Ara llegint
Yllanes s’alinea contra el parc fotovoltaic projectat per Aena a Son Bonet

Yllanes s’alinea contra el parc fotovoltaic projectat per Aena a Son Bonet

El vicepresident del Govern i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, ha visitat avui dematí els terrenys de Son Bonet on Aena preveu construir un parc fotovoltaic i ha assegurat que «continuaré insistint tant a Aena com al Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana perquè no es construeixi un parc fotovoltaic en aquesta zona verda».

La reclamació s’ha fet conjuntament amb l’Ajuntament de Marratxí, que ha comptat amb la participació del seu batle, Miquel Cabot, i de la Plataforma Son Bonet Pulmó Verd. A més, la visita ha comptat amb la presència del director general d’Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava, qui ha asseverat que «l’espai de Son Bonet és un lloc d’ús social dels veïns i veïnes del municipi de Marratxí. Aquests espais són essencials per mitigar i adaptar-nos al canvi climàtic, sempre que estiguin ben cuidats i puguin ser un espai verd, que és el que proposen les associacions de veïns de la zona».

Yllanes, a més, ha recordat que va demanar el mes de juny passat a la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, que el Ministeri cerqués altres emplaçaments per al parc fotovoltaic d’Aena a Son Bonet. «Els vaig demanar que reconsideressin l’opció d’establir el parc fotovoltaic promogut per Aena en l’aeròdrom de Son Bonet i que cerquessin alternatives a altres emplaçaments disponibles, com les cobertes dels aparcaments de la seva titularitat. La gran contestació social que està generant el projecte d’aquest parc ens fa pensar que la instal·lació no s’hauria de dur a terme en els termes actuals exposats per Aena i que, de moment, continua en tramitació».

El vicepresident ha explicat que «per valorar i fer una proposta de modificació del projecte, li sol·licitarem una reunió al més aviat possible amb l’objectiu d’arribar a un acord i que Aena pugui aconseguir els objectius climàtics, no sols a nivell estatal, sinó també en l’àmbit autonòmic. Consideram que Aena, com a empresa majoritàriament pública, hauria d’assumir l’obligació d’instal·lar plaques fotovoltaiques en els seus aparcaments situats en territori balear abans d’ocupar terreny no urbà. Creiem que hi ha moltes altres ubicacions que es podrien aprofitar amb un impacte menor».

Yllanes ha insistit que la implantació d’energies renovables és una prioritat per a la Comunitat Autònoma de la Illes Balears, tal com demostren les dades, les propostes i la normativa aprovada, encaminada a agilitar la seva tramitació. «Però també és cert que aquesta implantació ha d’anar acompanyada d’una acceptabilitat i consens social, que en el cas de Son Bonet no existeix, i entenem que una empresa majoritàriament pública hauria de ser especialment sensible a aquesta circumstància», ha afegit el vicepresident.

Finalment, el vicepresident ha emplaçat Aena a reduir el seu projecte i buscar una alternativa. «Consideram que Aena ha d’implantar energies renovables, però no compartim que els seus projectes siguin contraris a la voluntat del municipi de Marratxí i de la resta d’institucions de les Illes Balears, que ja han expressat el seu rebuig al projecte tal com està previst. Aena és una empresa majoritàriament pública que ha de servir a l’interès general i els seus projectes haurien d’anar de bracet de la resta d’administracions públiques implicades, per la qual cosa hauria d’acceptar la reducció del parc projectat i proposar alternatives en altres emplaçaments disponibles com les cobertes dels aparcaments de la seva titularitat».

L’Ajuntament, per part seva, manté la seva postura, aprovada per unanimitat al plenari municipal, que és vetllar perquè aquest espai continuï destinat a l’ús de la ciutadania.

«Els plans d’Aena no poden passar per ocupar aquest espai que ha de ser, com sempre, un espai lliure perquè el pugui gaudir la gent del poble», ha apuntat el batle de Marratxí, Miquel Cabot.

Finalment, des de la Plataforma Son Bonet Pulmó Verd han destacat que «Aena no es pot comportar com un Estat dins d’un estat; Aena no pot estar per sobre dels nostres representant públics».

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt