Ara llegint
Incorpora, un cicle de formació en matèria agrària per a persones d’entorns vulnerables

Incorpora, un cicle de formació en matèria agrària per a persones d’entorns vulnerables

La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació, a través de l’Institut de Recerca i Formació Agroalimentària de les Illes Balears (IRFAP), participa a la III edició del Punt de Formació Incorpora de peó d’agricultura i jardineria. Per primera vegada, l’administració pública agrària forma part d’aquest curs, que duu a terme el Grup d’educadors de carrer i treball amb menors (GREC), entitat del grup Incorpora Balears, la Sapiència i Unió de Pagesos. Es tracta d’una formació, que cursen 13 persones derivades per entitats que treballen amb col·lectius vulnerables, que va començar el passat 3 d’octubre i que durarà fins al 29 de novembre, amb l’objectiu de fomentar la inserció en el sector primari mitjançant la formació de qualitat.

A l’acte de benvinguda a l’alumnat, celebrat a la finca de Sa Granja, seu de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació, hi ha assistit la consellera Mae de la Concha, el bisbe de Mallorca, Sebastià Taltavull, el coordinador d’Incorpora Balears, Juan Pablo Rosano, la directora de programes del GREC Incorpora, Lorena Herrero, el director de la Sapiència, Toni Moyà, i el secretari general d’Unió de Pagesos de Mallorca, Sebastià Ordines. També han participat de l’acte els dos professors del curs, Estefanía González i Alberto Trabado, i la cap de producció vegetal de l’IRFAP, Carme Garau.

La consellera De la Concha ha destacat que «és el primer cop que aquest curs es celebra a la Conselleria i és un orgull tenir aquesta gent, que actualment no té feina, que es forma a les nostres instal·lacions». Ha recordat, a més, que «al sector primari, a la jardinera i l’agricultura, falta molta mà d’obra i aquest curs és una oportunitat de feina». El curs passat, la II edició, la inserció dels alumnes en el mercat laboral va ser del 85%.

El Bisbe de Mallorca, per la seva banda, ha explicat que «ajudar aquestes persones és donar prioritat a gent que ho necessita molt i una oportunitat també de futur, i que explica molt bé el valor de la terra i l’agricultura». Des del GREC Incorpora Balears, Lorena Herrero, ha recordat que «la idea d’aquest curs va sortir en plena pandèmia, es tracta d’una formació de qualitat en matèria agrària, amb un itinerari ajustat i amb un alt percentatge d’inserció laboral». Per acabar, Juan Pablo Resano, d’Incorpora Balears, ha animat l’alumnat a aprofitar el curs i ha destacat «que el treball en equip dona resultats».

El curs té una durada de 220 hores de formació teòrica i pràctica a indrets com la finca de Sa Granja, on hi ha, entre d’altres, la col·lecció de varietats de vinya. Per a obtenir aquest certificat formatiu en el sector agrari, l’alumnat ha de fer també 80 hores de pràctiques a empreses del sector.

A banda de les competències específiques en matèria agrària, durant el curs l’alumnat treballa competències transversals, com la comunicació, el respecte o el treball en equip, tant de manera individual com grupal.

El Programa Incorpora, del qual forma part aquest Punt de Formació, va sorgir el 2006, impulsat per la Fundació ‘La Caixa’, amb l’objectiu de millorar la integració sociolaboral de les persones en situació o en risc d’exclusió social.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt