Ara llegint
El Consell de Mallorca rep 4.5 milions Next Generation per tractar la matèria orgànica

El Consell de Mallorca rep 4.5 milions Next Generation per tractar la matèria orgànica

El Consell de Mallorca rep 4.5 milions Next Generation per tractar la matèria orgànica

La direcció insular de Residus del Consll de Mallorca rebrà, a través dels Fons Europeus de Recuperació Next Generation, un total de 4.5 milions que suposen el 90% del total de la inversió i que permetrà augmentar la capacitat de tractament de la matèria orgànica a Mallorca.

La vicepresidenta i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot i el conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, acompanyats del director insular de Residus, Juan Carrasco, el director general de Residus i Educació Ambiental Sebastià Sansó i el director general de Tirme, Rafael Guinea, han visitat les obres de la fase III de la planta de metanització de les instal·lacions de gestió i tractament de residus del Consell de Mallorca.

En aquesta planta es produeix biogàs a partir de la fermentació de la fracció orgànica procedent de la recollida selectiva als municipis i productors específics, mitjançant el qual es genera energia 100% renovable, i també material que posteriorment es converteix en compost.

La capacitat de la planta s’ha anat incrementant a mesura que la implantació de la recollida selectiva de Fracció Orgànica de Recollida Municipal (FORM) ha sofert un increment exponencial, sobretot en els darrers dos anys i s’ha consolidat a tota l’illa de Mallorca. Un pic finalitzada de la fase III de metanització, la capacitat de tractament de la fase III serà de 94.000 t/any i el pressupost estimat és de 7.456.501 € sense IVA.

La vicepresidenta i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot s’ha mostrat molt contenta d’haver rebut aquest finançament europeu i ha destacat que «tot d’una es varen posar en marxa aquests fons de recuperació vàrem optar a ells, ja que teníem la tramitació molt avançada. La fase III de metanització se suma al projecte de construcció de les cinc plantes de compostatge i això ens permetrà continuar tancant el cercle de la matèria orgànica que és el nostre principal objectiu si volem avançar cap a una economia molt més circular, molt més sostenible».

«Mallorca és referent en el model de gestió i tractament dels residus. L’increment any rere any en la recollida selectiva de la fracció orgànica fa que la planta de metanització sigui cada cop més indispensable. Aquest èxit de la recollida selectiva de la FORM és fruit de la gran tasca de la ciutadania de Mallorca i els Ajuntaments amb la col·laboració del Consell de Mallorca», ha afegit la consellera.

Per la seva part, el conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir ha destacat la importància del projecte per a l’illa de Mallorca assegurant que serà «una peça clau en el canvi de model de gestió que impulsa la Llei de residus que permetrà continuar avançant cap a la circularitat».

Algunes dades

Les dades de recollida de la Fracció Orgànica dels Residus Municipals (FORM), ja supera de forma considerable les dades de recollida dels anys prepandèmics. Respecte de l’any 2021 mostra que les entrades han augmentat un 40% i respecte de l’any 2019, el millor any, un 22%. S’estima que la recollida selectiva de FORM es situarà a final d’any entre 35.000 i 40.000 tones. El millor any va ser l’any 2019 amb 29.959 tones. Ara per ara està en marxa dues fases de la planta de metanització que genera biogàs i compost i que s’ampliaran a una tercera fase amb la planta que s’està acabant de construir. S’espera que per maig-juny ja estigui en marxa i fent proves i per finals d’any a ple funcionament i donant servei.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt