Ara llegint
La calor acaba amb centenars de polls de falzies, que cauen dels nius

La calor acaba amb centenars de polls de falzies, que cauen dels nius

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, ha visitat avui les instal·lacions del Consorci de Recuperació de Fauna (COFIB) de Santa Eugènia, on aquestes darreres setmanes han ingressat més de 500 exemplars joves de falzia que han caigut del niu a causa de la calor.

Des del mes de maig, que és quan aquesta espècie ha migrat i es troba a l’arxipèlag per criar, el COFIB ha atès 717 falzies, la majoria d’elles, 578, són polls. El gruix d’ingressos s’ha produït durant els darrers dies, coincidint amb l’onada de calor. Només durant la setmana del 13 al 20 de juny, han arribat al COFIB 379 falzies afectades per les altes temperatures.

El conseller ha agraït la tasca del personal que s’encarrega de gestionar l’arribada nombrosa d’exemplars al Centre de Recuperació de Fauna i ha recordat la importància «de la implicació ciutadana en la cura d’aquestes aus, ja que de cada vegada més gent s’acosta al COFIB per dur animals que es troben ferits o, en aquest cas, falzies que han patit un cop de calor. De fet, l’ajuda ciutadana va servir per salvar més de 200 polls, el 2019, afectats també per la mateixa problemàtica».

Les falzies fan el niu a les teulades o als forats de les façanes, on la temperatura pot ser més elevada que l’ambiental. És per això que, fugint de la calor, es llancen del niu a la recerca d’aire fresc, quan encara no saben volar. A més, si fos un exemplar adult, tampoc podria emprendre el vol des de terra, a causa de la seva morfologia.

Per tot això, el personal del COFIB demana la col·laboració ciutadana i recorda que en cas de trobar una falzia, els ciutadans la poden dur directament al COFIB (de dilluns a diumenge de 8 h a 21 h) o, en el seu defecte, telefonar al número d’urgències del Centre (607 55 40 55 per a Mallorca, 619 83 45 97 per a Menorca i 615 77 64 98 per a Eivissa i Formentera) per saber el punt de recollida més proper. En cas d’haver de guardar l’animal durant més de 24 hores, es pot mantenir dins una capsa de cartró amb ventilació, i es pot alimentar amb pinso de moix.

Els tècnics del COFIB s’encarreguen de tractar possibles patologies i de criar-les fins que estan preparades per volar per primera vegada. Normalment, aquest procés es perllonga fins a mitjans juliol, quan comença la migració postnupcial i tornen a partir cap a l’Àfrica a passar l’hivern.

Les falzies (Apus apus )són aus migratòries que arriben a la primavera a les Illes Balears per reproduir-se. A més, és una espècie que realitza tota l’activitat biològica volant i només s’atura per criar, a partir del segon any de vida. Està catalogada en règim de protecció especial en el catàleg balear d’espècies amenaçades.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt