Ara llegint
El Govern presenta el projecte Green Hysland de Lloseta al president de la Comissió de Desenvolupament Regional del Parlament Europeu

El Govern presenta el projecte Green Hysland de Lloseta al president de la Comissió de Desenvolupament Regional del Parlament Europeu

El vicepresident del Govern i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, i la consellera d’Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez, s’han reunit avui amb Younous Omarjee, diputat del Parlament Europeu que abandera la proposta de crear un fons europeu per al clima i president de la Comissió de Desenvolupament Regional del Parlament Europeu, per tal d’explicar-li el projecte «Green Hysland», el primer gran projecte de l’Estratègia d’Hidrogen Verd de la Unió Europea en un estat del sud d’Europa, i que estarà localitzat al municipi de Lloseta.

Aquesta presentació s’emmarca en l’interès mostrat pel president de la Comissió de Desenvolupament Regional del Parlament Europeu en aquest projecte i en la seva visita a Palma amb motiu de la seva participació aquest dijous a la reunió de la Comissió de les Illes de la Conferència de Regions Perifèriques i Marítimes d’Europa, la primera sota la presidència de les Illes Balears, i que va servir per avançar en l’objectiu d’aconseguir que la UE defineixi una estratègia específica per als territoris insulars. Omarjee elabora l’informe sobre la situació de les illes europees i la cohesió de la UE que servirà per posar en relleu aquestes necessitats específiques per a la seva inclusió en les polítiques comunitàries.

A la reunió d’aquest migdia, celebrada a la seu de la Conselleria d’Hisenda i Relacions Exteriors, juntament amb Yllanes i la consellera Sánchez, també hi han assistit el director general de Fons Europeus, Felix de Pablo, el director general de Relacions Exteriors, Antoni Vicens, i el director general de Política Industrial, Antoni Morro.

El vicepresident ha traslladat que «aquest projecte compta amb una subvenció directa per part de la Unió Europea de 10 milions d’euros i aconseguirà mobilitzar gairebé 50 milions d’euros en conjunt. Parlam d’unes xifres importants per a la nostra economia industrial». A més, ha dit, «vull destacar que gràcies a aquesta planta es generaran 300 tones d’hidrogen verd a l’any produïts al 100 % a partir de plantes fotovoltaiques. Amb aquesta producció podríem reduir les emissions de COfins a 20.700 tones a l’any, i fer així un gran pas cap al compliment de la Llei autonòmica de canvi climàtic i transició energètica, així com del que estableixen la Unió Europea i els acords de París».

Yllanes, a més, ha defensat que «“Green Hysland” és un projecte paradigmàtic que servirà de doble força: primer per a lluitar contra el canvi climàtic i, segon, per a alimentar la transformació i diversificació del model productiu, una necessitat que ha sorgit més urgent que mai després de la crisi de la COVID i que ha de resultar un exemple de bona pràctica que inspiri moltes altres regions de la Unió Europea, especialment les insulars».

Per la seva banda, la consellera d’Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez, ha valorat l’interès mostrat pel president Comissió de Desenvolupament Regional del Parlament Europeu en aquest projecte, com ja va destacar el mateix Omarjee aquest dijous després de la Comissió de les Illes, quan va incidir en la importància d’aprofitar l’impuls dels fons europeus per avançar en matèria de transició energètica i desenvolupament tecnològic, entre d’altres àrees. La consellera Sánchez ha remarcat que el Govern treballa en aquesta mateixa direcció, com es reflecteix en l’aposta per les polítiques de millora del model productiu i la sostenibilitat tant en el nou projecte de pressuposts per a 2022 com en el Pla estratègic d’inversions Illes Balears 2030, i ha recordat també que recentment la mateixa presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha posat el projecte Green Hysland que es desenvolupa a Mallorca com un “gran exemple” enfront del canvi climàtic.

Antoni Morro, director general de Política Industrial, ha asseverat que «les Illes Balears presenten un ecosistema idoni des d’on impulsar projectes pilot basats en economia circular. Projectes industrials que ens permetin l’aprofitament integral del que tenim i del que rebutjam transformant subproductes en productes d’alt valor afegit. Volem i hem de ser referents en la transició de l’economia lineal a l’economia circular.»

Cal assenyalar que aquest projecte serà un dels que desenvoluparà el Govern per tal de seguir avançant en la transició energètica i està previst que aquest hidrògen es destini a diferents funcions, entre les quals  com a combustible per a la flota d’autobusos municipal de Palma. A més, també es construirà el primer hidroducte del país per a transportar aquest hidrogen fins a la connexió de servei del gas de Mallorca, on s’injectarà per al seu ús industrial. Un altre dels potencials usos previstos és la generació de calor i energia per a edificis públics, hotels així com instal·lacions industrials.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt