Ara llegint
Jaume Mas: “La meteorologia sempre et sorprèn”

Jaume Mas: “La meteorologia sempre et sorprèn”

Jaume Mas (Portocolom 1968) és un apassionat de la meteorologia. S’hi va aficionar des de petit, quan sortia a pescar amb son pare. L’any 2012 va crear Balears Meteo, una web que recull, en temps real i cada 10 segons, les dades procedents una xarxa de 78 estacions meteorològiques repartides per totes les illes. Jaume Mas s’encarrega del manteniment de les estacions i de la pàgina web. Entre les més emblemàtiques cita la situada al cap de Formentor i la de Son Massip, a la serra de Tramuntana. Uns registres que, explica, ens mostren l’augment de les temperatures i dels fenòmens extrems.

P.- Ets el fundador de Balears Meteo. Parlan’s de com va començar.  

R.- Quan me vaig comprar la meva estació meteorològica, l’any 2010, ja me vaig fer la meva pròpia pàgina web que es deia Meteo Portocolom. Va ser aquí quan vaig començar. Meteo Portocolom va tenir una repercussió bastant important, hi havia molta de gent de tota Mallorca que em seguia perquè no hi havia cap pàgina d’aficionats a la meteorologia a Mallorca. L’any 2012 érem 10 ó 12 persones que estàvem a un fòrum de meteorologia, cada un tenia la seva estació però no hi havia un lloc en comú per visitar-les totes. Va ser quan vaig crear la web Meteo de Mallorca, on varem començar a posar les dades en comú. Meteo de Mallorca es va anar fent gran, ens va sortir un company que es va comprar una estació a Formentera i ja es va canviar el nom a Balears Meteo. 

I fins avui, han passat 12 anys i tenim 78 estacions, la majoria a Mallorca, quatre a Formentera, tres a Eivissa, i dues a Menorca. També en tenim al Parc Natural de Sa Dragonera i al Parc Nacional de Cabrera. A la Serra de Tramuntana en tenim moltes perquè hi ha molta varietat de clima i és un lloc on plou bastant. 

estació meteorològica Balears Meteo
Estació meteorològica a Son Pou, Vilafranca. Foto: Jaume Mas.

P.- Com ha sorgit l’oportunitat de posar estacions a Cabrera i a Sa Dragonera? 

R.- Han estat ells, tant la directora del Parc Natural de Sa Dragonera, com la directora del Parc Nacional de Cabrera, ells han comprat les estacions. No totes les estacions són propietat de Balears Meteo, noltros en tenim 12 ó 14, la resta són d’aficionats o entitats que s’han afegit a la xarxa. Tenim alguns ajuntaments, com el de Selva i el de Pollença, i després bastantes escoles. Les escoles s’impliquen bastant, tenim Puigpunyent, Santa Maria, l’escola de Montesión de Son Rapinya, Port d’Alcúdia i Alcúdia. Ara n’hem de muntar una a Ca’n Picafort per l’Ajuntament de Sant Margalida. Ells han demanat permís a l’hotel Mari Paz, que està a primera línia, i l’estació està muntada des de fa un mes, fa falta que posin internet.

P.- Com són les estacions meteorològiques?

R.- Balears Meteo segueix un criteri i és que totes són de la mateixa marca, de la marca Davis, que és una gama alta, semi professional i ens dona una certa qualitat. M’ha escrit molta gent que es vol afegir que tenen un altre tipus d’estacions, no vol dir que no siguin bones, però seguim sempre el mateix criteri d’instal·lar les mateixes perquè jo ja les conec, i dins del món de la meteorologia la marca Davis té un prestigi.

“Balears Meteo és pionera, no hi ha cap altre xarxa a Espanya que transmeti les dades cada 10 segons. Això en vent és molt important i també en pluviometria.”

P.- I quines dades recullen aquestes estacions?

R.- Temperatura, humitat, pressió atmosfèrica, direcció i velocitat del vent, i pluviometria. I damunt aquestes variables es poden fer multitud de càlculs: la temperatura amb humitat ens dona la sensació de xafogor, temperatura amb vent, la sensació de fred, després es pot arribar a saber la intensitat de pluja un moment donat, i a través d’una pàgina web es van recopilant les dades de tots aquests índexs i es poden consultar. L’estació més antiga que tenim és la de Sant Carles de Peralta (a Santa Eulària, Eivissa) que és d’una dona que es va afegir al 2014 però tenia una seqüència de dades des del 2002, fa 21 anys. 

P.- Aquestes estacions transmeten les dades automàticament per internet?

R.- Si, són dades en temps real cada 10 segons. Es pionera a Espanya, no hi ha cap altre xarxa a Espanya que transmeti les dades cada 10 segons. Això en temperatura no és tan important, però si ho és en vent i en pluviometria. A més, són unes estacions meteorològiques que tenen un data logger que recull la informació i maldament tenguis una avaria amb l’ordinador o amb internet, l’estació guarda tota la informació.

P.- Les estacions són de persones voluntàries que les han comprades i les han posades. Qualsevol persona que vulgui tenir una estació meteorològica es podria afegir a la xarxa?

R.- Si, però com el que fa tota la feina som jo, el que no feim és repetir llocs. Per exemple, si en tenim una a Campos, de fet en tenim dues, ja no en posam un altra. A no ser que sigui un lloc molt concret. Més que res perquè me duu molta de feina, i jo ho faig per hobby, no cobr cap dobler. La feina és moltíssima, la dedicació és molta i ara ja cercam més llocs estratègics. 

P.- I quan dius que te duu molta de feina. De que t’encarregues?

R.- Del manteniment de les estacions i de la pàgina web. De vegades, si és una instal·lació nova i és gent que no en sap, m’estim més instal·lar-la jo perquè ens dona una certa qualitat. Si desconeixes com ha d’estar muntada una estació, a lo millor la poses al costat d’un aire condicionat o d’un conducte de calefacció, i amb tot això s’ha d’anar alerta. 

P.- Com neix la teva afició per la meteorologia?

R.- La meva afició vé de petit, anava a pescar molt amb mon pare i sempre mirava el temps, però no hi havia molts de llocs on mirar, hi havia Televisió Espanyola i ja està. A mesura que va anar evolucionant internet, de cada vegada m’agradava més i me va enganxar, i quan vaig saber que hi havia estacions meteorològiques que es podien veure per internet, ja va ser el detonant. Tot d’una que vaig poder en vaig comprar una.

“L’estació de Formentor va ser un repte. Després tenim Son Massip, que és un lloc emblemàtic per noltros perquè és l’estació on hi plou més de tota la xarxa.”

P.- Si perquè és cert que hi ha molta d’informació, però potser en faltava de punts tan locals. Com vos complementau amb l’AEMET?

R.- Cada una té la seva informació. Jo crec que lo important de la meteorologia és això. L’AEMET és l’agencia oficial, i noltros tot i ser aficionats, anem tots de la mà. Noltros podem donar un tipus d’informació que la població i fins i tot l’AEMET la pot utilitzar.

Per exemple, noltros tenim una estació a Formentor que és de l’Ajuntament de Pollença, i la que esta més a prop està a 20 quilòmetres. Allà és un clima totalment diferent, a lo millor plou 300 litres manco que a Pollença, però hi ha unes ventades molt fortes. Ens dóna una informació molt interessant.

P.- I quines de les vostres estacions són les més emblemàtiques. Has parlat de la de Formentor. 

R.- La de Formentor va ser un repte per noltros. Hi ha haver una estació prèvia a la nostra que mai va funcionar i quan vàrem anar a l’Ajuntament una de les coses que ens varen encomanar si la posàvem en marxa era que tenia que funcionar. I la veritat, excepte un ensurt que vàrem tenir fa un any i mig amb un llamp que ens va pegar i ho va cremar tot, ja duim 5 anys i no hem tengut cap problema. Després tenim Son Massip (Escorca) que és un lloc emblemàtic per noltros perquè és l’estació on hi plou més de tota la xarxa. També en tenim una instal·lada al Gorg Blau, i aquesta també és interessant.

“”Anam cap a un canvi climàtic que és evident i a les estacions meteorològiques, tot i que tenim un històric de 10 o 15 anys, si que és comença a veure aquest canvi.”

P.- Ara hi ha molta preocupació per la sequera. Teniu registres per saber si estam en una situació excepcional?

R.- Anam cap a un canvi climàtic que és evident, i a les estacions meteorològiques, tot i que tenim un històric de 10 o 15 anys, si que és comença a veure aquest canvi. En quant a precipitació a lo millor no es veu tan clar. Sempre hem tengut sequeres, sempre, ara si que és vera que no ens ha plogut, però si que varem tenir una primavera que ens va salvar l’any a molts de llocs.

Jo crec que això de la precipitació són cicles. Amb el canvi climàtic si que crec que hi haurà situacions on plourà manco, però es recuperarà perquè hi haurà moments on aquest canvi climàtic farà ploure mes. Hi haurà també molta diferència d’un lloc a un altre, hi haurà  llocs on a lo millor plourà molt i a d’altres no plourà tant. Jo crec que es descompensarà.

També vull dir que de cada vegada hi ha més gent del camp que s’interessa per la climatologia que hi pugui haver a les seves finques. Per exemple, tenim estacions a dues plantacions d’ametllers, una a Felanitx i l’altra a Vilafranca. Vilafranca és un lloc on hi sol haver moltes gelades, i allà hem muntat dues estacions meteorològiques perquè d’un lloc a un altra de la finca hi ha dos climes diferents. Aquestes estacions meteorològiques donaran una informació bastant important, aquesta finca ens aportarà les temperatures mínimes més importants de la xarxa. Arran d’aquesta persona hem conegut un microclima a Vilafranca que és bastant especial i que fa unes gelades a l’hivern molt importants. 

P.- Darrerament sentim parlar molt de rècords, d’onades de calor, d’alertes per pluja… Heu enregistrat a les vostres estacions que de cada vegada hi ha fenòmens més extrems?

R.- És evident que de cada pic fa més calor. Noltros de cada vegada tenim més estacions meteorològiques i cobrim més terreny, i aquests fenòmens extrems de cada vegada pareix que són més habituals. Aquests esclafits que hi ha a final d’estiu, abans n’hi havia però no eren tan seguits.

P.- Quin balanç meteorològic feis de l’any 2023?

R.- Ha estat un any bastant calorós, vàrem tenir una primavera plujosa, sobretot al mes de febrer, amb la nevada que va fer al Nord i Llevant de Mallorca, i aquells dies pràcticament ens varen salvar la pluviometria. Un estiu molt calorós, però podem dir que a partir d’ara aquests estius seran més habituals, i ara tenim una tardor com poques vegades s’havia vist, molt poc plujosa. Solem tenir una tardor que és l’època més plujosa de l’any i pràcticament ha estat a l’inrevés, va ploure al febrer i a la tardor no ha plogut. Hi ha hagut un canvi, veurem si això enguany segueix igual o canvia.

“A la banda d’Andratx i Calvià no hi tenim cap estació i seria interessant perquè hi ha molts de nuclis de tempesta que ens entren per aquella banda. Allà, excepte Sa Dragonera, no ho tenim molt ben cobert.”

P.- Balears Meteo ha anat creixent des de la seva creació. En quin moment vos trobau? 

R.- El primer que m’agradaria fer és reformar la pàgina web, fer-la més atractiva i més moderna, però el temps no m’ho permet, ni els recursos econòmics. Tenc molta de feina, ho faig tot jo, i els meus coneixements d’informàtica, tot i que en sé, tampoc he anat seguint els avanços que hi ha hagut. 

P.- I pel que fa al número d’estacions. En farien falta més?

R.- Sempre és interessant. Per exemple a Menorca només en tenim dues, una a Sant Lluís i una a Ciutadella, i allà alguna estació a la banda de Fornells, Es Castell, o al centre, Ferreries… seria interessant. A Mallorca, a la serra de Tramuntana sempre hi ha llocs interessants, i a part d’això, a la banda d’Andratx i  Calvià no hi tenim cap estació i també seria interessant perquè hi ha molts de nuclis de tempesta que ens entren per aquella banda. Allà, excepte Sa Dragonera, no ho tenim molt ben cobert. 

estació meteorológica
Estació meteorològica a Son Alzines, Escorca. Foto: Jaume Mas.

P.-Què és el que t’apassiona de la meteorologia?

P.- Que els dies mai son iguals, hi pot haver una predicció però sempre és diferent, les postes de sol són diferents, els niguls sempre són diferents. De la meteorologia m’agrada tot. Sempre sorprèn. En meteorologia mai dos i dos no son quatre, no és una ciència exacta, de vegades pot ser 40, de vegades pot ser zero. I a lo millor lo guapo és això, perquè si dos i dos fossin 4, quin sentit té mirar una estació, un registre o una temperatura… la meteorologia sempre te sorprèn. 

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt