Yllanes insta a propietaris de grans aparcaments a instal·lar plaques fotovoltaiques: “és una obligació, però també un deure moral”
El vicepresident i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, s’ha reunit aquest dilluns amb diferents representants d’empreses, patronals i entitats que disposen de grans aparcaments a les Illes Balears i els ha instat a aprofitar els 25 milions d’euros que les institucions disposen per instal·lar plaques fotovoltaiques en aquests espais i donar així compliment a la Llei 10/2019 de canvi climàtic i transició energètica.
Yllanes ha recordat que segons s’estableix en l’article 53 de la Llei, abans de l’1 de gener de 2025, en les instal·lacions existents de titularitat privada amb aparcament en superfície en sòl urbà que ocupin una àrea total de 1.500 metres quadrats o més i que tenguin una potència contractada de 50 kW o més, s’hi ha d’incorporar generació solar fotovoltaica per a autoconsum, ja sigui en l’espai d’aparcament o en la coberta de les instal·lacions.
A més, ha continuat explicant el vicepresident, també s’han de cobrir amb plaques solars de generació fotovoltaica els espais destinats a les places d’estacionament de tots els aparcaments de titularitat pública en sòl urbà ubicats en superfície que ocupin una àrea total superior a 1.000 metres quadrats. En aquest punt, el també conseller ha explicat que el Govern hi està fent feina i que està solaritzant, gràcies a la col·laboració d’altres institucions i l’Institut Balear de l’Energia (IBE). Així hi ha un total de 25 projectes en aparcaments de la Comunitat Autònoma, inclosos dins el Pla d’Autoconsum del Govern, i d’altres municipals.
«A nivell públic, estem avançant i fent passes de valent per solaritzar aquests tipus d’espais que ens poden sumar uns 14,3 MW de potència procedent d’energia neta i que ens ajudarà a fer una passa més per aconseguir la sobirania energètica de les Illes i provocant un estalvi de 10.740 tones de Co2 /any. Per això, invertirem prop de 26,5 milions d’euros a través de l’IBE per a executar tots els projectes que hi ha actualment en cartera. Alguns ja s’han executat, com el cas de l’Hospital Mateu Orfila i l’aparcament del poliesportiu de Consell; d’altres estan en execució, com l’Hospital de Manacor i el de Son Turgores a Alaró, i d’altres ja els tenim redactats com els aparcaments d’ajuntaments d’Eivissa, Maó, Ciutadella, Manacor, Sa Pobla o Alcúdia. Avui tornem a fer una crida al sector privat per a que aprofiti els recursos necessaris, que sumen 25 milions d’euros en diferents convocatòries, i pugui donar compliment amb la Llei», ha afegit el vicepresident.
El director general d’Energia i Canvi climàtic, per la seva part, ha destacat que «el fet d’aprofitar les zones ja degradades com els aparcaments per instal·lar renovables és una obligació, però també un deure moral dels titulars d’aquests espais. El Govern hi està destinant una quantitat ingent de recursos econòmics perquè això sigui possible. Abans de 2025 els grans aparcaments han de tenir plaques fotovoltaiques per així ajudar a reduir l’ús de combustibles fòssils».
Les línies de subvenció obertes
La Vicepresidència i Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, a través de la Direcció General d’Energia i Canvi Climàtic, té oberta una convocatòria pública de subvencions per una quantia de 15 milions d’euros per al foment d’instal·lacions fotovoltaiques per a autoconsum a pèrgoles i marquesines d’aparcaments públics o privats i punts de recàrrega de vehicle elèctric a les Illes Balears. Aquesta convocatòria romandrà oberta fins al 30 de juny de 2023.
A més, hi ha una altra convocatòria pública de subvencions de 10 milions per al foment d’actuacions combinades d’energies renovables, eficiència energètica i mobilitat elèctrica promogudes per empreses del sector privat considerades com a grans consumidores d’energia.
El que diu la Llei sobre els aparcaments
Abans de l’1 de gener de 2025, els aparcaments existents s’han d’adaptar al que preveuen els articles 53.2, 53.3 i 66.1 d’aquesta Llei, excepte els de les empreses o administracions que disposin de més de deu aparcaments subjectes al que preveuen els articles esmentats, cas en què s’hi han d’adaptar abans de l’1 de gener de 2027.
Article 53. Aprofitament dels grans aparcaments en superfície i de cobertes
2. En les instal·lacions existents de titularitat privada amb aparcament en superfície en sòl urbà que ocupi una àrea total de 1.500 metres quadrats o més i que tengui una potència contractada de 50 kW o més, s’hi ha d’incorporar generació solar fotovoltaica per a autoconsum, ja sigui a l’espai d’aparcament o a la coberta de les instal·lacions.
3. S’han de cobrir amb plaques solars de generació fotovoltaica els espais destinats a les places d’estacionament de tots els aparcaments de titularitat pública en sòl urbà ubicats en superfície que ocupin una àrea total superior a 1.000 metres quadrats.
Article 66. Punts de recàrrega per a vehicles elèctrics en aparcaments
1. Tots els aparcaments d’edificis no residencials amb més de 40 places d’estacionament han de disposar almenys d’un punt de recàrrega de vehicle elèctric per cada 40 places.
Els aparcaments a edificis no residencials de nova construcció o on es realitzi una reforma integral i amb més de 10 places d’estacionament, han de disposar d’almenys un punt de recàrrega de vehicle elèctric, i, a més de complir amb el requisit del paràgraf anterior, hauran de preveure la infraestructura necessària que possibiliti la instal·lació futura d’un punt de recàrrega de vehicles elèctrics per cada 5 places.