Ara llegint
Arriba l’època de nidificació de la tortuga marina i, amb ella, la campanya per no molestar-les

Arriba l’època de nidificació de la tortuga marina i, amb ella, la campanya per no molestar-les

Arriba l'època de nidificació de la tortuga marina i, amb ella, la campanya per no molestar-les

La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, a través del Consorci per la Recuperació de la Fauna de les Illes Balears (COFIB), ha posat en marxa la tercera edició de la campanya de divulgació per conscienciar sobre la nidificació de la tortuga marina Caretta caretta, coneguda com a tortuga babaua. La campanya començarà dia 1 de juny i s’allargarà fins al 31 d’octubre, coincidint amb l’època de nidificació d’aquestes tortugues i la major presència de visitants a les platges balears.

El conseller Joan Simonet ha destacat la importància de les accions d’educació ambiental per a la conservació de la tortuga babaua, una espècie catalogada com a “vulnerable”. L’objectiu principal és informar la població sobre com actuar davant la presència d’una tortuga o els seus rastres. “És essencial avisar immediatament l’112, evitar molestar l’animal amb llums o sorolls i mantenir intacte el rastre a l’arena”, ha subratllat Simonet.

Un codi QR

El COFIB ha emprat diverses eines de divulgació, incloent un adhesiu amb un codi QR que enllaça a un vídeo explicatiu en cinc idiomes. Durant les dues primeres edicions de la campanya es varen distribuir més de 3.500 adhesius i el vídeo ha rebut més de 14.000 visualitzacions. La campanya també ha comptat amb la col·laboració d’hotels i altres establiments turístics, contribuint a una difusió més àmplia del missatge de protecció.

Enguany, es continuarà amb aquestes accions i es reforçaran les formacions dirigides a agents de policia, socorristes, personal tècnic dels ajuntaments i empreses de serveis de platges. També es potenciarà la col·laboració amb centres d’informació turística, parcs naturals i espais protegits de tot l’arxipèlag.

El Govern informarà dels casos de nidificació a través de les xarxes socials de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural. Una part dels nounats de les nidificacions es destinaran al programa Head Starting, que cria les tortugues en un medi controlat durant un any abans d’alliberar-les, augmentant així la seva supervivència.

Nidificació a les platges

Els primers intents de nidificació es van registrar el 2015 a Eivissa, amb el primer èxit el 2019. Des de llavors, s’han detectat diversos nius, amb un augment significatiu l’estiu passat amb sis nius confirmats a Mallorca i Eivissa. Aquest increment de nidificacions es deu, probablement, al canvi climàtic i l’augment de la temperatura de la mar, convertint la zona en una nova àrea de reproducció per a aquesta espècie.

Conservar la tortuga babaua no només és vital per a l’ecosistema marí, sinó que també representa un repte i una responsabilitat compartida entre les autoritats i la ciutadania de les Illes Balears. La sensibilització i el respecte cap a aquests animals contribuiran a garantir el seu futur en les nostres costes.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt