Ara llegint
El Govern Balear obri una línia d’ajuts de 25 milions per al sector nàutic per electrificar embarcacions

El Govern Balear obri una línia d’ajuts de 25 milions per al sector nàutic per electrificar embarcacions

El Govern Balear obri una línia d'ajuts de 25 milions per al sector nàutic per electrificar embarcacions

El Govern Balear ha obert les convocatòries del Pla d’Inversions per a la Transició Energètica de les Illes Balears (PITEIB)  destinades a la descarbonització del sector nàutic i per al foment d’instal·lacions de generació renovable en ports, dotades amb un total de 25 milions d’euros.

El termini per presentar les sol·licituds finalitza el 30 de juny de 2023 o arriba fins al possible exhauriment de la quantia econòmica assignada a les convocatòries.

Durant la visita a Nauta Morgau, una empresa que impulsa la descarbonització del sector nàutic amb la fabricació d’embarcacions elèctriques, el vicepresident i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, ha apuntat que «l’electrificació de les embarcacions i la descarbonització dels ports va en consonància amb els objectius marcats pel Govern de les Illes Balears, el Govern de l’Estat i la Unió Europea. La mobilitat és un dels grans emissors i des del Govern volem facilitar-ne la descarbonització, que ha d’anar lligada també a un procés de penetració de renovables als ports. El Govern està mirant a la mar per tal de reduir les emissions i ser més sostenibles i això no suposa, en cap cas, incrementar el parc nàutic de les Illes, sinó substituir-lo per un altre de més sostenible».

Finalment, Yllanes ha apuntat que «el Mediterrani és la zona zero del canvi climàtic, i és per això que hem de fer totes les accions necessàries per tal de cuidar-lo i protegir-lo. Aquests 25 milions d’euros en recursos caminen en aquesta direcció, i inclouen la perspectiva mediambiental i de sostenibilitat necessària en un sector que encara té molt camí per recórrer».

L’objecte d’aquesta convocatòria és fomentar la descarbonització del sector nàutic amb l’objectiu de l’electrificació del transport marítim, donar suport a la transformació o adquisició d’embarcacions de petites dimensions, l’adquisició de maquinària per part de les drassanes i tallers necessaris per a la transformació en embarcacions zero emissions.

La subvenció preveu quatre programes d’incentius que poden ser subvencionats de la  manera següent:

  • El Programa d’Incentius 1 preveu l’adquisició de noves embarcacions de zero emissions, d’eslora de fins a dotze metres, per a la seva matriculació en la llista sisena o setena del Registre espanyol de matrícula d’embarcacions i que desballestin completament una embarcació amb propulsió que utilitzi combustibles fòssils. 
  • Pel que fa al Programa d’Incentius 2, destinat a transformació d’embarcacions, amb matrícula en les llistes sisena i setena del Registre espanyol de matrícula de embarcacions, que utilitzin combustibles fòssils per a la conversió en embarcacions de zero emissions.
  • El  Programa d’Incentius 3 inclou una dotació de la infraestructura necessària per a l’activitat de transformació d’embarcacions o vaixells convencionals a embarcacions de zero emissions. 

●      Finalment, pel que fa al Programa d’Incentius 4: transformació d’embarcacions i vaixells existents, incloent-hi les embarcacions i els vaixells que facin transport marítim de mercaderies o de passatgers de caràcter turístic o recreatiu, així com embarcacions de pesca professional. 

Ajuts potenciació renovables als ports (10 milions)

L’objecte d’aquesta convocatòria és aprovar i regular els ajuts de generació renovable als ports de les Illes Balears amb tecnologia fotovoltaica, eòlica, de les ones o marina, emmagatzematge elèctric, infraestructura de recàrrega elèctrica i d’hidrogen renovable destinada a embarcacions i vaixells elèctrics o d’hidrogen, amb la finalitat d’augmentar la producció d’energia elèctrica renovable, la reducció del consum d’energia i de les emissions de CO2.

Així, tenint en compte que s’estableixen quatre categories de ports, amb independència de l’administració de la qual depenguin desglossats en quatre categories, aquesta línia de subvenció inclou 5 programes d’incentius.

  • En el Programa d’Incentius 1 són subvencionables aquelles inversions en noves instal·lacions de producció d’energia elèctrica mitjançant tecnologia fotovoltaica de potència de pic fins a 5 MWp i/o eòlica de potència instal·lada fins a 1 MW destinades a autoconsum, i que s’ubiquin, tant la instal·lació de producció com les instal·lacions de consum associades, en ports ubicats a les Illes Balears.
  • Pel que fa al Programa d’Incentius 2, s’estableix que són subvencionables les inversions en nous sistemes d’emmagatzematge d’ió liti, de capacitat fins a 5.000 kWh situats aigües avall dels equips de mesura i on s’ubiquin tant la instal·lació de producció com les instal·lacions de consum associades dins l’àmbit territorial de les Illes Balears. En aquest programa també són subvencionables les bateries procedents de la reutilització de bateries de vehicle elèctric (segona vida de bateries).
  • En el Programa d’Incentius 3 es preveu la subvenció de les inversions en noves instal·lacions de producció d’energia elèctrica mitjançant tecnologia de les ones o aprofitament de l’energia de la mar de potència instal·lada fins a 1 MW destinades a autoconsum o no, i que s’ubiquin, tant la instal·lació de producció com les instal·lacions de consum associades, dins l’àmbit territorial de les Illes Balears.
  • El Programa d’Incentius 4 preveu que són subvencionables els nous sistemes de recàrrega de bateries per a embarcacions o vaixells elèctrics. Així mateix, són subvencionables sistemes de gestió de la recàrrega i l’adaptació per a la recàrrega elèctrica d’infraestructura de subministrament existent.
  • Finalment, el Programa d’Incentius 5 estableix la subvenció de la nova infraestructura de subministrament d’hidrogen verd per a embarcacions i vaixells. Aquesta infraestructura pot incloure la producció d’hidrogen renovable. 

El PITEIB

El Pla d’Inversions per a la Transició Energètica de les Illes Balears (PITEIB), dotat amb 233 milions d’euros dels quals 197 són gestionats de forma directa pel Govern de les Illes Balears, inclou un programa de 70 milions d’euros centrat a fer front als principals reptes de la insularitat, com són la mobilitat sostenible, la descarbonització de la mar i el cicle de l’aigua.

Aquestes dues convocatòries obertes i presentades aquest divendres sumen un total de 25 milions d’euros i s’engloben dins els paquets d’actuació de la inversió 2 (I2) «Energia sostenible a les illes», del component 7 (C7) «Desplegament i integració d’energies renovables», dins les actuacions previstes en el Pla d’Inversions per a la Transició Energètica de les Illes Balears.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt