Ara llegint
Bons auguris per a la garrova, que enguany es pagarà millor que l’any passat

Bons auguris per a la garrova, que enguany es pagarà millor que l’any passat

El preu de la garrova no para de pujar. Les expectatives per a la producció d’aquesta temporada de 2022 són encara millors que les de l’any passat, una collita que va ser extraordinària i de rècord per l’elevat preu al qual es va pagar el garroví.

Miquel Gual, president de la Cooperativa Camp Mallorquí, reconeix que la producció de garrova serà enguany sensiblement inferior a la de l’any passat. “Estam parlant d’un descens del 25%”, explica, tot i que també parla que “no a totes les zones de Mallorca serà igual” i que fins i tot és possible que en alguna àrea la producció sigui major que l’any passat.

El garrover és un arbre constant i agraït. No sol presentar grans canvis de producció entre una temporada i l’altre, no és atacat per plagues, ni tampoc per insectes. Les gelades de l’hivern no l’afecten perquè no es produeixen en un moment de floració o debilitat. No necessita tractaments.

“L’enemic més gros que té el garrover a les Illes Balears és el vent”, explica Gual.

La producció de l’any passat va rondar els 30 milions de quilograms. Es va tractar d’una bona temporada i, a més, l’elevat preu del producte va fer que molts pocs garrovers quedassin sense explotar. Gual explica que és difícil que la producció sigui menor als 20 milions de quilograms.

L’any passat, entre 1 i 2 euros

El que sembla del tot previsible és que el preu augmenti respecte de l’any passat. El 2021 es va aconseguir un preu rècord d’entre 1 i 2 euros el quilogram. Els pagesos varen fer l’agost amb un producte que, alguns anys enrere, es pagava a vint cèntims.

I enguany l’augment de preu compensarà, sens dubte, el descens de la producció, segons adverteix Miquel Gual, que no s’atreveix a donar xifres exactes perquè el preu del garroví encara no s’ha pactat.

El preu de la garrova té a veure amb la seva qualitat i, per això, no es paga per tot igual. En realitat la part de la garrova que té sortida actualment és el garroví, la llavor de la garrova, molt apreciada i demandada en la indústria alimentària i amb una gran varietat d’usos.

En definitiva, el que la indústria adquireix és el garroví. I cada arbre, o cada zona, pot tenir una garrova amb un percentatge diferent de garroví, que pot anar del 9% al 20% en general. Per això, després d’analitzar cas per cas, pot haver-hi productors que rebin el doble de preu que els altres per aquest motiu. Els majoristes compten amb tecnologia que analitza el fruit dels garrovers per valorar el seu rendiment i calcular el preu que s’ofereix.

De fet, l’any passat, segons recorda Gual, hi va haver productors que cobraren la garrova a 1 euro i d’altres que la cobraren a 2.

Antigament la garrova era sobretot utilitzada per a l’alimentació animal. La més valorada, al contrari que avui, era la que tenia molta polpa i menys garroví. Avui és diferent. Una garrova prima, de poc pes, però amb elevada presència de garroví en el seu interior, es paga a un millor preu, perquè compensa més a la indústria.

I, per a Gual, les plogudes del mes de maig que provocaren un augment del pes del fruit varen ser més perjudicials que beneficioses, si la garrova no és per a l’alimentació animal.

Falta aproximadament un mes perquè els collidors comencin la feina d’espolsar les garroves, collir-les i ensacar-les. És una estampa que el canvi climàtic ha avançat en el temps i que ara arranca a mitjan juliol. I, com l’any passat, caldrà anar alerta perquè l’elevat valor de la garrova va induir alguns a cometre robatoris de garroves ja collides, convertides en un dels més valuosos botins del camp de les Illes Balears.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt