Ara llegint
Terraferida denuncia que el sòl rústic de Mallorca desapareix per la construcció i ampliació d’unifamiliars

Terraferida denuncia que el sòl rústic de Mallorca desapareix per la construcció i ampliació d’unifamiliars

Terraferida ha realitzat un estudi comparatiu dels canvis territorials a l’illa de Mallorca entre 2015 i 2021. L’anàlisi de les fotografies aèries d’aquests anys ha permès detectar, delimitar i classificar els principals canvis territorials esdevenguts. Els resultats preliminars mostren com la construcció de grans xalets a foravila és el canvi territorial més important i impactant dels que han tengut lloc a Mallorca en els darrers 6 anys. La comparativa ha permès identificar 2.054 habitatges unifamiliars nous o ampliats a foravila, dels quals 1.002 són de nova planta i 1.052 són el resultat d’ampliacions de cases preexistents.

Aquesta investigació ha permès quantificar la superfície artificialitzada pels nous habitatges en sòl rústic. En total s’han transformat 4,1 km2 (411 ha). Les 1.002 noves construccions han consumit 3,53 km2 mentre que les ampliacions han consumit o urbanitzat 0,58 km2. Aquests 4,1 km2 corresponen a una superfície major que la de qualsevol centre urbà de Mallorca. De fet, seria equivalent a tres vegades la superfície de tot el centre històric de Palma (1,4 km2). Terraferida afirma que el seu impacte des del punt de vista ecològic, territorial, agrari, paisatgístic, de mobilitat, d’organització territorial i social és sense dubte el més important i accelerat al qual s’enfronta Mallorca.

Les dades mostren també que la superfície mitjana ocupada per cada habitatge és de 3.500 m2, el que multiplica per 11,5 els 300 m2 permesos per a l’edificació. Edificis i infraestructures annexes, aparcaments, camins d’accés exclusiu, solàriums i piscines acaben desfigurant parcel·les de diverses hectàrees, multiplicant també l’impacte ambiental i paisatgístic i consumint nous recursos com l’aigua i l’energia.

Aquestes dades se sumen a la recerca que Terraferida va fer per determinar la capacitat d’edificació encara disponible al sòl rústic. Aquell treball va localitzar 53.000 habitatges edificats, 11.200 parcel·les edificables i 7.400 edificis ampliables (https://bit.ly/3DarPPR), tot sense comptabilitzar milers de parcel·les inedificables però que agrupades generen noves unitats edificables.

Les conclusions de l’estudi de Terraferida són que el sòl rústic de Mallorca i tots els seus recursos naturals, ecològics, patrimonials i culturals desapareixen sota una epidèmia de construcció dirigida a un petit segment de població d’altíssim poder adquisitiu. Aquesta excepció urbanística, que permet urbanitzar foravila i que no existeix a cap comunitat autònoma de l’estat ni a l’illa de Menorca, té un impacte ambiental enorme.

Un altre aspecte que consideren preocupant és que aquest fenomen duu associat un procés de gentrificació profund que aboca al camp nous usos urbans i turístics i noves infraestructures de manera accelerada. La conseqüència, afirmen, és un abandonament massiu dels usos agraris, la disminució de superfície agrària útil i una major dependència alimentària de l’exterior.

Encara que la urbanització de foravila afecta el conjunt de l’illa, els municipis del Llevant i el Migjorn presenten una major superfície afectada dins el període d’estudi. La superfície ocupada per nous unifamiliars l’encapçalen Santanyí, Manacor, Felanitx, Campos, ses Salines i Llucmajor. Es constata, expliquen, que la construcció de l’autopista Llucmajor- Campos ha esdevengut una infraestructura clau en aquest procés urbanitzador.

És per això que proposen:

  • Una moratòria immediata de construccions residencials en sòl rústic i la protecció definitiva del sòl rural.
  • Un nou Pla Territorial Insular (PTI) que el protegeixi de manera efectiva i en privilegiï els usos agraris, naturals i educatius.
  • Un pla de rehabilitació d’habitatges dins els centres històrics del pobles i ciutats de Mallorca amb criteris socials i que permeti crear nous llocs de feina si són necessàris.
  • Que es reforci de manera significativa la inspecció del lloguer turístic i l’Agència de Defensa del Territori per combatre també la il·legalitat.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt