Medi Ambient adjudica més de 17 milions d’euros per impulsar un nou model en la gestió dels residus
El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, i el director general de Residus i Educació Ambiental, Sebastià Sansó, varen visitar ahir divendres el Punt verd de Puigpunyent, un dels ajuntaments que han rebut una ajuda de la Conselleria emmarcada en la convocatòria de subvencions (2021-23) per al finançament d’inversions relatives a la prevenció, reducció i gestió de residus a les Illes Balears, que ha comptat amb un pressupost de 2.180.000 euros.
«Seguim donant suport als ajuntament perquè implantin el nou model de gestió que impulsa la Llei de Residus i Sòls Contaminats de les Illes Balears» ha assegurat Mir qui ha afegit que aquesta convocatòria està dotada de fons propis de la Conselleria i que amb aquests 2,1 milions, enguany, segons ha explicat, ja s’han adjudicat més de 17,7 milions d’euros provinents del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència i el Pla d’Impuls al Medi Ambient (PIMA) d’economia circular.
Cal afegir que està en procés de tramitació una segona partida de fons europeus NextGenerationEU per un import de 6,5 milions d’euros i que ja s’han celebrat les primeres comissions insulars de residus en les quals s’han establert els criteris de distribució del Fons de Prevenció i Gestió de Residus per als exercicis de 2022 i 2023, amb una previsió de màxims de 10,2 milions d’euros del canon de residus.
Sansó, per la seva banda, ha explicat que l’objecte d’aquesta convocatòria és millorar la prevenció i gestió de residus municipals mitjançant ajudes per millorar les deixalleries de les Illes Balears i adequar-les a la normativa, construir noves deixalleries i adquirir-ne de mòbils, finançar campanyes de sensibilització de residus, finançar la redacció de plans i programes de prevenció i gestió de residus municipals, instal·lar papereres per permetre la recollida selectiva, fomentar el compostatge domèstic i comunitari o finançar la recollida selectiva a nivell municipal del residu tèxtil.
Gràcies a la convocatòria, Puigpunyent ha pogut dur a terme la campanya d’Inspecció Tècnica de Residus (ITR) als habitatges adscrits que fan compost domèstic. A més, s’han dut a terme activitats d’educació ambiental amb el CEIP Puig de Na Fàtima en les que s’ha ensenyat als més petits com reciclar correctament a casa i quins són els beneficis del compost. A més, també s’han treballat altres conceptes sobre el medi ambient tals com el canvi climàtic o la biodiversitat.
Aquest mateix divendres, es va fer entrega d’un compostador comunitari a l’escola i, en unes setmanes, es realitzaran cursos de compostatge per a tots els veïns i veïnes on es farà entrega d’un compostador domèstic a totes les persones assistents.