Ara llegint
El Govern Balear posa 15 milions per descarbonitzar el sector nàutic

El Govern Balear posa 15 milions per descarbonitzar el sector nàutic

El vicepresident i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria democràtica, Juan Pedro Yllanes, ha visitat avui dematí la drassana de llaüts 100% elèctrics de l’empresa Medvolt Marine, que està liderant l’electrificació d’embarcacions d’esbarjo impulsant així la descarbonització del sector i ha informat que el Pla d’Inversions de Transició Energètica de les Illes Balears (PITEIB) disposa de fins a 15 milions d’euros per descarbonitzar el sector nàutic.

A la visita també hi han assistit el director general d’Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava; el director general de Política Industrial, Toni Morro, i el gerent de Medvolt Marine, Gonzalo Coterillo.

Durant la visita, el vicepresident Yllanes ha explicat que el PITEIB inclou un programa de 70 milions d’euros centrat en fer front als principals reptes de la insularitat, com són la mobilitat sostenible, la descarbonització del mar i cicle de l’aigua. En aquest sentit, ha indicat que la línia 3 d’aquest programa, centrada en la descarbonització del mar, inclou específicament que d’aquests 70 milions, 15 són exclusivament per a la descarbonització del sector nàutic.

En declaracions a mitjans, Yllanes ha apuntat que «l’electrificació de les embarcacions va en consonància amb els objectius marcats pel Govern Balear, el Govern de l’Estat i la Unió Europea. Som conscients que la mobilitat és un dels grans emissors i és vital començar i facilitar la seva descarbonització, que ha d’anar lligada també a una descarbonització dels ports. El Govern està mirant a la mar per tal de reduir les emissions i ser més sostenibles. Exemples com el que visitam avui són el camí a seguir, i és per això que posam a disposició de les empreses nàutiques fins a 15 milions d’euros del PITEIB per avançar en el procés d’electrificació de les embarcacions. En cap cas es pretén incrementar el parc nàutic de les Illes, sinó substituir-lo per un altre més sostenible».

Finalment, Yllanes ha apuntat que «tenim el deure de cuidar i protegir el nostre entorn, especialment el marítim, en un lloc que viu directament de la Mediterrània. Aquestes actuacions caminen en aquesta direcció, inclouen la perspectiva mediambiental i la sostenibilitat en un sector que encara té molt camí per recórrer».

Per la seva banda, el director general d’Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava, va manifestar que «els fons Next Generation han de servir per transformar la nostra economia, i amb exemples com el que visitam avui veiem que podem apostar per una indústria verda que ajudi a complir els objectius climàtics de reducció d’emissions. Tant els vaixells de pesca, de transport entre illes o recreatius han d’anar reduint les seves emissions, i electrificar els motors és una gran solució. Seguim mirant a la mar per descarbonitzar les nostres illes i apostar per llocs de treball estables i de qualitat».

Línia 3 del Pla d’Inversions de Transició Energètica

Aquesta línia pretén l’electrificació dels ports de Balears i la instal·lació d’energies renovables en el mateix port o en un entorn urbà proper per proveir aquesta electrificació. També vol fomentar que les embarcacions s’adaptin a una combustió menys contaminant i alhora ajudar a crear un pol industrial per accelerar la implantació d’empreses que puguin fomentar llocs de treball estables i de qualitat.

Amb aquestes inversions es pot fomentar la fabricació d’embarcacions de zero emissions a Balears per millorar el teixit industrial sostenible de la Comunitat, així com l’adquisició d’embarcacions per a particulars i empreses, i també sistemes de propulsió elèctrics per a embarcacions existents.

A més a més, es pretén recolzar projectes de caràcter innovador a la mar, que també poden ser un actiu en la transició energètica, tant en producció com en emmagatzematge d’energia renovable en relació amb el mar, com puguin ser l’aprofitament d’energia marina en ports, hidrogen renovable aplicat a la mobilitat marítima, descarbonització d’alguna línia de transport marítim o altres actuacions de caràcter innovador.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt