Ara llegint
Aurora Ribot: “L’Administració segueix comprant finques a la natura i continuarà fent-ho”

Aurora Ribot: “L’Administració segueix comprant finques a la natura i continuarà fent-ho”

La vicepresidenta i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, i la directora insular de Medi Ambient, Inmaculada Férriz, han presentat avui en roda de premsa la Memòria anual de gestió de les finques públiques. Aquestes propietats del Consell de Mallorca, assignades al Departament de Sostenibilitat i Medi Ambient,  sumen un total de 1.394,2 hectàrees, repartides en set finques públiques: Coma d’en Vidal, Son Amer, Tossals Verds, Son Fortuny, Mola de Son Massip, Puig de Santa Magdalena i Torre Picada. A més, el departament també gestiona la finca pública de Raixa i l’illa de sa Dragonera. El projectes que es realitzen a les finques públiques es basen en tres eixos fonamentals com són el valor ambiental, el valor sendersita i el valor patrimonial.

La memòria 2022 recull les principals iniciatives que s’han dut a terme a les finques públiques entre les que es destaca la conservació dels elements del patrimoni cultural i natural de les finques. D’una banda es duu a terme el manteniment de zones que actuen com a tallafoc, es fan actuacions de control de la plaga del banyarriquer als alzinars, es vetlla pel bon estat de la població de ferreret, es té cura de la col·lecció d’oms resistents a la grafiosi que hi ha en aïllament, etc. D’altra banda, es fan feines de recuperació i manteniment d’elements etnològics, que van des dels propis camins (molts d’ells empedrats) i els marges que les acompanyen, fis cases de neu, barraques de carboner, molins d’aigua o tafones. Enguany s’ha iniciat el projecte de rehabilitació de l’antic sistema hidràulic de sa Coma d’en Vidal, com a exemple de projecte en marxa.

Manteniment agrícola de caràcter tradicional: manteniment de marjades, poda d’oliveres, plantació de fruiters de varietats locals, sembra d’espècies enriquidores del sòl, etc. També s’ha treballat en la recuperació dels olivars de sa Coma de Tossals i l’Olivar Vell. Els olivars estan adherits al Consell Regulador de l’Oliva i de l’Oli de Mallorca, tots ells en la seva varietat d’olivera mallorquina.

També és molt important la tasca educativa i formativa que té lloc a diverses d’aquests finques públiques. Així, s’ha apostat pel foment d’un ús públic respectuós amb la natura i elements etnològics amb tot un programa d’activitats d’educació ambiental i formació a forestals i margers a la finca de Son Amer.
 
La consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient ha destacat que «estam molt satisfetes amb la feina feta, som una defensora ferma del fet que l’Administració, el Consell en aquest cas, ha de continuar guardant aquest terreny. Perquè només així garantim que el futur del nostre medi depengui de tots i totes, que és a qui correspon. Gràcies a la propietat pública hem pogut generar espais que són absolutament referents per a tota la ciutadania».

«Per aquest motiu, l’Administració segueix comprant finques a la natura i continuarà fent-ho. Bona prova d’això és la compra recent de la Torre Picada a Sóller. Una gran notícia que ens marca el camí que aquest Govern vol pels nostres espais naturals, que han d’estar protegits costi el que costi», ha afegit Ribot.

La directora insular de Medi Ambient ha insistit que «són espais ideals per a l’educació ambiental i la formació professional, el que contribueix a protegir el territori i el medi ambient gràcies a les accions d’aprenentatge que fomentem des del departament. A més, les finques són referents en clau senderista, ja que són travessades per la Ruta de Pedra en Sec i acullen els refugis que vertebren aquesta ruta. També és important remarcar-ne el valor patrimonial, donat que en les nostres finques trobam cases de neu, construccions o molins molt ben conservats o restaurats pel Consell».

Projectes de futur

Entre els projectes de futur, a més de la gestió de la nova finca pública comprada pel Consell de Mallorca, la Torre Picada a Sóller, hi ha tot un seguit d’iniciatives que s’aniran desenvolupant a les diferents finques.

S’apostarà per continuar potenciant la vessant agrària d’aquests espais, acollint, per exemple, l’activitat ramadera a alguna de les finques. Altra acció prevista és la repoblació de l’entorn del camí de les Voltes d’en Galileu amb espècies arbòries de muntanya. També s’hi incorporan estudis de formació reglada en temes agrícoles a altres finques.

D’altra banda, es treballarà per la recuperació del conjunt de marjades i construccions lligades a l’aigua al sementer de ses Figueres i l’olivar de Son Amer, així com de les Cases Velles i de l’antiga canaleta d’aigua entre la Font de Tossals i les Cases des Tossals Verds.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt