El Govern produeix una sèrie de quatre vídeos per donar a conèixer la pesca artesanal

La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, mitjançant la Direcció General de Pesca, ha anunciat avui la producció d’una sèrie documental innovadora dedicada al coneixement de la pesca artesanal; en concret, la que es practica en l’entorn de la Reserva Marina de sa Dragonera. Aquesta sèrie, formada per quatre vídeos curts, explora les tècniques de pesca tradicional més destacades a les Illes Balears com la moruna, el tremall, la llampuguera i la jonquillera.
Produïda per la Fundació Save the Med (projecte «Sa Dragonera Blava»), la sèrie documental ofereix, segons ha explicat el director general de Pesca, Antoni M. Grau, «una visió captivadora i exhaustiva de la pesca artesanal a les Illes Balears. A més, es promou el consum d’espècies locals capturades de manera sostenible». Així, cada vídeo comença amb el peix al plat i retrocedeix en el temps per mostrar tot el procés complet: des del moment en què el pescador s’aixeca al matí i es prepara per a la jornada, passant pel procés de captura del peix a la mar amb els diversos arts de pesca tradicionals, fins al punt en què el peix arriba a la llotja o mercat i, finalment, a la nostra taula. «Aquests vídeos no només posen en valor la dedicació, l’esforç i l’habilitat dels pescadors, sinó que també connecten profundament la seva tasca amb la societat, subratllant-ne la rellevància cultural i econòmica», ha manifestat Grau.
De la mateixa manera, s’ofereix una visió detallada i educativa de cada un d’aquests arts de pesca. En aquest sentit, cal recordar que la moruna utilitza xarxes fixades al fons marí per capturar peixos costaners divagants, com la cirviola o el déntol, fet que permet una pesca selectiva i sostenible que redueix les captures no desitjades. El tremall és una xarxa de triple capa que atrapa espècies demersals molt diverses, com el cap-roig, el rap, el gall o l’escorball, és adaptable a diferents fondàries i zones, i minimitza els danys als peixos que no són objectiu. Per la seva banda, la pesca de la llampuga es fa principalment a la tardor, amb dispositius flotants anomenats capcers, que respecten els cicles naturals de l’espècie. En darrer lloc, el jonquillo es captura amb xarxes de malla molt petita, que requereixen gran habilitat i coneixement local, tot preservant les pràctiques pesqueres tradicionals de les Illes Balears.
A la presentació, que ha tingut lloc a Opmallorcamar, a Palma, hi han assistit, a més de Grau, el director general de Qualitat Agroalimentària i Producte Local, Joan Llabrés; el president de la Federació Balear de Confraries de Pescadors, Domingo Bonnín; el president d’Opmallorcamar, Pedro Mercant, i representants de la Fundació Save the Med, entre d’altres. Durant l’acte, s’ha explicat que, entre els objectius principals d’aquesta sèrie, hi ha l’ampliació del coneixement públic sobre la pesca artesanal, la promoció d’una major estima cap al sector pesquer i el foment del relleu generacional en aquesta activitat tradicional.
A més, aquesta iniciativa pretén contribuir significativament a la conservació del patrimoni pesquer i de la memòria cultural de les Illes Balears, ja que posa en valor les tècniques i els mètodes tradicionals, així com la seva importància històrica, cultural i econòmica. Així, la intenció és educar i entretenir el públic, alhora que es promou la sensibilització ambiental i la sostenibilitat en el sector pesquer local.
Els vídeos, que ja estan disponibles en el canal oficial del Govern, també es trobaran a diverses plataformes digitals i es projectaran en esdeveniments locals relacionats amb la pesca artesanal.