Ara llegint
Medhycon ha monitoritzat els torrents de Mallorca durant el pas de Juliette

Medhycon ha monitoritzat els torrents de Mallorca durant el pas de Juliette

Medhycon ha monitoritzat els torrents de Mallorca durant el pas de Juliette

L’Equip de Recerca en Ecogeomorfologia i Connectivitat Hidrològica de la Mediterrània (Medhycon), un equip de recerca centrat en l’ecogeomorfologia, la hidrologia i els perills naturals en entorns mediterranis, ha realitzat un primer balanç dels efectes de la tempesta Juliette a partir de les dades recollides per #INUNSAB, un sistema d’alerta d’inundacions que recull dades dels torrents de les diferents conques de Mallorca.

Segons les dades fetes públiques, els torrents que drenen cap al pla de Campos han tengut un impacte hidrològic estàs. L’estació ubicada a capçalera del torrent de Son Lluís ha registrat un pic de tan sols 2 centímetres d’aigua. Els observadors adverteixen que, probablement, més que escorrentia es tracta de petits bassiots formats dins el llit del torrent, ja que en aquella zona hi va ploure molt poc.

Pel que fa al poble de Sant Llorenç, el sistema ha registrat una alçada màxima d’uns 90 centímetres, superant lleugerament el 45% de l’alçada del canal. Aquesta crescuda, la més important des d’octubre de 2022, és la resposta a una pluja de més de 90 litres per metre quadrat a Infern en menys de 24 hores i de 173 litres en tot l’episodi, que ha durat 5 dies.

Medhycon revela també que el torrent de na Borges, que drena gran part del Pla i Llevant de Mallorca, es va arribar a desbordar prop de la seva desembocadura, però amb un impacte menor. Així, l’estació de Ses Pastores es detectar un desbordament que es va perllongar durant més de 24 hores.

Per la seva part, el torrent de Búger, a la conca de Sant Miquel, també va desbordar, inundant en aquest cas moltes terres de cultiu, amb una alçada màxima de 1,9 metres.

Medhycon no ha pogut encara disposar de les dades de cap estació al torrent de Muro, tot i que tenen coneixement que el torrent de Solleric va dur una bona punta d’aigua. I és probable que el torrent de Pina, que drena una part del Pla de Mallorca, dugui aigua durant unes quantes setmanes, asseguren.

Tot i que les precipitacions més quantioses es varen donar a la Serra de Tramuntana, amb registres al nucli urbà de Sóller de més de 230 litres en dos dies, la resposta al torrent Major d’aquesta ciutat no ha estat notòria. El motiu, segons els observadors, és que gran part de la precipitació ha caigut en forma de neu i encara no s’ha fos, el que afavoreix una resposta hidrològica més pausada.

D’altra banda, els tres grans torrents de la conca de Palma han duit una punta de cabal important. Ho han detectat a les estacions de can Riera (Sa Riera), Molí des Palmer (Barbarà) o can Garriga (torrent Gros), assolint valors màxims entre 0,5 i 1 metre.

L’Equip de Recerca en Ecogeomorfologia i Connectivitat Hidrològica de la Mediterrània també ha explicat que en aquest moment queda molta neu a la Serra de Tramuntana. Amb la fusió, part d’aquesta aigua alimentarà fonts i torrents, per la qual cosa alguns torrents podran dur aigua durant algunes setmanes.

Medhycon és un equip d’investigació format per investigadors de l’Institut d’Economia Agroambiental i de l’Aigua (INAGEA) de la Universitat de les Illes Balears en col·laboració amb el Cos d’Emergències de les Illes Balears i el Servei Forestal i de Protecció del Sòl de les Illes Balears. El seu objectiu principal és desenvolupar la recerca bàsica per transferir un coneixement científic eficaç.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt