Ara llegint
Caterina Valriu, guardonada per la Universitat de Barcelona per la millor tesi doctoral en català

Caterina Valriu, guardonada per la Universitat de Barcelona per la millor tesi doctoral en català

Caterina Valriu, guardonada per la Universitat de Barcelona per la millor tesi doctoral en català

La doctora Caterina Valriu Llinàs, catedràtica del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General, ha estat guardonada recentment per la Universitat de Barcelona amb el premi Antoni M. Badia i Margarit a la millor tesi doctoral en català, en la modalitat de millor acció en català de divulgació de la tesi.

El guardó li ha estat concedit per la Universitat de Barcelona amb motiu de la tesi doctoral en antropologia “El corpus de rondalles de Mallorca d’Antoni M. Penya i l’arxiduc Lluís Salvador d’Àustria-Toscana: edició, catalogació i estudi”, que la doctora Valriu ha recollit en la monografia “Les rondalles que l’Arxiduc no publicà” (Galés Edicions, 2022). Aquesta obra va ser mereixedora del Premi Mallorca de Creació Literària i Fotografia Contemporània 2021, en la categoria d’assaig, que atorga el Consell de Mallorca.

En l’obra s’exposa la troballa d’un conjunt extens de rondalles inèdites recollides a Mallorca a les acaballes del segle XIX per encàrrec de l’arxiduc Lluís Salvador, un noble austrohongarès que establí a Mallorca un interessant i actiu centre de recerca antropològica. Una tercera part d’aquestes narracions havien estat publicades en català i en alemany el 1895 i les altres dues terceres parts restaren inèdites.

Caterina Valriu

Les línies de recerca de Caterina Valriu són la literatura de tradició popular i la literatura infantil i juvenil. Ha publicat un gran nombre de monografies i articles —tant acadèmics com divulgatius— entorn de les rondalles, els cicles i els personatges llegendaris, la història de la literatura infantil i juvenil, la didàctica de la literatura i la dinamització de la lectura, les tècniques de narració, el costumari, etc.

Entre les seves obres de recerca sobre narrativa d’arrel oral podem destacar El rei en Jaume I, un heroi històric, un heroi de llegenda; Sant Vicenç Ferrer: història, llegenda i devoció; El comte Mal, entre la història i la llegenda —els tres, en col·laboració amb Tomàs Vibot—; Contes et légéndes d’Espagne i els reculls d’articles Paraula viva, Imaginari compartit i De llegenda (2022). Com a autora de llibres per a joves lectors, cal destacar títols com Mare, d’on venen els infants? —amb il·lustracions de Toni Galmés—, Premi Mallorca 2020, L’amic de paper, el llibre solidari Quatre retocs i Les banyes d’en Cucarell, entre d’altres. Amb el nom de «Catalina Contacontes» fa més de 30 anys que explica contes de viva veu a tota mena de públics i treballa per la difusió de la literatura en tots els àmbits: centres educatius, institucions culturals i també a les xarxes.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt