Ara llegint
El Govern anuncia 15 milions en ajudes per a la solarització de pàrquings i punts de càrrega

El Govern anuncia 15 milions en ajudes per a la solarització de pàrquings i punts de càrrega

El Govern anuncia 15 milions en ajudes per a la solarització de pàrquings i punts de càrrega

El Govern Balear ha anunciat avui que aprovarà properament la convocatòria pública de subvencions per a la solarització de pàrquings i la incorporació de punts de càrrega per una quantia de 15 milions d’euros i que està emmarcada dins les actuacions previstes en Pla d’Inversions per a la Transició Energètica dels Illes Balears (PITEIB).

Així ho ha informat el Director General d’Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava, durant la trobada entre el Govern; el Comissionat del Govern d’Espanya per a l’impuls d’energia sostenible en sistemes insulars, Marc Pons; el president del Consell insular d’Eivissa, Vicenç Marí, i els batles i les batlesses de l’illa.

En paraules de Malagrava, «abans de final de mes aprovarem una nova línia d’ajudes perquè les administracions públiques de les Illes Balears puguin solaritzar els seus pàrquings i puguin establir també punts de càrrega. Vull recordar que la Llei de canvi climàtic i transició energètica estableix que s’han de cobrir amb plaques solars de generació fotovoltaica els espais destinats a les places d’estacionament de tots els aparcaments de titularitat pública en sòl urbà situats en superfície que ocupin una àrea total superior a 1.000 metres quadrats. Aquests 15 milions ajudaran a complir aquest objectiu i esperam arribar a 30 MW instal·lats a aparcaments i més de 2.000 punts de càrrega nous. A més, sumats als 10 milions d’euros per a les administracions adreçats a actuacions combinades d’energies renovables, eficiència i mobilitat, que vam aprovar aquesta setmana a Consell de Govern, també ens ajudaran a potenciar la penetració de les renovables a les illes, servint d’exemple a la ciutadania».

El Comissionat del Govern d’Espanya per a l’impuls d’energia sostenible en sistemes insulars, Marc Pons, ha indicat que «.Espanya està implicada en l’impuls a les energies renovables i és essencial que tots ens impliquem en tots els nivells. Des del Govern d’Espanya hi ha la reflexió clara que no tots els territoris son iguals i s’han d’identificar problemes concrets. A través de Fons europeus hi ha 233 milions d’euros exclusius per a les Illes, que tenen l’objectiu d’incrementar la producció d’energies renovables i poder reduir consums que no son necessaris».

Finalment, Vicent Marí, president del Consell Insular d’Eivissa ha apuntat que «Eivissa és una illa on és necessari que les energies renovables incrementin la seva implantació i l’arribada de Fons europeus és la manera que ho aconseguim. Tenim sobre la taula diverses opcions com augmentar l’autoconsum o impulsar les comunitats energètiques».

La línia d’ajuts

Aquesta línia de subvencions per a la solarització de pàrquings i la incorporació de punts de càrrega forma part de les actuacions previstes en Pla d’Inversions per a la Transició Energètica dels Illes Balears (PITEIB), dotat amb 233 milions d’euros. Per a aquesta convocatòria concreta, es preveu destinar fins a 15 milions d’euros.

Concretament, la intensitat de les ajudes es dividirà de la manera següent: les petites empreses podran obtenir fins al 50 % de l’ajuda; així mateix, les empreses mijtanes  podran obtenir fins al 40 % de l’ajuda, mentre que les grans empreses podran beneficiar-se’n fins al 30%. D’altra banda, l’Administració pública sense activitat econòmica en podrà obtenir el 75 %.

Val a dir que en podran ser beneficiàries aquelles administracions públiques que no duguin a terme una activitat econòmica per la qual ofereixin béns i/o serveis en el mercat i aquelles empreses privades i Administració pública que sí tenen activitat per la qual ofereixin béns i/o serveis en el mercat.

Per a aquesta ajuda, s’estableixen quatre programes d’incentius subvencionables. Elprimer programa se centra en la realització d’instal·lacions fotovoltaiques d’autoconsum elèctric (amb o sense emmagatzematge) en pèrgoles i marquesines en aparcaments públics o privats, que a més a més incorporin almenys un punt de recàrrega per a vehicle elèctric. D’altra banda, el segon programa d’incentius 2 està basat en la realització d’instal·lacions fotovoltaiques d’autoconsum elèctric (amb o sense emmagatzematge) en pèrgoles i marquesines en aparcaments públics o privats que no incorporin punts de recàrrega per a vehicle elèctric. Finalment, el tercer programa està centrat en la instal·lació d’almenys 5 punts de recàrrega de vehicle elèctric en aparcaments d’ús públic amb una potència mínima de cada punt de 7.3 kW.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt