Mallorca recicla el 21% del fems, una xifra que el Consell veu insuficient
Les dades d’entrada de fems a Son Reus, procedents de la recollida domiciliària, mostren que el total de tones de residus generades l’any 2022 foren de 487.732,04 això suposa un 8,16 % més que l’any anterior (450.907,01). El total de quilograms de la fracció rebuig per persona és de 437 quilograms enfront dels 141 quilograms de recollida selectiva. Tot i que de cada vegada se separa millor, la fracció de rebuig representa encara el 79 % de les fraccions.
El total de tones de residus de 2022 ha augmentat un 10,55 % (617.589,25), si el comparam amb el 2021 (558.644,11), segons dades aportades pel Consell de Mallorca.
Aquesta apujada es podria explicar per l’impacte de l’arribada de més turistes a Mallorca. Les dades de recollida de rebuig mostren com de juny a setembre hi ha un increment considerable respecte de la resta de l’any. En concret, juliol i agost és quan més tones de rebuig es varen recollir, 48.741,11 i 49.537,06, respectivament.
Més conscienciació
Aurora Ribot, vicepresidenta del Consell de Mallorca i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, reconeix que «la societat està cada vegada més conscienciada amb la necessitat de preservar el medi ambient, però encara queda molt de camí per fer en matèria d’educació ambiental. No podem abaixar la guàrdia, hem de seguir fent més sostenibles els nostres hàbits de consum, i que de cada vegada, l’economia de la nostra illa sigui més circular. Mallorca no pot esperar».
«La generació de rebuig i la generació de residus sempre han anat de la mà. Com més creixement econòmic hi ha, més residus es generen; el nostre objectiu ha de ser separar aquestes dues tendències i aconseguir que la generació de residus disminueixi també en un escenari d’ascens econòmic com l’actual. Tot i això, podem dir que la ciutadania està més conscienciada i que el reciclatge de residus es comença a notar, però hem de continuar sumant esforços per assolir els objectius de prevenció, reutilització i reciclatge que marca la llei de residus», ha recordat la consellera Ribot.
Per part seva, Juan Carrasco, director insular de Residus, ha insistit que «el rebuig és l’única fracció no reciclable i en aquest sentit, hem de plantejar-nos la relació directa entre el nostre model de vida i el gran consum de recursos i generació de residus que provoca. Hem de seguir educant petits i grans per incorporar noves conductes que redueixin al màxim la generació de residus i donar a conèixer la dimensió de la problemàtica. Totes i tots formen part de la solució».