Ara llegint
El Govern amplia el termini d’accés a les ajudes per als punts de recàrrega per a administracions locals

El Govern amplia el termini d’accés a les ajudes per als punts de recàrrega per a administracions locals

El vicepresident i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, ha visitat aquest dijous la pèrgola fotovoltaica amb punts de càrrega que Ports Illes Balears ha duit a terme al Port de Sóller gràcies a la línia de subvenció destinada a punts de recàrrega per a les administracions locals (PRAL), gestionada per la Direcció General d’Energia i Canvi Climàtic.

Durant la visita, Yllanes ha anunciat que aquest línea de subvenció, que estava oberta fins al 30 de juny del 2022, ha ampliat el seu termini fins al 30 de desembre del 2024. Cal apuntar que, fins a data d’avui, s’ha concedit una ajuda per valor de 3,3 milions d’euros, i s’han instal·lat un total de 215 punts de càrrega i 1376 kW de potència.

A més de l’ampliació del termini, com a novetats també s’estableix que el límit per als beneficiaris pot arribar fins a 900.000 euros, quan abans era de 300.000 euros. A més, s’augmenta l’import subvencionable per als punts de càrrega fins als 8.000 euros (abans era de 7.000 euros) per als punts dobles. Finalment, una altra de les novetats és que s’augmenta també la potència per punt, que passa dels 10 kWp de la convocatòria actual als 25 kWp amb l’ampliació.

La convocatòria ampliada comptarà amb 6 milions d’euros provinents de l’ITS i se’n podran beneficiar els organismes autònoms, les entitats públiques empresarials, les societats mercantils públiques, les fundacions del sector públic i els consorcis que duguin a terme l’activitat en l’àmbit territorial de la comunitat autònoma de les Illes Balears. Els consells insulars, els ajuntaments i les entitats locals menors de la comunitat autònoma de les Illes Balears també en podran ser beneficiaris, així com les universitats, els centres de recerca i els centres tecnològics amb seu al territori de les Illes Balears. En aquest cas, els ajuntaments han d’haver manifestat, per acord de l’òrgan competent, la decisió d’adherir-se al conveni de col·laboració amb la Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, i amb el consell insular corresponent per al desenvolupament d’un projecte pilot per a la implantació de la mobilitat elèctrica a les Illes Balears (MELIB). 

Port de Sóller, exemple d’instal·lació del PRAL

En paraules del vicepresident Yllanes durant la visita a les instal·lacions subvencionades al Port de Sóller, «des del Govern tenim molt clar que aquest punt de càrrega que s’autoabasteix és un exemple del tipus de model cap al qual volem anar els propers anys: potenciam l’autoconsum, també a les instal·lacions públiques, per avançar cap a la sobirania energètica. A més, també serveix per a impulsar una mobilitat sostenible amb vehicles elèctrics, ja que la pèrgola de l’aparcament dona la possibilitat de recarregar diversos vehicles alhora».

«Fins ara ja hem concedit 3 milions d’euros per a instal·lar 215 punts de càrrega a més d’1,3 MW de pèrgoles fotovoltaiques associades a aquests punts. La solarització dels aparcaments i el desplegament de la infraestructura de recàrrega són uns dels principals objectius de la Llei de canvi climàtic per aprofitar aquestes zones urbanes i antropitzades, i donar prioritat a la transició energètica en aquests espais. Amb aquesta visita, a més de posar en valor l’exemple d’aquesta instal·lació, també volem anunciar canvis en la convocatòria», hi ha afegit Yllanes.

En aquest projecte, s’han instal·lat 2 punts de recàrrega dobles de 7,4 kW cadascun, i s’han establert 4 punts de recàrrega en total. A més, s’ha instal·lat una pèrgola fotovoltaica sobre les 10 places d’aparcament existents, que genera una potència de 24 kWn (24,75 kWp).

La subvenció aprovada en benefici de Ports de les Illes Balears per part de la Vicepresidència ha estat de 31.415,98 euros provinents dels fons ITS, d’una inversió total de 52.000 euros. La quantitat restant ha estat finançada amb fons FEDER.  

El director general d’Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava, encarregat de la gestió directa d’aquesta línea d’ajudes, ha anunciat que la convocatòria preveu unes modificacions per facilitar l’accés a la subvenció i per incrementar la quantia de les ajudes. «El primer és que s’amplia el termini de presentació de sol·licituds fins a 2024. Disposam de 6 milions d’euros per continuar desplegant punts de recàrrega públics i solaritzant aparcaments. El segon canvi és que incrementam l’import de les ajudes i passa de 7.000 € a 8.000 € l’ajuda per punts dobles, així com la potència fotovoltaica associada, de 10 kWp fins a 25 kWp per punt. Des de la Conselleria de Transició Energètica intentarem que totes les administracions locals, els ens públics i la resta de beneficiaris s’hi puguin adherir», ha dit.

En paraules de Xavier Ramis, director general de Transport Marítim i Aeri, “avui demostram amb aquestes instal·lacions que creim en  les energies alternatives i netes i que els primers que hem de donar exemple som les mateixes institucions i empreses públiques, com és Ports de les Illes Balears. En aquests moments a les instal·lacions dels Port de Sóller, d’Andratx, Cala Rajada, Port Cristo, Porto Colom i Colònia de Sant Jordi sumam una inversió superior a 400 mil euros amb punts de recàrrega i pèrgoles fotovoltaiques, amb una potència instal·lada de 281 KW. I seguim, perquè amb la col·laboració de la conselleria de Transició Energètica volem aconseguir l’autosuficiència energètica de les instal·lacions de Ports IB i, a la vegada, posar a disposició dels usuaris dels ports punts de recàrrega per contribuir a la progressiva implantació de vehicles elèctrics”.El Govern de les Illes Balears aposta per un procés d’implantació de la mobilitat elèctrica en el qual el desenvolupament del vehicle elèctric suposa un pas endavant cap a un model d’economia mediambiental més sostenible, atès que la substitució dels motors de combustió per vehicles elèctrics implica un estalvi de combustibles fòssils i una reducció de les emissions de CO2.

Les Illes Balears són un territori idoni per al foment del vehicle elèctric, tant per la singularitat geogràfica, amb distàncies petites i necessitat d’optimitzar els recursos energètics, com per la vocació turística. De fet, l’evolució dels punts de recàrrega a les Illes Balears és exponencial. Actualment es compta amb un total de 927 punts d’accés públic (sumant públics i privats d’accés públic). D’aquests, n’hi ha 702 que pertanyen a la xarxa MELIB. Per illes, cal assenyalar que Mallorca disposa de 536 punts de recàrrega (43 més que en el primer trimestre de l’any); mentre que Menorca en té 72 (en suma 6); Eivissa, 70, i Formentera, 24 (es mantenen).

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt