Ara llegint
La cooperativa Pagesos Ecològics de Mallorca tanca l’any amb 50 socis i més de 4 mil ha

La cooperativa Pagesos Ecològics de Mallorca tanca l’any amb 50 socis i més de 4 mil ha

La Xarxa de Pagesos Ecològics demana que les administracions locals revitalitzin l'agricultura

Aquest 2023 es compleixen 7 anys de la posada en marxa de la cooperativa Pagesos Ecològics de Mallorca (PEM), una entitat que tanca l’any amb 50 productors ecològics de carn de me, fruita i hortalissa de temporada que gestionen 4.100 hectàrees de territori.

En un comunicat, l’entitat destaca que un dels aspectes que més satisfacció genera, però, és la mitjana d’edat dels socis. En el cas de la secció d’horta es situa en 44 anys i 51 a la secció ramadera. Recorden que la mitjana d’edat entre els pagesos de Mallorca se situa en 57 anys i que aquest és un dels factors que més preocupen de cara al relleu generacional.

La cooperativa va néixer de la mà d’uns pocs productors de me ecològic amb el suport de l’entitat APAEMA i de llavors cada any s’han anat incorporant més socis amb noves guardes d’ovelles. Enguany s’ha aconseguit assolir la xifra de 30 ramaders, que gestionen una important cabana formada per 4.500 ovelles reproductores que nodreixen centenars de mens cada any.

Els mens pujats per aquestes guardes d’ovelles són seleccionats i comercialitzats amb el segell Me Ecològic de Mallorca. Aquest segell no només garanteix l’alimentació ecològica dels animals, també la criança en llibertat i un control veterinari exhaustiu que permet seleccionar només els animals de qualitat excel·lent.

Més novella és la secció d’horta. En 3 anys de vida ha assolit la xifra de 20 socis productors de fruita i hortalissa. Aquests socis gestionen ara mateix prop de 30 hectàrees de desenes de varietats hortícoles en reguiu.

Pel que fa a les més de 4.100 hectàrees de superfícies gestionades pels socis, cal destacar el policultiu i la diversitat d’hàbitats, que conformen un mosaic paisatgístic ric i divers en biodiversitat i que garanteixen una alimentació variada i rica a la cabana reproductora. Les superfícies de cereals i lleguminoses cultivades en l’actualitat ja superen les 700 hectàrees. Els pagesos ramaders de PEM gestionen més de 1.150 hectàrees de zones boscoses. D’aquestes n’hi ha 660 de pasturables. Es tracta de zones naturals on els animals hi passen temporades alimentant -se i descansant. Això dona una idea de la importància del maneig del bestiar i del paper dels pagesos en la gestió de les masses forestals i els incendis, una tasca més que no està reconeguda socialment.

Els pagesos de PEM gestionen així mateix 530 hectàrees de fruiters de secà, principalment garrovers, ametllers i figueres, cultius que tenen alhora desenes de varietats. Destaquen també 145 hectàrees d’oliveres, 85 de garrovers, 18 d’ametllers, 16 de tarongers, 4 d’albercoquers i 3 ha d’alvocats, entre altres fruiters variats.

Els socis de PEM expliquen que estan compromesos en la defensa d’aquestes varietats locals d’arbres, hortalisses i races animals autòctones. “Aquests és un compromís personal de cada pagès i de tota la cooperativa per mantenir aquest patrimoni de valor incalculable, especialment en un context on l’agroindústria uniformitza cada dia més les produccions i simplifica l’alimentació de la població i dels animals”, conclouen.

Pagesos Ecològics de Mallorca anima a la població local a continuar apostant per les produccions locals i ecològiques, especialment en un any tan difícil per a la pagesia a causa de les altes temperatures i la preocupant manca de pluges d’aquest 2023.

La Cooperativa PEM demana al Govern que impulsi mesures contra la sequera, inverteixi molt més en depuració i reaprofitament d’aigües, freni l’especulació al sòl agrari amb nous xalets i polígons solars i es comprometi en defensa d’una agricultura ecològica, local, familiar i cooperativa.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt