Ara llegint
Oli de Mallorca tanca una temporada de rècord: 6 milions de quilograms d’oliva collida i 915.000 litres d’oli

Oli de Mallorca tanca una temporada de rècord: 6 milions de quilograms d’oliva collida i 915.000 litres d’oli

Els olivars de Mallorca han tancat una temporada excepcional, amb una producció històrica d’oliva, que els ha permès elaborar milers de litres d’oli en un moment que, precisament, aquest producte ha tocat sostre en el mercat espanyol, amb preus tan elevats que no s’havien vist mai fins ara. Després d’haver fet el càlcul oportú, els olivars adscrits a la Denominació d’Origen Oli de Mallorca han collit una xifra rècord de 6.052.758 quilograms d’oliva, que s’han convertit en 915.319 litres d’oli verjo, amb la garantia de qualitat que proporciona aquest segell. El president d’Oli de Mallorca, Joan Mayol, ha confirmat que es tracta de la producció més elevada en les poc més de dues dècades d’existència de la Denominació d’Origen. “Aquesta temporada hem aconseguit superar les xifres de l’anyada de 2017 i 2018, que varen ser de 5.367.000 quilograms d’oliva i 913.000 litres d’oli”. Mayol ha comentat que el producte ha tengut un rendiment inferior al d’anteriors temporades, però ha qualificat la collita d’excel·lent. Tot i així, s’han batut rècords tant en oliva collida com en oli exprimit, recalca. La meteorologia, a favor Tot això, diu, ha estat possible gràcies a l’ajuda de diversos factors meteorològics. La tempesta Juliette, del febrer de 2023, va ser una injecció molt important d’aigua per a les oliveres, malgrat que en alguns olivars sí que va causar destrosses. Després va arribar una primavera que no va destacar per ser calorosa, un factor que va propiciar que la flor aferràs bé i no se’n perdés gaire. Mayol continua enumerant que l’estiu va ser calorós i va espantar la plaga de la mosca, i que els arbres han tengut humitat suficient en els moments que l’han necessitat. “La conjunció de tots aquests factors ens ha anat a favor”, recalca el president de la Denominació d’Origen. En aquest moment més de 1.100 productors de diferents zones de Mallorca formen part d’aquesta Denominació d’Origen. Sumen més de 4.100 hectàrees de terreny on hi conreen, fonamentalment, les varietats d’oliva mallorquina, arbequina i picual, que són les admeses per la normativa de la Denominació d’Origen. També compten amb una quinzena de tafones autoritzades i amb una vintena d’empreses envasadores del producte. Mallorca viu en aquest moment un boom de producció d’oliva, després de la sembra de noves superfícies arran de l’aparició de la Denominació d’Origen. La superfície de conreu està estabilitzada des de l’any 2018, després d’uns anys de ràpid creixement, tot i que no està estancada i continua creixent lleugerament d’any en any. Tot i tenir en compte aquest factor, la temporada que ara es tanca serà de rècord per l’excel·lent càrrega de fruit dels arbres. Aproximadament el 80% d’aquesta producció quedarà per al consum intern a les Illes Balears, mentre que la resta viatjarà fonamentalment a Alemanya.

Els olivars de Mallorca han tancat una temporada excepcional, amb una producció històrica d’oliva, que els ha permès elaborar milers de litres d’oli en un moment que, precisament, aquest producte ha tocat sostre en el mercat espanyol, amb preus tan elevats que no s’havien vist mai fins ara.

Després d’haver fet el càlcul oportú, els olivars adscrits a la Denominació d’Origen Oli de Mallorca han collit una xifra rècord de 6.052.758 quilograms d’oliva, que s’han convertit en 915.319 litres d’oli verjo, amb la garantia de qualitat que proporciona aquest segell.

El president d’Oli de Mallorca, Joan Mayol, ha confirmat que es tracta de la producció més elevada en les poc més de dues dècades d’existència de la Denominació d’Origen. “Aquesta temporada hem aconseguit superar les xifres de l’anyada de 2017 i 2018, que varen ser de  5.367.000 quilograms d’oliva i 913.000 litres d’oli”.

Mayol ha comentat que el producte ha tengut un rendiment inferior al d’anteriors temporades, però ha qualificat la collita d’excel·lent. Tot i així, s’han batut rècords tant en oliva collida com en oli exprimit, recalca.

La meteorologia, a favor

Tot això, diu, ha estat possible gràcies a l’ajuda de diversos factors meteorològics. La tempesta Juliette, del febrer de 2023, va ser una injecció molt important d’aigua per a les oliveres, malgrat que en alguns olivars sí que va causar destrosses. Després va arribar una primavera que no va destacar per ser calorosa, un factor que va propiciar que la flor aferràs bé i no se’n perdés gaire.

Mayol continua enumerant que l’estiu va ser calorós i va espantar la plaga de la mosca, i que els arbres han tengut humitat suficient en els moments que l’han necessitat. “La conjunció de tots aquests factors ens ha anat a favor”, recalca el president de la Denominació d’Origen.

En aquest moment més de 1.100 productors de diferents zones de Mallorca formen part d’aquesta Denominació d’Origen. Sumen més de 4.100 hectàrees de terreny on hi conreen, fonamentalment, les varietats d’oliva mallorquina, arbequina i picual, que són les admeses per la normativa de la Denominació d’Origen. També compten amb una quinzena de tafones autoritzades i amb una vintena d’empreses envasadores del producte.

Mallorca viu en aquest moment un boom de producció d’oliva, després de la sembra de noves superfícies arran de l’aparició de la Denominació d’Origen. La superfície de conreu està estabilitzada des de l’any 2018, després d’uns anys de ràpid creixement, tot i que no està estancada i continua creixent lleugerament d’any en any.

Tot i tenir en compte aquest factor, la temporada que ara es tanca serà de rècord per l’excel·lent càrrega de fruit dels arbres. Aproximadament el 80% d’aquesta producció quedarà per al consum intern a les Illes Balears, mentre que la resta viatjarà fonamentalment a Alemanya.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt