Ara llegint
Miquel Mir demana “màxima ambició” en la reutilització de l’aigua depurada

Miquel Mir demana “màxima ambició” en la reutilització de l’aigua depurada

Miquel Mir demana "màxima ambició" en la reutilització de l'aigua depurada

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, ha assenyalat que «incrementar els percentatges de reutilització d’aigua és el gran repte en matèria de circularitat que ha d’encarar l’arxipèlag els anys a venir».

Ho ha fet durant la seva intervenció en la cloenda de les Jornades «Transitar cap a la sostenibilitat?» organitzades pel Consell Social i Econòmic de les Illes Balears (CES). En la segona jornada de l’esdeveniment, centrada en la circularitat, el conseller ha reclamat «la màxima ambició a totes les administracions amb competències en la gestió del cicle integral de l’aigua» per poder avançar en «un tema d’importància crítica per al benestar futur dels ciutadans i ciutadanes de les nostres illes».

En aquest sentit, Mir ha afegit que «gràcies als canvis normatius impulsats aquesta legislatura per la direcció general de Recursos Hídrics, principalment la revisió de tercer cicle del Pla Hidrològic, les Illes Balears ja estan preparades per a fer una gran passa endavant en aquesta matèria assegurant una major disponibilitat del recurs els propers anys».

Reutilització de l’aigua depurada

Actualment, les Illes Balears reutilitzen un terç aproximadament de l’aigua que es depura; un percentatge que el conseller preveu es pugui incrementar notablement els propers anys gràcies a iniciatives com les de l’Agència Balear de l’Aigua que, recentment, ha aprovat els criteris i objectius de disseny dels nous projectes de depuració en els quals es prioritza la reutilització com a forma de retorn al medi de les aigües una vegada depurades, i en cas que no sigui possible, la creació i manteniment de zones humides de manera que, d’una banda, s’afavoreixi la biodiversitat.

Mir ha alertat, però, que hi ha obstacles estructurals importantíssims per avançar en el camí correcte com ara l’excés de salinització en algunes xarxes de clavegueram municipals que afecta al 57% de l’aigua que arriba a les depuradores. En aquest sentit, el conseller ha recordat que «el Govern no dona l’esquena als ajuntaments» i ha aprovat paquets d’ajudes com l’anunciat el passat mes de setembre, valorat en 20 milions, i que es finançarà amb fons de l’Impost de Turisme Sostenible (ITS).

A més, ha recordat que Recursos Hídrics ja ha adjudicat una convocatòria de 2,6 milions de fons NextGenerationEU destinada als municipis de menys de 20.000 habitants destinada a millorar les xarxes d’abastiment; una convocatòria que, segons ha recordat, «va ser aprovada per l’Estat a instància de diverses comunitats autònomes, entre les quals les Illes Balears».

Finalment, Mir ha volgut recordar «el caràcter pioner en matèria de circularitat de la Llei de Residus, aprovada el 2019» que, segons ha dit, «va assentar les bases per a un canvi de model i, sobretot de mentalitat», que, segons ha dit, «s’ha materialitzat en iniciatives posteriors com la Llei turística en la qual s’hi van incloure una sèrie de mesures d’impuls a la circularitat impulsades per les direccions generals de Residus i Educació Ambiental i de Recursos Hídrics».

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt