Ara llegint
APAEMA, premi Medi Ambient de l’Ajuntament de Calvià

APAEMA, premi Medi Ambient de l’Ajuntament de Calvià

Avui vespre ha tengut lloc la cerimònia de lliurament dels Premis Medi Ambient organitzats per l’Ajuntament de Calvià. L’esdeveniment, celebrat a les cases de la finca pública de Galatzó (Es Capdellà), ha tengut com a objectiu destacar les iniciatives mediambientals que es duen a terme en el municipi.

APAEMA ha guanyat el primer premi. L’Associació de Producció Agrària Ecològica de Mallorca ha estat premiada amb 4.000 euros pel projecte “Estudi diagnòstic del sector agrari ecològic del municipi”. Els objectius han estat fer un diagnòstic i fomentar un model sostenible, així com fer propostes de dinamització agroecològica.

El jurat ha destacat la capacitat de consensuar un pla d’acció viable d’impuls del sector agrari ecològic a Calvià. Aquesta iniciativa també esdevé un reconeixement al compromís d’APAEMA amb la promoció de l’agricultura ecològica.

El segon premi, dotat amb 3.000 euros, ha estat atorgat al projecte de “Monitoratge Ambiental de tres platges de Calvià”. Aquest reconeixement destaca la promoció de la participació estudiantil i la millora de l’entorn costaner. Això ha implicat la participació activa dels estudiants dels tres instituts públics del municipi, en col·laboració amb l’Associació Clean Boating. El projecte consisteix en sortides mensuals a tres platges de Calvià per estudiar-les.

El jurat ha destacat el triple vessant del projecte, com a acció formativa en ciències que fomenta l’aprenentatge pràctic dels estudiants; la millora ambiental de l’entorn, que contribueix de manera concreta a la conservació de les platges de Calvià; i la sensibilització sobre l’entorn i la problemàtica dels residus, el que suposa una conscienciació sobre la gestió de residus i la importància de la preservació del medi ambient.

La Societat d’Història Natural de les Balears ha estat guardonada amb una distinció valorada amb 2.000 euros per l’estudi de la biodiversitat del projecte “Estudi dels Endemismes Invertebrats Terrestres del Municipi de Calvià”. Aquest premi reconeix la seva contribució a l’avaluació i preservació del patrimoni natural del municipi.

El projecte ha consistit en un estudi exhaustiudels endemismes invertebrats terrestres a Calvià, amb la creació d’un mapa cartogràfic. La recerca es basa en l’anàlisi de dades, bibliografia i sortides de camp. El jurat ha destacat d’aquest projecte que és un “estudi inèdit a Calvià, fet per investigadors amb una trajectòria àmplia, de gran utilitat per a futures planificacions del municipi i per donar a conèixer un patrimoni natural oblidat.”

L’associació Protemar ha estat guardonada també amb el tercer premi, dotat amb 2.000 euros, per “Neteges i Accions en el Medi Mari i la Costa de Calvià”.

Aquesta distinció reconeix l’ampla trajectòria de l’associació en matèria de neteges ambientals i pel seu impacte en la preservació del litoral i el medi marí. El projecte de Protemar ha inclòs diverses neteges en diferents punts com Cala Figuera, Portals Vells, Santa Ponça, Cala Fornells, entre d’altres.

El jurat ha subratllat la gran diversitat d’actuacions, incloent-hi neteges submarines, de platges, terrestres i torrents, amb un voluntariat involucrat. També han destacat l’àmplia trajectòria de Protemar en iniciatives ambientals, la continuïtat del projecte, l’atenció en el voluntariat i la planificació de neteges per al 2024.

Una menció especial de 2.000 euros ha estat atorgada a la iniciativa de Creu Roja sobre la “Sensibilització i Vigilància Ambiental de Portals Vells”.

Aquest accèssit reconeix la iniciativa de preservació de Portals Vells i la conscienciació ambiental. El reconeixement destaca la importància ambiental, que implica la vigilància amb caiacs per controlar els fondejos il·legals sobre posidònia, així com la vigilància per terra per informar sobre la normativa ambiental de l’espai natural i promoure la recollida separada dels residus.

El jurat ha destacat la participació del voluntariat i la planificació de l’actuació.

L’AMIPA CEIP Son Ferrer ha estat reconeguda també amb un accèssit de 2.000 euros pel projecte innovador “Creació d’un Ecopati” com a Millor Iniciativa de Reducció de Residus, que s’ha centrat en la transformació del centre educatiu mitjançant la creació d’una zona verda amb taules de pícnic i la substitució de les papereres per punts de reciclatge especialitzats (plàstic, paper i orgànic). A més, es va fer sensibilització entre l’alumnat sobre la gestió responsable dels residus.

El jurat ha destacat la planificació de la iniciativa, amb un pressupost detallat i plànol, així com la sensibilització, que destaca la importància de gestionar correctament els residus.

El jurat, compost per Juan Thomás, regidor de Medi Ambient; Eduard Cózar, cap de servei de Medi Ambient; i Aniol Esteban, de Fundació Marilles, ha fet l’avaluació dels projectes presentats.

L’acte de lliurament de 15.000 euros amb premis a iniciatives mediambientals ha comptat amb la presència d’un centenar de persones entre participants, guanyadors i autoritats locals.

Tots s’han aplegat per reconèixer i celebrar, amb música en directe i l’actuació de l’humorista Xavi Canyelles, els esforços i assoliments en pro del medi ambient a la comunitat calvianera.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt