Ara llegint
Miquel Gual: “Hem hagut d’ajustar el preu de l’oli d’oliva perquè no es converteixi en un producte privatiu”

Miquel Gual: “Hem hagut d’ajustar el preu de l’oli d’oliva perquè no es converteixi en un producte privatiu”

Miquel Gual: “Hem hagut d’ajustar el preu de l’oli d’oliva perquè no es converteixi en un producte privatiu”

El president de la Cooperativa Agrícola de Sóller, un dels grans productors d’oli d’oliva verjo amb Denominació d’Origen, ha explicat que les diferents marques es veuen obligades a contenir els seus preus per evitar que l’oli es converteixi en un producte privatiu i que el consumidor no se’l pugui permetre.

Amb uns 200.000 litres d’oli d’oliva produïts aquesta temporada, dels 915.000 que han elaborat els elaboradors emparats pel segell de la Denominació d’Origen Oli de Mallorca, Miquel Gual admet que els pagesos enguany “hauran fet una bona campanya” tant pel fet que ha estat una temporada rècord pel que fa a la producció, com pel fet que els preus de l’oli són actualment elevats.

No obstant això, Gual explica que la tafona de la cooperativa que presideix no es beneficiarà tant com el pagès de l’excel·lent temporada. “No hem pogut pujar proporcionalment les nostres tarifes, perquè acabaríem en una situació insostenible per al sector”, comenta. “Acabaríem provocant que la gent no podria consumir oli d’oliva, i això seria un desastre per a nosaltres”, conclou.

Gual ha indicat que l’oli verjo novell es ven enguany a 68 euros la garrafa de 5 litres (això és, a 13’6 euros el litre). El president de la Denominació d’Origen Oli de Mallorca, Joan Mayol, confirma aquesta xifra, i explica que la majoria de productors el venen a uns 13 euros el litre.

L’oli de baixa qualitat, més car

Segons Miquel Gual, el preu de l’oli verjo “és el que menys pujada ha sofert durant el darrer any” i comenta que “han estat els olis de baixa qualitat els que han vist un major increment de preus”. Per això, en aquest moment, la diferència de preu entre un oli de mala qualitat i un oli de bona qualitat és molt poc, segons detalla el president de la Cooperativa de Sóller.

Per a Joan Mayol, la campanya que ara ha acabat representarà per als productors emparats sota el segell de la Denominació d’Origen Oli de Mallorca un moviment económic d’aproximadament 5 milions d’euros. Aquesta serà una xifra rècord, que superarà els 4’7 milions d’euros de moviment económic de l’exercici de 2018, fins ara el més elevat.

Mayol ha explicat que una part important dels productors destina el producte a consum propi.

Can Det

Des de la tafona de Can Det, de Sóller, Joan Deyà també ha admès haver viscut una temporada de rècord. “Sobretot vàrem tenir un mes de novembre de molta feina”, explica, i detalla que els mesos de desembre i gener varen ser més normals pel que fa a l’entrada de producte a la tafona.

En el seu cas, explica que gran part dels guanys extraordinaris dels productors que provenen de l’elevat preu de l’oli d’oliva se’l mengen ens insums, i comenta que els fertilitzants han experimentat un augment de preu del 150% en tres anys i que, per exemple, un tractor costa avui un 30% més que fa tan sols uns pocs anys.

Sota la Denominació d’Origen Oli de Mallorca enguany s’han collit 5’4 milions de quilograms d’oliva que s’han convertit en 913.000 litres d’oli. Es tracta de xifres de rècord per a una temporada que la climatologia favorable ha fet possible una collita extraordinària que ha beneficiat extraordinàriament el pagès.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt