Tres sessions de formació per saber com tramitar els ajuts amb la nova PAC
La conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació ha realitzat avui la primera de les tres sessions de formació als tècnics de les delegacions comarcals del Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears (FOGAIBA) i també a les entitats col·laboradores (organitzacions agràries, cooperatives i altres organismes) que tramitaran les ajudes de la nova campanya de la PAC, que començarà dia primer de març i s’allargarà fins dia 31 de maig.
El director general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, Fernando Fernández, ha explicat que «som a una setmana de la campanya de la PAC 2023, amb nous elements i, per primer cop, amb el reconeixement explícit de la regió insular, amb els sobrecosts de producció i amb uns pagaments diferenciats a cada un dels instruments, per sobre de la mitjana peninsular».
Es calcula que, de mitjana, es rebrà un 50% més del que rebran a la Península, i un 60% més que es rebia fins ara a les Balears, per tal de compensar així els sobrecosts deguts a la insularitat.
Una web per a la nova PAC
Des de la conselleria s’ha habilitat una pàgina web específica per a la nova PAC, amb informació bàsica sobre els terminis per a presentar les sol·licituts de les ajudes i com tramitar- les. A la direcció pac.caib.es, el sector primari podrà consultar les ajudes que es poden sol·licitar a partir del proper dimecres. Es tracta de l’ajuda bàsica a la renda per a la sostenibilitat, el pagament complementari de joves, el pagament redistributiu, les ajudes associades a determinades produccions agrícoles i ramaderes, els ecoesquemes (bones pràctiques ambientals voluntàries) i les ajudes agroambientals SIG, com ara les destinades al foment de l’agricultura ecològica, a la cria de races autòctones o el pagament compensatori de zones de muntanya, entre d’altres.
Fernández ha explicat que «en primer lloc, per aconseguir que la nova PAC sigui una realitat amb totes les oportunitats que planteja, els pagesos han d’introduir canvis per poder obtenir més beneficis i, en segon lloc, han de rebre l’assessorament i la informació de manera minuciosa i personalitzada en cada cas, perquè no hi haurà una PAC igual que una altra».
En aquest sentit, ha recordat que la jornada iniciada aquest dimecres va dirigida a 40 tècnics i tècniques de les delegacions comarcals del FOGAIBA i també al personal tècnic d’una dotzena d’entitats col·laboradores, a les quals s’enforteix el suport perquè puguin respondre «millor i amb un assessorament més específic als seus socis i afiliats en una campanya tan important com la d’enguany».
El director general ha recordat, finalment, que la conselleria s’ha marcat tres objectius molt concrets en aquest primer any de la nova PAC. D’una banda, considera que és important consolidar la ‘bossa’ de drets que hi ha a les Balears, que actualment són uns 125 mil: «No podem perdre drets i, si és possible, n’hem de guanyar de nous a través de la Reserva Nacional, tractant d’incrementar-los en un 1 o 2%», ha dit.
En segon lloc, ha volgut remarcar la importància d’augmentar el coeficient d’admissibilitat de pastures (CAP) i tenir així més superfície de pastures permanents, i finalment, que el grau de penetració dels ecoesquemes sigui d’un 70% respecte de tota la superfície que es declara a les Balears: «Tenen imports diferents i poden suposar un ajut extra i molt important per als pagesos», ha conclòs.