Ara llegint
Al mercat la primera Mel d’Eivissa amb Denominació d’Origen

Al mercat la primera Mel d’Eivissa amb Denominació d’Origen

El caràcter específic de la ‘mel d’Eivissa/miel de Ibiza’ està vinculat a una singularitat floral característica de la zona geogràfica de l’illa, que està present en l’aspecte pol·línic de tota la gamma de mel produïda a la zona geogràfica. La diversitat de flora de l’illa determina conjunts florals marcats per la presència natural de trèvol groc, trèvol pudent, altres lleguminoses, llengua de bou a la mel de primavera, i de bruc i garrover a la de tardor. La mel d’Eivissa és també fruit de la tècnica i la destresa dels apicultors que han sabut conèixer les particularitats d’aquest territori per produir mels molt característiques i diferenciades en funció dels emplaçaments elegits i les zones de recol·lecció de nèctar i de libació previstes, aprofitant la gran variabilitat de floracions de l’illa.

Les Illes Balears compten des d’enguany amb una nova Denominació d’Origen Protegida. Aquesta campanya ha estat la primera que s’ha certificat Mel d’Eivissa i, per tant, és el primer any que es pot trobar al mercat mel amb DOP.

Aquesta DOP Mel d’Eivissa és la primera de mel a les Illes Balears, la primera DOP d’Eivissa i la setena DOP de mel d’Espanya.

Tres empreses es dediquen, per ara, a la producció de Mel d’Eivissa. Estan obligades a emprar envados de vidre o un altre material que garanteixi la qualitat del producte, amb un tancament hermètic i precinte de garantia. L’envasament s’ha de realitzar al lloc on es fa l’extracció per a conservar les característiques de la mel, i no es pot manipular ni transportar a granel. A l’etiquetatge de producte emparat, el consumidor hi trobarà la menció “Mel d’Eivissa” o “Miel de Ibiza”, la indicació ‘Denominació d’Origen Protegida’, una codificació única per a facilitar el control de la traçabilitat del producte i l’any de collita de la mel.

El conseller d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, Joan Simonet, ha assistit avui al tast de la primera anyada de mel certificada com a DOP Mel d’Eivissa organitzat per l’Associació d’Apicultors d’Eivissa, presidida per Vicente Marí Torres i que ha comptat amb Abel Matutes Juan com a tastador major. A més de Simonet, hi han estat presents en aquest acte de celebració, el director general de Qualitat Agroalimentària i Producte Local del Govern, Joan Llabrés; la directora insular de Benestar Social del Consell Insular d’Eivissa, Marilina Bonet, així com representants de les marques que hi conformen la Denominació d’Origen Protegida, entre altres.

Simonet ha volgut posar l’accent en la importància de comptar amb una marca de qualitat més perquè “la comercialització sota la DOP assegura uns paràmetres de qualitat superior a les mels convencionals, així com una certificació inequívoca de l’origen de la mel. A més, protegeix l’ús de la denominació ‘Eivissa’ contra el frau agroalimentari en l’envasament i venda de mels”.

El tast, que ha tingut lloc en un hotel d’Eivissa, ha servit per degustar les tres mels registrades en la Denominació d’Origen Protegida Mel d’Eivissa: Sa Nostra Mel; Mel de Ca’n Romanins Ibiza es Miel i Miel Salewski.

L’Associació d’Apicultors d’Eivissa ha estat la promotora de la DOP Mel d’Eivissa, ja que va presentar la sol·licitud per a la tramitació de la DOP l’abril de 2022, tot i que els treballs de caracterització de la mel d’Eivissa es varen iniciar anys abans.

Segons dades del 2021, l’associació d’apicultors tenia 113 associats, que gestionaven 3.617 caseres, amb una producció de 7.500 quilos de mel, per un valor de 187.500 euros.

El caràcter específic de la Mel d’Eivissa està vinculat a una singularitat floral característica de la zona geogràfica de l’illa, que està present en l’aspecte pol·línic de tota la gamma de mel produïda a la zona geogràfica. La diversitat de flora de l’illa determina conjunts florals marcats per la presència natural de trèvol groc, trèvol pudent, altres lleguminoses, llengua de bou a la mel de primavera, i de bruc i garrover a la de tardor. La mel d’Eivissa és també fruit de la tècnica i la destresa dels apicultors que han sabut conèixer les particularitats d’aquest territori per produir mels molt característiques i diferenciades en funció dels emplaçaments elegits i les zones de recol·lecció de nèctar i de libació previstes, aprofitant la gran variabilitat de floracions de l’illa.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt