Ara llegint
Miquel Riera: “Des que es va començar a fer promoció de l’Ametlla de Mallorca el sector ha remuntat i les xifres cada any van a millor”

Miquel Riera: “Des que es va començar a fer promoció de l’Ametlla de Mallorca el sector ha remuntat i les xifres cada any van a millor”

Economista de professió, Miquel Riera Grimalt (Manacor, 1957), és el president del Consell Regulador de la IGP Ametlla de Mallorca des del passat mes de novembre, quan es va renovar aquest òrgan. És també productor d’ametlla associat a la IGP des del 2021 i propietari de la finca d’ametllers Son Pou de Sa Majorala, situada a Vilafranca de Bonany.

Pregunta.- L’any 2023 s’han celebrat les primeres edicions de Fira de l’Ametlla de Mallorca i també de la Fira de Nadal. Què han suposat aquestes celebracions en la promoció d’aquest producte?

Resposta.- Per a nosaltres com a Consell Regulador és tot un orgull i un motiu de celebració. Organitzar per primera vegada dues fires pròpies ha estat tota una fita per a una marca de qualitat tan jove, i vol dir que estem agafant força, estructura organitzativa i reconeixement dins el sector i la societat. A més, la resposta del públic assistent a aquestes dues fires va ser molt bona i l’impacte als mitjans també va ser positiu. Les dues fires van ser un gran aparador per a totes les empreses associades que hi van participar venent i mostrant tots els seus productes, i això és el més important al cap i a la fi.

Tenim una ametlla que dona una textura, un gust i un aroma únics als dolços o a qualsevol plat”

P.- Creu que el consumidor coneix l’ametlla de Mallorca?

R.- A la part forana i entre la gent de mitjana i avançada edat, sense cap dubte. És un producte molt típic de la nostra gastronomia i també emblemàtic del nostre camp, de la nostra cultura pagesa. És cert que per ventura alguns perfils de consum, sobretot a les ciutats i entre gent més jove, poden tenir més dificultats per diferenciar-la d’altres ametlles que troben habitualment, ja que no sempre és fàcil diferenciar-se dins aquest mercat. Però també volem arribar a aquests tipus de perfils i que coneguin l’ametlla de Mallorca i la sàpiguen diferenciar de la resta valorant la seva enorme qualitat i les propietats que la fan única, així com el paper que té en el manteniment del nostre paisatge. Aquí està una part de la feina que hem de fer de promoció.

P.- Es treballa també en la seva projecció internacional?

R.- De moment estem centrats en el seu coneixement i posicionament dins el mercat agroalimentari de Mallorca i de la resta de les Illes Balears. Dit això, hem de tenir en compte que, amb la quantitat de persones estrangeres que acudeixen a les fires i mostres dels pobles on solem estar presents, podem dir que també es fa una certa projecció cap a mercats d’altres països, ni que sigui de forma indirecta. Però de moment la nostra projecció és més local.

El gató, la coca elaborada amb ametlla, amb un cartell sobre el Dia Mundial de l’Ametlla.

P.- Actualment, d’altra banda, molts cuiners aposten per la cuina sostenible i pel producte local, i l’ametlla va molt lligada a la gastronomia mallorquina…

R.- Sí. Es fan moltes elaboracions, i cada vegada més sofisticades. Tenim una ametlla que a més dona una textura, un gust i un aroma únics als dolços o a qualsevol plat. I qui ho dubti, que provi a fer un gató amb la d’aquí i veurà la gran diferència que hi ha. A més del benefici que suposa consumir l’ametlla d’aquí quant a la sostenibilitat ambiental i cura del nostre paisatge i cultura.


P.- Com ha evolucionat el sector els darrers anys?

R.- El sector de l’ametlla a l’Illa venia d’uns anys de patir molt pels efectes de la Xylella fastidiosa sobre els seus cultius, i hem de pensar que la IGP realment no va començar a funcionar com a estructura ben organitzada fins al 2018. Però d’ençà que es va començar a fer promoció i també a implantar varietats d’ametllers resistents a la Xylella, el sector va començar a remuntar, i cada any les xifres han anat a millor, tant en producció com en vendes.

Miquel Riera, al centre, durant la I Fira de Nadal dedicada a l’Ametlla de Mallorca.

P.- Ha crescut l’interès del sector agrari per la producció d’ametlla amb segell de qualitat?

R.- Sí, perquè saben que aquest segell és una garantia de qualitat que cada vegada més cerquen els clients que compren aquests tipus de productes. A més que l’ametlla que recullen se’ls paga a un millor preu perquè té els estàndards de qualitat més alts. Hem arribat ja als més de 300 agricultors i agricultores associats, i a comptar amb fins a 11 indústries associades.

P.- Com es treballa per combatre els efectes del canvi climàtic i plagues?

R.- En els darrers anys s’ha fet molta feina amb la conselleria d’Agricultura a través de l’IRFAP en quant a investigació científica de varietats d’ametllers més resilients, per tal d’intentar resoldre el gran problema que hi va haver amb la Xylella fastidiosa, i també per poder afrontar millor el problema creixent de manca d’aigua que patim a l’Illa i que afecta tant aquest sector. Ara ja s’estan implantant aquestes noves varietats més resilients i s’espera que millorin les produccions d’ametlla en els propers anys. També es fan molts cursos de formació sobre aquests temes per a la gent amb finques.

P.- Les propietats d’aquest aliment són conegudes des de fa molts anys. Quines diria que són les característiques que distingeixen l’ametlla de Mallorca?

R.- Tradicionalment l’ametlla de Mallorca sempre ha estat molt coneguda, en especial a la part forana. Però amb els anys aquest coneixement ha baixat, sobretot a les ciutats, i volem que es torni a conèixer bé una altra vegada. Principalment, l’ametlla de Mallorca es distingeix d’altres perquè té un contingut d’àcids grassos, més alt que la mitjana, del 55% del total del fruit, i d’aquests, més d’un 88% són àcids oleic i linoleic. Aquests li atorguen una major untuositat a l’ametlla, a més del seu gust dolç i aroma únic. Aquests lípids també es caracteritzen per tenir un punt de fusió molt baix, en els 15 graus, per la qual cosa notam el gust i l’aroma només en mastegar l’ametlla.

Volem que es consolidi el Dia Mundial de l’Ametlla com una de les campanyes principals anuals de la IGP”

P.- Com garanteix el Consell Regulador la preservació d’aquest producte i del seu cultiu tradicional?

R.- Sobretot a través de les tasques de control tècnic, d’assessorament i de promoció i comunicació. Per una banda, oferim fer visites a les finques per comprovar que es compleixen les condicions i els estàndards de qualitat que es requereixen per a produir ametlla de Mallorca IGP, i també serveis d’assessorament. I per altra, està tota la feina de promoció i comunicació que es fa de la marca de qualitat o de garantia pròpiament dita, moltes vegades en col·laboració també amb les empreses associades. Per últim, també hi ha una feina amb les administracions en col·laboració amb les entitats agràries per incentivar els cultius d’ametllers o perquè es duguin a terme investigacions per tal de fer-los més rendibles i sostenibles.

P.- El pròxim 16 de febrer és el Dia Mundial de l’Ametlla. Com el celebraran en aquesta edició?

R.- En principi la nostra idea és prendre com a base la campanya de l’any passat, fent promoció de l’ametlla de Mallorca en col·laboració amb els forns, restaurants i comerços de tot tipus que hi vulguin participar. També es va fer un mapa digital on es podien trobar tots aquests participants de la promoció, i ells ens van dir que va funcionar molt bé, amb moltes vendes i també amb gran impacte a nivell comunicatiu. És per això que volem que es consolidi el Dia Mundial de l’Ametlla com una de les campanyes principals anuals de la IGP. A més, s’ha de tenir en compte que també es durà a terme la celebració dels premis Flor d’Ametller, que organitza el Consell de Mallorca.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt