Ara llegint
Cada any es produeixen més incendis a les llars de Mallorca, i aquesta és una dada que preocupa molt als Bombers

Cada any es produeixen més incendis a les llars de Mallorca, i aquesta és una dada que preocupa molt als Bombers

Cada any es produeixen més incendis a les llars de Mallorca, i aquesta és una dada que preocupa molt als Bombers

L’any 2023 passarà a la història per ser el que més incendis en habitatges ha registrat a l’illa de Mallorca. L’any passat es varen declarar 484 focs a les llars mallorquines, més que qualsevol any des que se’n tenen registres. El 2022 n’hi va haver 479, 452 el 2021, 311 el 2020 o 379 l’any 2019.

Aquesta dada confirma una trista tendència: i és que cada any hi ha més incendis que l’anterior.

Per tot això, els Bombers de Mallorca fan una crida a la prevenció i a la precaució per evitar els incendis a les llars. No només pels danys materials que poden causar, sinó perquè poden tenir conseqüències fatals. La mitjana de morts en incendis als habitatges és de gairebé una persona i mitja a l’any (1,46).

Una víctima mortal

L’any 2023 va morir una persona per culpa del foc a les llars a Mallorca. I enguany ja hi ha hagut una nova víctima, a principis de gener, quan un home major amb mobilitat reduïda va morir en un incendi que es va declarar en un habitatge de Llucmajor.

«Ens hem de conscienciar que els incendis a les llars són molt perillosos i poden arribar a tenir conseqüències catastròfiques o fatals. Hem de fer tot el que estigui a les nostres mans per evitar-ho», ha assegurat el director insular d’Emergències, Joan Fornàs.

Amb el fred

El cos d’emergències del Consell de Mallorca també destaca que els mesos en què hi ha més incendis a les cases són els de tardor i hivern, quan arriba el fred. El mal ús que es fa dels sistemes de calefacció els converteix en un perill: són els majors causants de foc a les cases. Una gran part dels accidents passen quan es deixen estufes o brasers encesos durant la nit sense vigilància. Una altra causa d’incendis és fumar al llit.

Una de les recomanacions que es fan des del Servei dels Bombers de Mallorca és la instal·lació de sistemes de detecció de fums. Es tracta d’una mesura econòmica, senzilla i molt eficient. Aquests aparells avisen de seguida que detecten fum a l’habitació. Són molt efectius, sobretot si hi ha un incendi mentre es dorm. És una mesura molt habitual a la resta d’Europa i, fins i tot obligatòria, al Regne Unit.

Les franges d’edat més vulnerables, en el cas d’incendi, són els menors i la gent gran. La majoria de defuncions per foc a habitatges pertanyen a aquests col·lectius. En el cas dels més grans, la mobilitat reduïda i les malalties mentals (Alzheimer), els fa encara més vulnerables.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt