Ara llegint
Ponç Cloquell: “El cultiu de la figuera és una bona manera de donar rendibilitat a la terra”

Ponç Cloquell: “El cultiu de la figuera és una bona manera de donar rendibilitat a la terra”

Flor de Figa, Ponç, Miquel Àngel i Joan Cloquell

A finals de juny faran la seva primera collita de figues flors i a finals de juliol d’agostenques a la seva finca d’Es Rafalet de ca l’amo Julià a Algaida. Ponç Cloquell i els seus fills Joan i Miquel Angel són els impulsors de Flor de Figa, un projecte que comercialitzarà figa fresca i productes derivats de la figa. També volen reintroduir el cultiu de la figuera ecològica i a la seca al Pla de Mallorca, i assessorar a pagesos i propietaris agrícoles per promoure noves plantacions de figueres. El seu projecte ha estat reconegut als premis Rural’Up Mallorca 2023 organitzats per Mallorca Rural en la categoria de Relleu Generacional. Parlam de Flor de Figa amb Ponç Cloquell i Miquel Angel Cloquell. Els podeu trobar a l’Instagram @flordefigamallorca, i per correu a info@flordefiga.com. 

P.-Aquest és un projecte familiar. Com comença? Qui va estirar a qui?

Ponç Cloquell.- Jo crec que ens hem estirat tots. Va confluir que jo ja havia de pensar amb la jubilació, el fill major havia estudiat el Grau superior de Paisatgisme i Medi Natural i també Enginyeria Agrícola i havia de començar a fer passes, i en Miquel Angel estava acabant Enginyeria d’Edificació. Ha estat un bon moment per fer-ho.

Miquel Angel Cloquell- Noltros tenim una finca familiar a Algaida. Hi tenim porcs faixats i duroc, i sempre hem tengut ametllers, figueres i garrovers. Mon pare s’ha encarregat de la finca tota la vida i, com ell, moltes persones a Mallorca han vinculat la seva vida a una finca. Mon pare ha donat molta empenta, però és un projecte que fa temps que el meu germà i jo el pensam, creim que pot anar molt bé i pot revitalitzar el camp de Mallorca.

P.- Com sorgeix la idea de tornar a plantar figueres a la vostra finca?

P.C. -. Va començar fa gairebé 5 anys. Abans teníem una explotació de ramaderia, fèiem porcells en extensiu, i fa gairebé 15 anys vàrem començar un procés de llevar animals i començar a plantar més arbres. Primer plantàrem garrovers, després vàrem fer una plantació d’ametllers, i quan teníem una altra tanca per sembrar vàrem pensar en quelcom alternatiu a l’ametlla i la garrova perquè en aquell moment el preu de la garrova era baix i el preu de l’ametlla estava caient. Vàrem pensar en anar cap a un cultiu que fos nostre, en secà i que tengués projecció. Vàrem estar estudiant i vàrem veure que la resposta era la figuera. Era un cultiu que s’estava perdent i, analitzant el que està passant a d’altres països com Mèxic i Califòrnia i a d’altres comunitats autònomes com Extremadura o la Comunitat Valenciana, vàrem veure que el cultiu de la figuera s’està rellançant i noltros aquí no podíem quedar enrere. Pensam que és un bon cultiu, una bona manera de donar rendibilitat a la terra.

plantació de figueres, Algaida.
Flor de Figa ha sembrat 194 figueres a la seva finca d’Algaida. Foto cedida per Flor de Figa.

P.- Quantes figueres heu plantat?

P. C..- El projecte va començar fa 5 anys, vàrem estudiar primer els terrenys, després les possibilitats que hi havia, vàrem fer els clots i vàrem sembrar les figueres. Les figueres fa 3 anys que estan sembrades i en tenim 194. Ara tenim un projecte de sembrar a un altre finca d’un altre veïnat unes 200 figueres més, però encara no estan plantades. Enguany és el primer any que les figueres fan una producció una mica important. 

“Volem fer que aquests productes elaborats i els petits formats de figa fresca siguin rendibles perquè nous propietaris de finques vulguin fer aquest cultiu”.

P.- Per què és interessant el cultiu de la figuera?

M.A.C..- Perquè tant te dona producte fresc com la possibilitat de fer moltes elaboracions a llarg termini, no només confitura, també figa seca i molts d’altres productes derivats.

P. P.-. La figa fresca la vendrem en un format nou. La volem comercialitzar d’una forma molt higiènica i feim uns formats més reduïts i adequats a la compra immediata. També volem fer unes elaboracions que siguin per tot l’any. Ja hem contactat amb APAEMA, i les podrem fer al seu obrador.

Les primeres figues flors es començaran a collir a finals de juny. Foto cedida per Flor de Figa.

P.- Vos encarregau voltros de tot el procés?

M. A. C. .- Si, en aquest moment només hi ha les nostres mans. Però la idea és donar-li valor a la figa, volem fer que aquests productes elaborats i els petits formats de figa fresca siguin rendibles perquè nous propietaris de finques vulguin fer aquest cultiu i anar engreixant el cultiu de la figuera a Mallorca. Ara estam en tràmits de muntar una micro cooperativa per gestionar tot això, però la idea és que d’aquí a 7 anys la micro cooperativa es converteixi en una cooperativa i això voldrà dir que hi haurà més socis. Aquest es un projecte que vol anar més enllà.

Logo del projecte Flor de Figa.

P. C..- Volem que sigui un projecte que, si bé ha nascut d’ un nucli familiar, es converteixi en un projecte col·lectiu. El projecte que ens va premiar Mallorca Rural tenia quatre vessants: una, comercialitzar d’una manera nova la figa fresca; un altra, les elaboracions en base a la figa; un altra, fomentar entre els pagesos el cultiu de la figuera. A partir de juliol començarem a anar a les finques de Mallorca promocionant el cultiu de la figuera. Un altra vessant, assessorar als nouvinguts al món rural, que són molts, per sembrar figueres o qualsevol tipus d’arbres productius, fomentarem les varietats locals i que els cultius siguin en ecològic. La gent que se’n va a viure a fora vila es compra una finca que com a mínim ha de tenir dues quarterades, es fa una casa de 400 metres i resulta que li sobren 14 mil metres. Noltros a n’aquesta gent que té aquests metres i no sap que fer amb allò, li donam una sortida, que participi en la sobirania alimentaria. Això és el que volem promocionar a partir d’ara. 

“La finalitat del camp és ser rendible, donar aliment a la gent, si això no ho fa, ha perdut la seva essència.”

P.- El premi de Mallorca Rural vos va reconèixer en la categoria de Relleu Generacional. Miquel Angel, com veus aquest relleu? Hi ha gent jove interessada en el camp?

M.A.C.- Crec que en els darrers 5 anys hi ha hagut un canvi. Estam a nivells encara molt baixos en quant a sobirania alimentaria, però crec que hi ha un canvi, la gent vol tornar a la terra i els consumidors també volen tornar a la terra i a les arrels. El camp té més futur que no només cases, piscines, gespa i plaques solars. Crec que hi ha més futur que això, i això passa per sembrar-lo. Jo som arquitecte tècnic, però estic convençut que el camp és per cultivar, i crec que també hem de donar els motius, i també uns motius econòmics perquè el camp sigui per cultivar. Ha de ser rendible, i noltros creiem, per la rebuda que esta tenint el projecte, que això és possible. Es possible crear un cert moviment al camp entorn a la figuera, i que el producte de la figuera sigui rendible. 

P. C.- Al concurs de Mallorca Rural ens varen presentar 20 projectes i jo era el padrí de tots, tots eren gent molt jove. Hi havia molts de projectes de gent jove i tots ells fabulosos. Jo tenc gent al meu entorn que els pares havien fet mitja jornada de pagesos i ara els fills han tornat a la pagesia. La pagesia torna a tenir força, és molt dura, no hi ha dies lliures, però quan t’hi has ficat t’enganxa i dóna rendiment. La finalitat del camp és ser rendible, donar aliment a la gent, si això no ho fa, ha perdut la seva essència. 

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt