Ara llegint
Marilles demana al sector turístic més compromís amb la conservació de la mar

Marilles demana al sector turístic més compromís amb la conservació de la mar

Formentera posa en marxa la Unitat de Platges de la Policia Local per lluitar contra la venda ambulant

La qualitat del turisme a les Illes Balears està estretament vinculada a l’estat de les seves aigües i costes. Aquesta és la premissa amb què la Fundació Marilles ha volgut posar avui en evidència la necessitat que el sector turístic es converteixi en un actor clau per a la conservació marina i litoral mitjançant un comunicat que han fet públic.

Segons recorden, els ecosistemes marins proporcionen beneficis essencials per a l’activitat turística, que van des de les activitats d’oci fins a la regulació climàtica i la protecció costanera. Així mateix, la presència del mar com a reclam és innegable en fires com FITUR, on és un dels protagonistes. No obstant això, la inversió del sector turístic en la protecció d’aquests ecosistemes és encara molt reduïda, destaquen.

Segons Marilles, el sector turístic hauria de liderar iniciatives com l’ampliació i millora d’àrees marines protegides, la conservació d’hàbitats i espècies o el suport a una pesca local i sostenible. Una part del sector ja ha començat a donar passos en aquesta direcció mitjançant el suport al Pacte Blau Balear i el finançament d’alguns projectes de conservació.

Aniol Esteban, director de la Fundació Marilles, remarca el potencial del turisme en aquesta matèria: “El turisme pot ser el nostre millor aliat en la conservació de la mar i en la recuperació d’hàbitats i espècies. No obstant això, el que podria ser el nostre millor jugador continua escalfant en la banda i sembla que encara no vol sortir al camp a jugar”.

Eina estratègica

En el marc de la propera edició de FITUR, Marilles també ha destacat la importància de visibilitzar els costos socials i ambientals associats amb el turisme. Proposa implementar un sistema de comptabilitat de capital natural, una eina que permetria avaluar l’estat dels recursos naturals i entendre millor com afecten l’activitat turística. Aquest enfocament ajudaria a fer palesa la relació directa entre la salut dels ecosistemes i la sostenibilitat econòmica del sector turístic.

La degradació dels ecosistemes posa en perill el futur del turisme a les Illes Balears, detallen. En un context de canvi climàtic i pèrdua de biodiversitat, la inversió en la conservació i recuperació d’aquests ecosistemes no només asseguraria la pervivència del sector turístic, sinó que també enfortiria la seva resiliència davant d’un futur incert, conclouen des de Marilles.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt