Ara llegint
Pacte Blau Balear: 150 empreses i entitats que demanen més protecció per als santuaris marins

Pacte Blau Balear: 150 empreses i entitats que demanen més protecció per als santuaris marins

Cadenes hoteleres, entitats ecologistes, i desenes d’empreses i representants del sector del turisme, nàutica, pesca, immobiliari i financer han unit forces per demanar a tots els partits polítics que la conservació marina tengui un paper destacat en el futur pla de govern i al Parlament.  

Són 150 empreses i entitats les ja s’han adherit al Pacte Blau Balear, una iniciativa impulsada per la Fundació Marilles que demana als partits polítics que assumeixin 5 compromisos amb la mar i la costa balear en els seus programes de govern i d’acció parlamentaria: 

1. Crear una xarxa de santuaris marins que cobrirà un 10% de la mar Balear. 

2. Posar en marxa plans de conservació i recuperació d’hàbitats i especies vulnerables. 

3. Garantir una pesca sostenible i acabar amb el furtivisme i el comerç fraudulent. 

4. Millorar la qualitat de les nostres aigües litorals. 

5. Invertir un mínim d’un 1% dels pressuposts públics en conservació marina. 

Ahir horabaixa es va fer públic el primer llistat d’adhesions. Camper, Melià, Trasmapi, Caixabank, Iberostar, GrupRiu, Associació de Constructors de les Balears, PortPortals, Marina Ibiza, Fundació Sa Nostra, PIMEM, Federació Hotelera de Mallorca, WWF i els GOB de totes les illes junt amb d’altres empreses i entitats ambientals i socials són una mostra de l’ampli suport que estan rebent les cinc propostes del Pacte Blau Balear. 

Diversitat d’actors   

El director de Marilles, Aniol Esteban, ha assegurat que “La diversitat d’actors que han donat suport al Pacte Blau Balear envia un missatge molt clar als futurs governs de les nostres illes: volem més acció per protegir la mar i la costa balear i volem un ferm compromís amb mesures concretes” i ha afegit: “La conservació marina és  una responsabilitat de tots que no entén de partidisme. Una mar i una costa en excel·lent estat de conservació és la millor assegurança que podem comprar per fer front als impactes del canvi climàtic, garantir la prosperitat econòmica de les nostres illes i el benestar de la seva ciutadania. És a dir, per al futur de les Illes Balears”.   

El Pacte Blau Balear es va presentar el passat mes de març al Parlament de les Illes Balears en un acte al qual varen ser convidats tots els partits polítics amb representació parlamentària. Des de llavors, la iniciativa ha rebut un número creixent d’adhesions des de tots els àmbits de la societat balear que segueix incrementant cada dia.   

Un pacte per unir a tots els sectors 

Segons expliquen els promotors de la iniciativa, “la mar Balear és font de beneficis, gaudi, lleure i benestar. Però aquest capital natural marí està sota una forta pressió i cal actuar per protegir-lo. El futur d’indústries tan importants per Balears com el turisme, la nàutica, la pesca i els llocs de treball que depenen d’elles està estretament lligat a una mar i una costa en excel·lent estat de conservació”.

“El turisme, la nàutica i la pesca, tant la professional com la recreativa, poden jugar un paper clau per millorar l’estat de conservació de la mar i la costa balear. Tothom està d’acord en que l’ experiència a la mar, sigui per navegants, turistes, pescadors o la ciutadania balear és mes satisfactòria en una mar plena de vida. El Pacte Blau Balear és per a tots ells. Ja comptem amb el suport de molts representants d’aquests sectors i esperem sumar noves i importants adhesions en els propers dies.”, asseguren.

Compromisos necessaris i realistes 

Quan ens trobam a punt de començar una nova legislatura recorden que s’obre un període d’iniciar nous projectes, moment oportú per posar la mar al centre de l’agenda política. “No podem només utilitzar la mar per gaudir i extreure, ens hem de posicionar i cuidar-la. El Pacte Blau proposa compromisos realistes, necessaris, assumibles i amb base legal emparats en acords previs regionals, estatals i internacionals. De fet, en moltes ocasions tan sols es tracta d’aplicar la llei i dotar-la de recursos. És molt esperançador veure que tantes empreses i sectors que durant anys havien expressat la seva preocupació per la conservació marina però no havien gosat dir res en públic ara facin visible el seu suport unint veus en un clam comú que demana a futurs governs i oposició que protegeixin un dels nostres majors tresors”, explica Aniol Esteban. 

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt