Ara llegint
Metges i arquitectes demanen convertir les vies urbanes en peatonals durant els caps de setmana

Metges i arquitectes demanen convertir les vies urbanes en peatonals durant els caps de setmana

Metges i arquitectes demanen convertir les vies urbanes en peatonals durant els caps de setmana

El Col·legi Oficial d’Arquitectes de les Illes Balears (COAIB) i el Col·legi Oficial de Metges de les Illes Balears (COMIB) han signat un conveni de col·laboració pel qual ambdues institucions es comprometen a treballar i desenvolupar accions conjuntes i formatives que impulsin la creació d’espais i ciutats saludables com a actuació preventiva i eficaç per reduir l’impacte dels factors de risc per a la salut i el benestar de la població derivats de l’escalfament global.

El Degà Bernat Nadal del COAIB, representant el Col·legi Oficial d’Arquitectes, ha explicat què “són accions dirigides per i per a millorar la qualitat de vida dels ciutadans. Conscienciar que una millora al nostre dia a dia serà una millora a llarg termini. Arquitectes i metges anem en sintonia i amb un objectiu clar: divulgar els nostres coneixements perquè puguin arribar a la nostra societat”.

Per això, l’acord preveu la realització d’accions de caràcter formatiu i divulgatiu que traslladaran a la població la importància de millorar els espais que habitam i la qualitat dels mateixos per millorar la salut i així, de manera preventiva, evitar que els efectes del canvi climàtic afectin en la menor manera possible la població: el 80% dels determinants socials que influeixen sobre la salut estan fora del sistema sanitari, i d’aquests, el 25% que condiciona la nostra salut vénen marcats pels entorns que habitem i la situació de les nostres ciutats, segons dades de l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

A Palma

Una de les primeres peticions que ambdós col.lectius demanen a l’Ajuntament de Palma és poder fer peatonals determinades vies urbanes de la Ciutat durant el cap de setmana. “L’objectiu és retornar la ciutat a les persones” diu Nadal. Per part seva Recasens comenta que “poder caminar en família per enmig d’un carrer com, per exemple, Jaume III, ajuda a socialitzar i al benestar de les persones”.

El doctor Carles Recasens, president del COMIB, ha manifestat la implicació de la professió mèdica en totes aquelles accions que contribueixen a millorar les condicions de salut de les persones i de la societat en conjunt i ha assenyalat que “el dret a la salut implica mesures sanitàries i mesures socials, que, de manera indissociable, connecten amb el dret a un habitatge digne, adequat i de qualitat i a gaudir d’entorns urbans saludables, segurs i sostenibles. En els darrers anys hem viscut una crisi derivada d’una pandèmia i els efectes del canvi climàtic són evidents”.

Des del COMIB i el COAIB han indicat que “per les seves implicacions, aquest conveni és una col·laboració lògica entre dos col·lectius de professionals que, sumant els seus coneixements i esforços, poden cooperar per sensibilitzar encara més la població sobre la importància que els nostres habitatges, edificis, pobles, ciutats i territoris en millorin la qualitat i guanyin, així, en salut i sostenibilitat mitjançant l’adequació d’espais públics i les rehabilitacions integrals”.

“No podem fer política amb l’urbanisme. Necessitam un pacte a 30 o 40 anys per a fer canvis en les ciutats en benefici de les persones” han comentat els arquitectes.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt