxim durant l’època de perill alt per incendi forestal, declarada des del dia primer d’abril a les Pitiüses i des del dia 15 d’abril a la resta d’illes (Mallorca i Menorca), i que es preveu que s’allargui fins al dia 15 d’octubre.

Les novetats més rellevants per enguany són la incorporació d’un nou avió amfibi a Mallorca amb capacitat de càrrega a la mar, la qual cosa permet una major eficàcia de l’atac davant l’incendi, i la instal·lació de noves càmeres terrestres de vigilància contra el foc amb visió de 360°, entre d’altres.

La presidenta del Govern, Margalida Prohens, acompanyada pel conseller d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, Joan Simonet, ha presentat avui a l’aeroport de Son Bonet, a Marratxí, els equips i mitjans que es desplegaran a les Illes Balears per fer front als incendis forestals durant la campanya 2024.

La presidenta ha recordat que, tot i la màxima prevenció, enguany ja s’han produït un total de 42 incendis forestals que han cremat quasi 70 hectàrees a les Illes Balears. El més gros ha estat l’incendi de s’Albufera, que va cremar fins a 50 hectàrees de canyet fa només dues setmanes. «Som conscients que el risc és real, que podem sofrir grans incendis com els que afecten cada estiu a altres zones de la Mediterrània. Hem d’estar en alerta màxima», ha insistit.

Els mitjans aeris per a la lluita contra els incendis forestals que es disposaran per a la campanya d’enguany són cinc helicòpters bombarders (amb capacitat per transportar combatents) i tres avions (dos amfibis per al llançament d’aigua i un avió de coordinació i vigilància) ubicats a les bases de Mallorca, Menorca i Eivissa. A més, com és habitual, es preveu que el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic desplegui dos avions més (un avió de càrrega en terra a Son Bonet i un Canadair, que ja està operatiu a Pollença), que reforcen i complementen l’operatiu.

Prohens —que ha agraït «la gran i imprescindible tasca» que du a terme tot l’equip que forma part de l’operatiu interinsular d’incendis forestals— ha recordat que «més del 90 % de les causes d’incendi forestal són d’origen humà, per la qual cosa és fonamental que la població extremi les precaucions davant el foc per evitar que un desastre d’aquestes característiques pugui afectar les nostres illes».

Cal recordar que l’OIIF té capacitat d’intervenir en totes illes. A més, se li sumen la resta d’organismes que integren l’INFOBAL (bombers insulars, protecció civil, personal de la Direcció General d’Emergències, Policia Local, Guàrdia Civil, UME, etc.). Aquesta campanya 2024 s’han implementat millores tecnològiques i operatives, la majoria fruit de la firma del nou contracte de mitjans aeris per a la defensa contra els incendis forestals adjudicat recentment.

Enguany també s’ha aprofitat l’acte de presentació dels equips i mitjans per anunciar la nova campanya de sensibilització contra els incendis forestals, centrada a conscienciar la població local així com els turistes que visiten l’arxipèlag o els que hi tenen residència a extremar la precaució davant l’ús recreatiu i de les activitats que poden comportar un perill d’incendi. En aquest sentit, la presidenta del Govern ha tornat a fer una crida a la prudència màxima amb l’ús del foc i ha recalcat que les «Illes Balears poden sofrir grans incendis forestals com els que afecten cada estiu altres zones de la Mediterrània, que posin en perill les persones i destrueixin el paisatge».

Per la seva banda, el conseller Simonet ha assenyalat que «davant la greu amenaça dels incendis forestals, no només fa falta disposar de mitjans moderns que permetin donar una resposta ràpida, eficaç i segura, sinó que també és clau que el paisatge estigui preparat. Per això, cal no abaixar la guàrdia i que els propietaris dels habitatges situats en entorns d’interfície urbana-forestal facin franges d’autoprotecció per garantir la seva seguretat en cas d’incendi». En aquesta línia, Simonet ha insistit que «el risc d’incendi forestal al nostre arxipèlag és real, en part a causa de la inflamabilitat de la vegetació pròpia de les illes, que, a més, es veu agreujada per les condicions extremes del canvi climàtic. Per això, volem llançar, una vegada més, aquest missatge de màxima prudència i precaució».

A més de la presidenta del Govern i del conseller Simonet, a l’acte de presentació també hi han assistit la directora general de Medi Natural i Gestió Forestal, Anna Torres; el director general d’Emergències, Sebastià Sureda; el batle de Marratxí, Jaume Llompart; el regidor de Seguretat Ciutadana de Palma, Miquel Busquets; el gerent de l’IBANAT, Tomeu Llabrés; el conseller insular de Mallorca d’Hisenda i Funció Pública, Rafel Àngel Bosch; el director insular d’Emergències, Joan Fornàs; el director del Centre d’Emergències 112, Eduardo Parga, i el cap dels Bombers de Mallorca, Pedro Ladaria.

Incendis forestals 2024

Enguany s’han produït un total de 42 incendis forestals, que han cremat unes 69,42 hectàrees a les Illes Balears, la gran majoria desarborades (62,45 hectàrees). Per illes, cal destacar que la majoria dels sinistres (28) s’han produït a Mallorca, seguits dels 12 sinistres a Eivissa, un sinistre a Menorca i un a Formentera.

La majoria d’aquests incendis han estat conats (de menys d’una hectàrea de superfície), encara que s’han de destacar els incendis de Santa Eulària des Riu, amb 1,05 hectàrees afectades; el de Son Serra (es Mercadal), que va cremar 7,5 hectàrees; el de Costa des Pins (Son Servera), amb 4,18 hectàrees afectades, o el recent de s’Albufera de Mallorca, amb 50,4 hectàrees forestals cremades.

Amb tot, cal recordar que des del mes d’abril està prohibit fer foc en terreny forestal i a 50 metres d’aquest tipus de terreny, així com a totes les àrees recreatives de l’arxipèlag. D’altra banda, és necessari demanar autorització administrativa per cremar dins terreny agrícola a menys de 500 metres de terreny forestal. Es poden consultar les recomanacions, la normativa aplicable, així com la regulació diària sobre l’ús del foc a la web alertafoc.caib.es.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt