Ara llegint
Vist per primera vegada a Alaró un escarabat invasor que ataca els eucaliptus

Vist per primera vegada a Alaró un escarabat invasor que ataca els eucaliptus

La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural ha confirmat la presència de l’escarabat dels eucaliptus, Gonipterus platensis, a l’illa de Mallorca. Aquest coleòpter, originari de Tasmània, Austràlia, ha estat localitzat al municipi d’Alaró, constituint la primera vegada que es té constància de la seva presència a les Illes Balears.

Amb una mida relativament petita, de 5 centímetres de longitud, aquest insecte esdevé una preocupació per les autoritats ambientals. La seva dieta es centra exclusivament en les fulles dels eucaliptus, un arbre utilitzat en jardineria i que no es troba de manera natural en les superfícies forestals de l’arxipèlag. Malgrat això, s’ha indicat que l’impacte sobre aquesta espècie arbòria serà baix.

El Servei de Sanitat Forestal, pertanyent a la Direcció General de Medi Natural i Gestió Forestal, treballa ara en col·laboració amb experts del sector per desenvolupar investigacions i difondre informació relativa a la troballa. Els autors de l’estudi, Marc Mascaró, Antonio J. Velázquez De Castro, Luis Núñez i Josep M. Riba-Flinch, han compartit els resultats en un article científic titulat “Primera detección del gorgojo de los eucaliptos, Gonipterus platensis (Marelli, 1926) (Coleoptera: Curculionidae), en las Islas Baleares (España)”, publicat al Butlletí núm. 66 de la Societat d’Història Natural de Balears (BSHNB) del novembre de 2023.

Aquest descobriment s’emmarca en els esforços continus del Servei de Sanitat Forestal per conèixer amb més profunditat la fauna dels boscos de les Illes Balears. L’objectiu és detectar i controlar de manera precoç la possible introducció d’organismes patògens a l’Arxipèlag. En els darrers anys, altres insectes, com ara Ergates faber, Phoracanta semipuctata, Oobius rudnevi i Pterolepis pityusensis, han estat identificats i publicats pel Servei de Sanitat Forestal. Aquesta tasca contribueix a la preservació i gestió sostenible dels ecosistemes forestals de les Illes Balears.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt